AHA BHA ile ne kullanılmaz ?

Zeynep

Global Mod
Global Mod
AHA ve BHA Nedir, Neden Bu Kadar “Hassas Konuların Başrolü” Oldular?

Cilt bakım dünyasında bazı içerikler vardır ki, adını duyunca insanın aklına bilimsel bir laboratuvar, hafif buhar çıkan cam tüpler ve bir de “bunu aynı rutine koyarsam ne olur?” sorusu gelir. AHA ve BHA tam olarak bu kategoriye girer.

AHA (Alfa Hidroksi Asitler) genelde su bazlı yüzey peelingi yapan içeriklerdir. Glikolik asit, laktik asit gibi türleri vardır ve cildin üst tabakasındaki ölü hücreleri nazikçe uzaklaştırır. Daha parlak, daha pürüzsüz bir görünüm hedefler.

BHA (Beta Hidroksi Asit) ise yağda çözünür. En meşhuru salisilik asittir. Gözeneklerin içine girer, orada birikmiş yağ ve kirle daha “içeriden” ilgilenir. Siyah nokta ve akne eğilimli ciltlerin sıkça duyduğu bir isimdir.

İkisi de güçlüdür. Güçlü olunca da beraberinde şu klasik soruyu getirir: “Bunu neyle kullanmamalıyım?”

İşte asıl eğlenceli ama dikkat gerektiren kısım burası.

---

AHA/BHA ile Aynı Rutinde Kullanılmaması Gereken Aktifler

Cilt bakımı bazen iyi niyetli bir mutfak deneyi gibidir. Her şeyi aynı tencereye atarsan “lezzet” yerine “kaos” çıkabilir. AHA ve BHA da o tencerenin biraz narin malzemeleri.

İlk büyük başlık: retinoidler.

Retinol, tretinoin, adapalen gibi türevler cilt yenilenmesini hızlandırır. AHA/BHA da aynı yönde çalışır ama farklı mekanizmalarla. İkisini aynı anda kullanmak, cilde “hadi toparlan” diye iki farklı megafondan bağırmak gibidir. Sonuç çoğu zaman tahriş, kızarıklık ve bariyerin dramatik şekilde protesto etmesidir.

Bu yüzden genellikle önerilen şey nettir: aynı gece değil, dönüşümlü günler.

---

C Vitamini ile AHA/BHA Kullanılır mı?

C vitamini konusu biraz forumların klasik “çekişmeli başlığı”dır. Bir taraf “asla aynı anda olmaz” der, diğer taraf “ben yıllardır kullanıyorum bir şey olmadı” diye sahneye çıkar.

Gerçek biraz daha dengelidir.

Saf L-askorbik asit düşük pH ister, AHA da zaten düşük pH ortamda çalışır. Yani teorik olarak aynı rutinde kullanıldığında ciltte hassasiyet artabilir. Bu da özellikle hassas ciltlerde yanma, kızarma veya “ben bugün yokum” hissi yaratabilir.

Ama modern türev C vitaminleri (SAP, MAP gibi) daha stabil olduğu için birlikte kullanımda daha az sorun çıkarır.

Yine de burada altın kural şudur: cilt “aynı anda çok şey anlatılmasından” hoşlanmaz. O yüzden çoğu kişi sabah C vitamini, akşam AHA/BHA şeklinde ilerler.

Cilt de böylece iki ayrı toplantıya katılmış gibi olur, ama en azından biri diğerinin sözünü kesmez.

---

Benzoyl Peroksit ile AHA/BHA Çakışması

Akne tedavisinin sert ama etkili oyuncularından biri benzoyl peroksittir. Bakteriyle savaşır, akneyi kurutur ama aynı zamanda cildi de biraz “sert eğitim kampı”na sokar.

AHA/BHA ile birlikte kullanıldığında iki güçlü aktif aynı sahnede buluşur ve sonuç çoğu zaman aşırı kuruluk, soyulma ve hassasiyet olur.

Ayrıca kimyasal stabilite konusu da vardır: özellikle retinoidlerle benzoyl peroksit aynı rutinde zaten tartışmalı iken, üstüne AHA/BHA eklemek işi iyice karmaşıklaştırır.

Burada en mantıklı yaklaşım yine bölmektir:

Birini sabah, diğerini akşam ya da günleri ayırmak.

Cilt burada “maraton koşucusu” gibi düşünülmeli, sprint yarışı değil.

---

Fiziksel Peeling ve Sert Temizleyiciler

AHA/BHA zaten kimyasal eksfoliasyon yapar. Üstüne bir de fiziksel peeling eklemek, cilde “hadi biraz da zımparalayalım” demek gibidir.

Küçük tanecikli scrub’lar, sert fırçalar veya aşırı köpüren agresif temizleyiciler AHA/BHA kullanan ciltte bariyer hasarını artırabilir.

Burada mesele “temiz olsun da nasıl olursa olsun” yaklaşımı değil, “temiz ama saygılı” yaklaşımıdır.

Cilt bariyeri dediğimiz şey çok dramatik değildir ama kırıldığında da geri dönüşü biraz zaman alır.

---

Niacinamide ile AHA/BHA Kullanımı

İşte burada ortam biraz sakinleşiyor.

Niacinamide genellikle AHA/BHA ile iyi anlaşan içeriklerden biridir. Bariyer destekleyici, yatıştırıcı ve sebum dengeleyici etkileri vardır.

Eskiden “aynı pH’ta sorun çıkarır” gibi eski bilgiler dolaşsa da modern formülasyonlarda bu problem büyük ölçüde aşılmıştır.

Ama yine de hassas ciltlerde “çok aktif üst üste yığma” hatasına düşmemek gerekir. Çünkü niacinamide dost olsa bile, cilt bazen “bugün biraz yalnız kalmak istiyorum” diyebilir.

---

AHA/BHA ile Aynı Rutinde Kaçınılması Gereken Diğer Hatalar

Sadece içerik çakışmaları değil, kullanım şekli de önemli.

AHA/BHA kullanan bir cildin güneş koruması olmadan dışarı çıkması, teorik olarak “ben riskleri seviyorum” demenin kozmetik versiyonudur.

Bu asitler cildi daha hassas hale getirir ve UV ışınlarına karşı savunmasız bırakır. Bu yüzden SPF burada tartışma konusu değil, zorunluluktur.

Bir diğer hata ise “her gün daha fazla kullanırsam daha hızlı sonuç alırım” düşüncesidir. Cilt bakımında hız genellikle iyi bir strateji değildir. Çünkü cilt bir yarış motoru değil, biyolojik bir sistemdir.

---

Sonuç Yerine Değil, Bir Denge Hatırlatması

AHA ve BHA doğru kullanıldığında oldukça etkili içeriklerdir. Ancak aynı rutinde yanlış kombinasyonlarla bir araya geldiklerinde ciltte gereksiz stres yaratabilirler.

Buradaki temel mesele “yasak listesi ezberlemek” değil, cildin toleransını anlamaktır. Çünkü her cilt aynı tepkiyi vermez; biri için sorun olmayan bir kombinasyon, başka bir ciltte bariz bir rahatsızlık yaratabilir.

Kısacası konu aktifler olduğunda, mesele biraz da “aynı anda herkes konuşmasın” prensibidir. Cilt de bazen tek bir sesi dinlemeyi tercih eder.