Uzmanlar uyarıyor: Meslek seçiminde stratejik yanılgı yapmayın!

KriptoKamil

New member
Öğrencilerin geleceğini şekillendirecek adımlardan olan üniversite tercihleri başladı. Okul ve kısım seçimi hakkında aday öğrencilere dikkat etmeleri gereken kriterler hakkında bilgi veren uzmanlar, bilhassa meslek seçiminde stratejik yanılgı yapılmaması noktasında ikazlarda bulundu.

YKS sonuçlarının açıklanması ile adayları tercih heyecanı sardı. Uzmanlar aday öğrencileri hakikat tercih yapmaları noktasında uyarıyor.

Her bir öğrencinin gelecekteki tüm hayatını etkileyecek olan meslek seçiminin kıymetine değinen Tercih Uzmanı Adem Kalebaşı ve Doguş Üniversitesinden Rehber Öğretmen Hasret Saraç, adayların seçecekleri okul ve kısmın kişiliklerine uygunluğuna dikkat etmelerini önerdi.

Uzmanlar, adayların üniversite tercih ederken birinci vakit içinderda üniversitenin akademik takımına, vakıf üniversitesi ise bursluluk durumuna, akademik takımına, çift anadal ve yandal programlarına, yurt haricinde mutabakatlı olduğu üniversitelere, toplumsal faaliyetlerine, kulüplerine ve network ağına bakmalarını tavsiye etti. Ayrıyeten meslek seçimi yaparken, günün şartlarına bakmanın gelecek için aldatıcı olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, adayların stratejik kusur yapmamaları ve daha geniş bir vizyonla meslek seçiminde bulunmaları konusuna dikkat çekti.

“MESLEK SEÇİMİ PERİYODUN ŞARTLARINA NAZARAN YAPILMAMALI”

Öğrencilerin meslek seçiminde yanlış strateji izlememesi noktasına dikkat çeken Tercih Uzmanı Adem Kalebaşı, “Öğrenciler çoklukla meslek seçimini bulundukları devrin şartlarına göre yapıyor. Tercih yapacakları devirde hangi kısımlar popülerse, o mesleklere yöneliyorlar. Bu durum yanlışsız tercih için yanlış bir stratejidir. Öğrenci ortasında bulunduğu periyottan beş yıl daha sonra mezun olacak ve çalışmaya başlayacak. Ortalama 50 yıl boyunca da çalışacak. ötürüsıyla meslek seçimine dar bir vizyonla bakmak yanlışsız değil. Geçen sene pandeminden dolayı inşaat ve mimarlık bölümünde yaşanan daralmadan dolayı bu kısımların tercih edilme oranı çok düştü. Baktığımız vakit bu iki kısmın inşaat haricinde faaliyette olduğu biroldukça alan var. Bu bakımdan adaylar, istedikleri mesleği periyodun şartlarına bakılırsa değil, uzun vadede değerlendirsinler” tekliflerinde bulundu.

“OKULU GÖRMEDEN TERCİH YAPMASINLAR”

Tercih periyodunu âlâ kıymetlendirmek ismine adayların kısımları tanımaya çalışmasını öneren Kalebaşı, “Bölümlerin öğrencinin özellikleriyle ahenk sağlaması epeyce kıymetli. Kısımların öğrencilerin istekleriyle örtüşmesi ve o istekleri karşılamasını önemsiyoruz. bununla birlikte öğrenciler araştırma yaparken, kısımların kurulma tarihine, hoca sayısına, kısmın akreditasyonu olup olmadığına, Erasmus üzere yurt dışı temaslarına, staj imkanlarına ve mezunlarının iş bulabilme durumlarına bakmaları fazlaca değerli. Bu değerlendirmeleri yaparken, üniversiteleri gezmelerini ve üniversitenin ortamını görmelerini öneriyorum” biçiminde konuştu.

“ADAY KENDİSİNİ GELİŞTİREBİLECEĞİ ÜNİVERSİTEYİ TERCİH ETMELİ”

Bilhassa 2010’dan daha sonra vakıf üniversitelerine talebin kıymetli ölçüde arttığını belirten Kalebaşı, “Öğrenci kent haricinde bir üniversiteye gittiği vakit harcadığı sayıların daha yüksek olduğunu düşünmeye başladı. hem de vakıf üniversiteleri biroldukca alanda öğrenciye imkan sunmaya başladı. Öğrenci gitmek istediği üniversiteye özel ya da vakıf üniversitesi olarak değil, kendilerini hangi okullarda daha düzgün geliştirebilir buna baksın. Öğrenci iş piyasasında hangi alanda çalışacaksa, o alanda kendisini daha yeterli destekleyen, imkan sunan üniversiteye yönelsin” tabirlerinde bulundu.

