Ulusal Eğitim Bakanı Özer’den değerli açıklamalar

KriptoKamil

New member
Bakan Özer, “Ne olacak meslek liselerinin hali derken, büyük bir inanış ve kararlı biçimde, alandaki sorunları adım adım çözerek, yurt dışına ihracat yapan ve en başarılı öğrencilerin giderek kümelendiği bir lise tipine dönüştü meslek lisesi” diye konuştu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısı, “2018-2022 Faaliyet Periyoduna ve Aktifliklerine Bir Bakış” ana gündemi ile Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya, Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer de katıldı. İSO İdare Konseyi Lideri Erdal Bahçıvan ile meclis ve onur üyelerinin yer aldığı görüşmede İSO ile yapılan iş birlikleri için teşekkürlerini iletti.

‘MESLEKİ EĞİTİME MEYYİT MUAMELESİ YAPILIYORDU’

Bakan Özer yaptığı konuşmada, “Mesleki eğitime meyyit muamelesi yapılıyordu. Bilhassa 28 Şubat sürecinden daha sonra kat sayı uygulamasının 2012’de kaldırılmasına karşın istenilen performansı sergileme noktasında sahiden sorunlar vardı. Akademik olarak başarılı öğrencilerin, meslek liselerini seçmeleri, mesleksel eğitimdeki üretim kapasitesinin artması, mesleksel eğitimdeki Ar-Ge çalışmalarının yaygınlaşması, fikri mülkiyetle ilgili inovatif yaklaşımlarla ilgili, İSO’yla bir arada yapmış olduğumuz Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi bunların bir örneği. Artık meslek liselerinde patent, faydalı model, marka ve tasarım tescili ve ticarileşmesiyle ilgili atakların olduğu bir periyot yaşandı” diye konuştu.

‘MESLEK LİSESİ BAŞARILI ÖĞRENCİLERİN KÜMELENDİĞİ LİSE TİPİNE DÖNÜŞTÜ’

Bakan Özer, “3-4 yıl üzere kısa müddette ne olacak meslek liselerinin hali derken, büyük bir inanış ve kararlı biçimde alandaki sorunları adım adım çözerek patent, faydalı model, yurt dışına ihracat yapan ve en başarılı öğrencilerin giderek kümelendiği bir lise tipine dönüştü meslek lisesi. İstanbul’da hamilik kapsamındaki atılan adımlar bunların hepsi, Türkiye’nin 81 vilayetine yaygınlaşan örneklikler teşkil etti. Bugüne gelmemize fazlaca büyük katkıları oldu” dedi.

‘ÇIRAK VE KALFA SAYISI 910 BİNE ÇIKTI’

Bakan Özer, “Küçük ve orta ölçekli işletmeler için fazlaca kritik olan çırak, kalfa, usta eğitimiyle ilgili de bir daha İSO ve İTO ile bir arada epeyce kıymetli bir sistem kurguladık. Mesleksel eğitim merkezlerindeki atılan bu atakların ülkemize yararı şu. 2021 yılının aralık ayının sonunda bu ülkede çırak ve kalfa sayısı 159 bindi, tüm dallarda. Şu anda gelinen noktada çırak ve kalfa sayısı 910 bine çıktı. Beşeri sermayemizin niteliğini artırma, eğitimle ilgili kronik olduğu argüman edilen tüm sorunların tahlili için inşallah sizlerle bir arada yol yürümeye devam edeceğiz. Ülkemize hoşluklar katma, iş dünyasının iş gücü piyasasının muhtaçlık duyduğu insan kaynağını nitelikli bir biçimde yetiştirilmesiyle ilgili de fazlaca daha hoş iş birliklerimiz olur” sözlerini kullandı.

Üst