İffet İslamda Nedir ?

Duru

Global Mod
Global Mod
İffet İslam’da Nedir? Bir Hikaye Üzerinden Anlatım

Merhaba değerli forumdaşlar,

Bugün sizlerle çok derin ve anlamlı bir konuyu, biraz da hikâye havasında paylaşmak istiyorum. Konu, birçoğumuzun hayatında yer etmiş, bazen farkında bile olmadığımız bir kavram: İffet. Ama bu sefer, sadece teorik bir açıklama değil, hayatın içinden, insana dokunan bir hikâye üzerinden gidelim. Belki hepimiz biraz daha iyi anlarız.

Farah, yıllardır beraber olduğu Ahmet’le evlenmeye karar verdiğinde, hayatının en önemli dönüm noktasına gelmişti. Ahmet, uzun zamandır birbirlerini tanıyan, saygı duydukları ve birbirlerinin değerlerine saygı gösteren iki insandı. Ahmet, erkek olmanın verdiği doğal sorumluluklarla Farah’a her zaman destek olmuş, onun güvenliğini ve huzurunu sağlamaya çalışmıştı. Ama bir gün, Farah’a dönüp ona, “Bizim ilişkiyi nereye götüreceğimiz hakkında ne düşünüyorsun?” diye sordu.

Farah, derin bir iç çekti. İçindeki duyguları toparlamak, Ahmet’le birlikte bir yolculuğa çıkmadan önce kendine de bir şeyleri netleştirmek istiyordu. Bu soruyu ilk kez duymuyordu aslında, ama bu kez içindeki “iffet” kelimesi, daha önce hiç hissetmediği kadar belirgin bir şekilde parlıyordu. O, iffetli bir kadın olmak istiyordu. İffet, sadece fiziksel değil, duygusal, zihinsel ve ruhsal bir sadakatti. Ve bu iffet, yalnızca evlilikle değil, bir insanın kendisine verdiği değeri de içeriyordu.

Ahmet, Farah’ın sessizliğini fark etti ve ona daha fazla odaklanarak şöyle dedi: “Biliyorum, bu önemli bir konu. Biz birbirimizi seviyoruz, bunu biliyorum. Ama bu sevgi, doğru yolda ilerlemek için her şeyden önemli. Eğer sen de hazırsan, ben hep senin yanındayım. Fakat ben, ilişkilerde çözüm odaklıyım. Sorunlarımızı hep birlikte aşmak istiyorum.”

Farah, Ahmet’in çözüm odaklı yaklaşımını takdir ediyordu. Ancak o, daha derin bir şeyler arıyordu. Duygusal ve ilişkisel bir bağın önemi ona daha fazlaydı. İffet, Ahmet’in sözlerinin de ötesindeydi. O, kendisini hem fiziksel hem de ruhsal olarak tamamen ona adamak istiyordu, ancak bunun öncesinde kendisini de tanımalıydı.

Farah’ın zihninde yıllarca süregelen bir düşünce vardı: İslam, iffetli olmayı sadece dışsal bir kavram olarak sunmaz. İffet, insanın içindeki değerlerle de ilişkilidir. Ve Farah, bunun farkındaydı. İslam, iffetli olmanın yalnızca vücutla sınırlı olmadığını, insanın ruhunu ve ahlaki değerlerini de kapsadığını öğretir. İffet, sadakatle örülmüş, doğru ve dürüst bir yaşantıyı benimsemekti.

İslam’a göre iffetli bir insan, sadece zina etmeyen, başkalarının gözünde değerli olan değil, kendine de değer veren insandır. Farah, vücudunun sadece bir araç değil, bir hazine olduğunu ve bu hazineyi bir başkasına sunarken kendisini de yüceltmesi gerektiğini biliyordu. İffet, başkalarına değil, önce kendine değer vermekti.

Ahmet’in çözüm odaklı yaklaşımı bir noktada Farah’ı rahatlatıyordu ama bir noktada da onun daha derin, daha duygusal olan ve zihinsel bir bağ kurma ihtiyacını karşılamıyordu. Farah, erkeklerin çoğunlukla böyle bir konuda stratejik düşündüğünü fark ediyordu. Ancak kadının yaklaşımı genellikle daha ilişkisel ve duygusal bir odaklanmayı gerektiriyordu.

Bir akşam Ahmet, Farah’a evlenme teklifinde bulunmuştu. “Sonsuza dek birlikte olmak istiyorum,” demişti. Farah’ın gözleri parladı. Ahmet, Farah’ın içindeki duygusal derinliği ve iffetli kalbini bildiği için ona her zaman saygı duymuştu. Fakat Farah, o an daha önce fark etmediği bir şey hissetti: “İffet, sadece fiziksel değil, ruhsal bir bağlılık. Bunu Ahmet’e nasıl anlatırım?”

Ahmet’in teklifini kabul ettikten sonra, Farah ona şunları söyledi: “Seninle bir yolculuğa çıkmaya hazırım. Ama bu yolculuk, sadece seninle değil, kendimle de olacak. Benim için iffet, bana saygı göstermen değil sadece, aynı zamanda seninle içten bir bağ kurmamız demek. İslam’a göre, iffet bir bedene değil, bir ruha sahip olmakla ilgili. Bunu birlikte yapacağımıza inanıyorum. Bizim sevgimiz, her iki tarafın da ruhunu yücelten bir şey olacak.”

Farah’ın sözleri, Ahmet’in kalbinde derin bir yankı uyandırdı. O an, iffetli bir insan olmanın ne demek olduğunu daha iyi anladı. İffet, sadece bir davranış biçimi değil, bir yaşam biçimiydi. Onun için, bu yaşam biçimini Farah ile birlikte kurmak, hem ruhsal hem de fiziksel anlamda bir arada olmak demekti.

Ahmet ve Farah, yollarına iffetli bir şekilde devam etmeye karar verdiler. İffet, onları birbirlerine daha da yaklaştıran bir kavram olmuştu. Sadece fiziksel değil, duygusal, ahlaki ve manevi bir bağlılıkla birbirlerine kenetlendiler.

Hikayemizi burada sonlandırırken, siz değerli forumdaşlardan da bu konuda düşüncelerinizi bekliyorum. İffet, hayatınızda nasıl bir yere sahip? İslam’daki iffet anlayışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Lütfen, düşüncelerinizi ve yorumlarınızı paylaşın.