Kısım tercihinde kararsız olan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Kalebaşı, “Bölüm seçimi konusunda çabucak hemen net olamayan adayların epey daha fazla yardıma gereksinimi var. Onların tercihlerini hayli daha detaylı olarak konuşmak gerekiyor. Bir programı tercih ederken, kısımların ders programlarını ve akademik takımlarını incelemeleri kıymetli. Kısımdaki öğrenciler ve kısımdan mezun olan öğrencilerle konuşmaları faydalı olacaktır. hem de kısmın kolaylıkları ve zorluklarını incelemelerini öneriyorum” dedi.

“BAŞARI SIRASI DİKKATE ALINMALI”

Aday öğrencilere tercihlerinin merkezine hayallerini koymalarını öneren Doğuş Üniversitesi’nden Ruhsal Danışman Hasret Saraç ise, “Meslek seçimleri hayatımızın dönüm noktalarından biridir. Düzgün bir meslek, hayatlarının biroldukça noktasını etkileyecektir. Bunun haricinde tercihte sıralamalar da fazlaca kıymetli. Adaylar muvaffakiyet sırasına dikkat etsinler. Tercih listesini oluştururken evvela kendi sıralamalarından yüzde 15 ila 30 içinde daha yüksek olan okulları yazsınlar. ondan sonrasında tercih listelerinde muvaffakiyet sırasına ve puanına yakın olan ve son olarak yerleşmesi kesin olan kısımlara yer vermelerinde yarar görüyorum” dedi.

ÜNİVERSİTELERİN HANGİ KRİTERLERİNE BAKILMALI?

Üniversite seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Saraç, “Üniversite seçerken bir grup kriterlere dikkat etsinler. Üniversitenin akademik takımına, vakıf üniversitesi ise bursluluk durumuna, eğilimlerini destekleyecek farklı taraflarına, akademik yönlendirmelerine, çift anadal ve yandal programına, yurt haricinde mutabakatlı olduğu üniversitelere, toplumsal faaliyetlerine, kulüplerine, mezun olduktan daha sonra meslek merkezinin nasıl dayanakta bulunduğuna dikkat etsinler. Tercih listelerini oluştururken, mutlaka istemedikleri üniversiteyi ve kısımları yazmasınlar. İstemedikleri kısım ve üniversiteye yerleşmeleri durumunda hayal kırıklığına uğrayabilirler” diye konuştu.
“Tercih edeceğim üniversitenin yurt dışı kontağı olmalı”

Aday öğrenci Serdar Baştuğ, üniversite tercihinde dikkat ettiği kriterleri şu biçimde sıraladı; “Tercih edeceğim üniversitenin yurt dışı ile ilişkisinin olması benim için fazlaca değerli. Bu kriter mesleğimi çok etkileyecektir. İstediğim kısım İngilizce Memleketler arası Ticaret ve İşletmecilik. Geniş alanlara yayılan bir kesim ve her manada insanlara yarar sağlayacak bir kısım. Bu bakımından seçeceğim üniversite beni bu alan için en uygun biçimde hazırlamalı. Bu niçinle alacağım akademik eğitim fazlaca değerli. Bunun yanı sıra tercih edeceğim üniversitenin toplumsal faaliyetlerinin de çeşitli olmasını fazlaca önemsiyorum.”

“DİL EĞİTİMİ ÖNEMLİ”

Üniversite tercih ederken üniversitenin sağladığı kaidelere dikkat ettiğini belirten aday öğrenci Tunahan Bulak ise, “İstediğim kısım Gastronomi. Lakin bu kısmı seçerken, üniversitenin yabancı lisan eğitimi vermesini epeyce önemsiyorum. Bunun yanı sıra üniversitenin yerleşke hayatı da tercihimi etkileyecektir. Toplumsal aktiviteler, okulun kulüpleri ve çeşitliği benim için önemli” dedi.

KAYNAK: İHA