İğne korkusu neden olur ?

Tolga

Global Mod
Global Mod
İğne Korkusu: Nedenleri, Hikayeleri ve Derinlemesine Bir Bakış

Merhaba sevgili forumdaşlar! Bugün biraz içten bir konudan bahsetmek istiyorum: İğne korkusu. Hepimizin ya kendimizde ya da yakınlarımızda en az bir kez gözlemlediği, bazen hayatı zorlaştıran bu korku aslında düşündüğümüzden çok daha karmaşık. Hem bilimsel verilerle desteklenmiş hem de gerçek hayattan küçük hikâyelerle süslenmiş bir yazı hazırladım. Umarım herkes kendi deneyimleriyle bir bağ kurabilir, tartışmaya katılmak ister.

İğne Korkusu Nedir ve Neden Olur?

İğne korkusu, yani tıp dilindeki adıyla "trypanophobia", kişinin iğne ve enjeksiyonlara karşı duyduğu yoğun korku veya anksiyete durumudur. Dünya genelinde insanların yaklaşık %10-20’sinde bu korkunun ciddi boyutlarda görüldüğü belirtiliyor. Peki, neden?

Beynimizde bu korkunun kökeni, çoğunlukla çocukluk döneminde yaşanan travmatik deneyimlere dayanıyor. Küçük Ayşe’nin ilk aşı sırasında yaşadığı ağlama krizini hatırlayın; işte o an beyninde iğneyle ilişkilendirilen güçlü olumsuz bir hafıza oluşuyor. Aynı şekilde, fiziksel ağrıya karşı genetik yatkınlık ya da ailesel örüntüler de korkunun ortaya çıkmasında etkili.

2019 yılında yapılan bir araştırma, iğne korkusunun beyindeki “amigdala” adı verilen korku merkeziyle doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koydu. Korku duygusu yüksek olan kişilerde, amigdala iğne görüntüsüyle tetiklenince kalp atışı hızlanıyor, terleme artıyor, hatta bayılma riski bile doğabiliyor.

Gerçek Hikâyeler: İğne Korkusunun İnsan Yüzü

Burada bir ara vermek, biraz da yaşanmışlıklardan bahsetmek isterim. Mesela, forumumuzdan Can isimli arkadaşımızın anlattığı hikaye çok etkileyiciydi. Can, çocukluğunda her aşı yaptırmak zorunda kaldığında öyle bir panik yaşarmış ki, “Babam bile beni sakinleştirmek için konuşamazdı” demişti. Bu durum büyüdükçe onun doktora gitme isteğini azaltmış, sağlık kontrollerini aksatmasına yol açmış.

Diğer taraftan, Selin adlı üyemiz iğne korkusunu kadın bakış açısıyla çok güzel anlatmıştı. Onun için iğne korkusu sadece fiziksel acı değil, aynı zamanda sosyal bir deneyimmiş. “Çünkü kadınlar olarak korkularımızı paylaşmak ve destek görmek isteriz. O anlarda yanında birinin olması, bana güç veriyor,” demişti.

Erkek ve Kadın Bakış Açılarında Farklar

Genel gözlemler ve psikolojik çalışmalar gösteriyor ki, erkekler bu tür korkulara karşı daha pratik ve çözüm odaklı yaklaşma eğiliminde oluyor. “Neyse, bir anlık ağrı, geçer” diyerek hızlıca aşmaya çalışıyorlar. Erkeklerin çoğu, iğne korkusunu çoğunlukla bastırıyor ya da görmezden geliyor.

Kadınlar ise genellikle bu korkuyu duygusal olarak daha derinden yaşıyor ve sosyal bağlamda anlamlandırıyorlar. Korkularını paylaşmak, bir topluluk hissi içinde destek bulmak onlar için önemli oluyor. Bu nedenle, kadınların iğne korkusuyla ilgili sosyal destek gruplarına ya da terapi seanslarına daha yatkın olduğu gözlemleniyor.

Verilerle İğne Korkusu: Dünya ve Türkiye’den Örnekler

Türkiye’de yapılan bir çalışmada, sağlık personeline başvuran hastaların %15-18’inin iğne korkusundan dolayı tedavi süreçlerini zorlaştırdığı raporlanmış. Bu durum hem sağlık çalışanları hem de hastalar için ciddi zorluklar yaratıyor.

Dünyada ise özellikle çocuklarda bu korku aşı karşıtlığını besleyen en önemli faktörlerden biri olarak görülüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde 2018 yılında yapılan bir ankette, ebeveynlerin %22’si çocuklarının iğne korkusundan endişe ettikleri için aşı randevularını ertelediklerini belirtmiş.

İğne Korkusunu Yenmek Mümkün Mü?

İyi haber şu ki, iğne korkusu üzerinde çalışmak ve korkuyu yönetmek mümkün. Psikologların önerdiği yöntemler arasında nefes egzersizleri, maruz kalma terapisi, hipnoz ve özellikle “biyofeedback” teknikleri bulunuyor. Ayrıca, iğne yapılırken hastaya güven verici, sakin bir ortam sağlanması korkunun azalmasında büyük rol oynuyor.

Can’ın hikayesine dönersek, o sonunda bir terapi sayesinde bu korkusunu yenmiş ve “Artık sağlık kontrollerimi aksatmıyorum. Kendimi özgür hissetmek harika bir duygu!” diyerek deneyimini paylaşmıştı.

Selin ise forumda şöyle demişti: “İğne korkumu anlatmak ve benzer deneyimler yaşayanlarla sohbet etmek bana çok iyi geldi. Birlikte bu korkuyu aşabiliriz.”

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Şimdi söz sizde, sevgili forumdaşlar. İğne korkusunu nasıl deneyimlediniz? Erkek ya da kadın bakış açınız bu konuda nasıl şekillendi? Sizce bu korkunun üstesinden gelmenin en etkili yolu nedir? Hayatınızda bu korkuyla baş etmenizi sağlayan anlar ya da destekler oldu mu?

Deneyimlerinizi, önerilerinizi, hatta korkuyla ilgili komik ya da duygusal anılarınızı bizimle paylaşın. Böylece hep birlikte daha güçlü, daha anlayışlı bir topluluk olalım.

Hadi, sözü size bırakıyorum!