San Sabba Andra Bucci'de Tuscan Hafası

Paşa4141

Global Mod
Global Mod
Fotoğrafta Trieste'deki Risiera di San Sabba'da hikayesini anlatan Andra Bucci

“Bellekle geri dönmek, geçmek ve buraya gelmek, odalara girmek kolay değil.
Bu büyük bir acıdır -andra Bucci itiraf eder -: Artık her şeyden önce olmayanlar için “. Auschwitz'den kurtulan kızın gözleri ve öğrencilerin ve yok etme dramalarını çektikleri sözlerle. Nazizm tarafından zulüm görenler, ama aynı zamanda balkanın triata'nın nispetleri, günümüzde train'in göçmenlerinin nezle olduğunu: 1941'deki İtalyanlar Slovenya'daki Ljubljana eyaletini işgal ettiğinde Slavların draması sınır dışı edildi.

“Sonuçta – devam ediyor Andra – Daha sonra, normal olduğu gibi iniş ve çıkışlarla bir hayatım vardı, ama ben vardı. Buradan geçen, birçoğu ve artık orada olmayan diğerleri, hayata sahip değildi”.

Toskana Okulları ile yolculuğun anısına hikayesi, Trieste'deki Risiera di San Sabba'dan başlar, şehrin eteklerinde bir gözaltı ve transit alanı (aynı zamanda imha): Bugün Müze, San Sabba, bir krematoryum ve Tuscan Pelligetio'dan sonra Tuscan Pelligetio'dan sonra İtalya'da tek alandı ve hemen hemen dört yüzlü kesigardan sonra, Hafızdan sonra, son zamanlar sonra, hafızadan sonra, sonra, kalıcıdan sonra, daha sonra regladan sonra. Güneyde, dört yıl içinde altı yaşındaki kız kardeşi Tatiana ile (baba ve bir amca hariç, İtalya dışındaki savaş esirleri hariç), Fiume'den Auschwitz Birkenau'ya, daha sonra Susak'tan geçerek, 1944'te sınır dışı edildi.

Üç otobüs, yüz elli kişinin biraz altında, seksen bir öğrenci ve ortaokul öğrencisi, yirmi beş profesör. Ve sonra yine tarihi Direniş ve Çağdaş Çağ Enstitüleri, sınır dışı edenler, askeri stajyerler, şehitler, Yahudi toplulukları ve faşist yirmi yıldır rahatsız edici veya farklı oldukları için zulüm gördüler. Toskana heyeti ve Andra'nın ifadesi kalın, birkaç ay önce hafıza günü kız kardeşi ile Floransa'da olan hepsi onlar için.

Sonuçta San Sabba'da başladı. “Hala o hücreye, dar bir hücreye ve çok küçük bir ahşap masaya sahip, ailemin sekizinde sıkıştığımız çok küçük bir ahşap masa ile” itiraf ediyor Andra, tuğla duvarlarının arkasında, muhtemelen kamyona tren istasyonuna ve Polonya'ya yönlendirilen konvoya yüklendiğinde sabahları göz ardı ettiği pencerelerle. “Kız kardeşim – devam ediyor – birkaç yıl önce, bir dokufilmin gerçekleşmesi sırasında girmeyi başardı, ama hala yapamam”.

Hücreleri muhtemelen bugün kalan ve ziyaret edenler arasında değil. Belki de savaşın sonunda zeminlerin yok edildiği üç katlı deponun birinci katındaydı. Ama önemli değil. O zamandan daha küçük alan, etraftaki mahalleden yıllar boyunca birleştirilen alan, orada ölenlerin küllerinin olduğu meydanda büyük mezar taşlarıyla birleştirildi. Ve büyük baskı duygusu devam ediyor.

“Buraya varışını hatırlamıyorum -andra diyor -ama avluya baktığım, bir korkuluk üzerine eğildiğim ve büyük bir hareket ve kamyona çıkan birçok insan gördüğüm bir sabahı hatırlıyorum. Bizi trene götüren gündü. Geri kalan, hücre, yemek, sekiz birlikte, bir arada, küçük bir fotoğraf, küçük bir fotoğraf.

Bucci ailesinin Rijeka'da İtalyan Almanlar ve işbirlikçileri tarafından tutuklandığı Mart 1944'ün sonu, belki de Ena'nın saati etrafında: karışık bir evliliğin kızları – Yahudi bir anne ve Katolik baba – sınır dışı edilmek dışında değil. Muhtemelen Risiera'da sadece birkaç gün kaldılar: onlar, büyükanne, anne, iki teyze, bir amca ve sadece altı yaşında olan kuzeni Sergio de Simone. Yetişkinlerin sorgulanmasının zamanı – Almanlar Vicenza eyaletinde kaçan ailenin geri kalanını arıyorlardı – ve daha sonra toplama kamplarının cehennemine yolculuk.

“Ama bu doğru değil – Andra, çocukların hafızası yok. Hafızam Birkenau'ya varışla açılıyor. Günlük hayatı hatırlamıyorum, daha önce ne olduğunu ve daha sonra ne olduğunu söyleyemem, ama çok hatırlıyorum. sonsuza kadar “.

“Yolculuğu hatırlıyorum, vagonun bir köşesinde, bir tür kova -, belki de bir çöp kutusu, ihtiyaçlarımız ve diğer kadınları beğenmek için kapalı paragrad ile örtülü olan kadınlar için.

Andra ve Tatiana eşit giyinmişlerdi, aynı ceket denizci annesi tarafından dikildi. Onları iki yıl ayırdılar ama neredeyse iki damla su vardı. “İlk seçimden kurtulduk çünkü muhtemelen mevcut olan Mengele – Andra – ikizler için değiş tokuş etti ve bizi deneyleri için işe aldı” diyor. Bir servet, çünkü Auschwitz ve Birkenau'ya sınır dışı edilen 776 İtalyan kız ve erkek sadece yirmi beş geri döndü.

“Çocuk olmasına rağmen hatırladığım şeyleri saatlerce anlatabilirim – Andra diyor – ama her heyecanlandığımda. Buraya geri dönmek zor ve onları her zaman kız kardeşime bırakmanızı söylemek zor”.

Anılar acıyor. “Konuşurken iyi değilim – tekrarlar -, sonra iyi değilim: böyle bir ziyaretten döndüğümde veya Auschwitz en az bir hafta sürüyor çünkü daha önce olduğum şeye geri dönüyorsunuz”. Ancak anıları ortaya çıkarmak da bir kurtuluş. “Benim için konuşmam – diyor – psikologun yatağında yatmak gibi. Sonunda benim için iyi bir kurtuluş.” Her zaman böyle olmasa bile. Ailede bile bu dehşetin hikayesi paylaşılabilmesi için uzun zaman, cesaret ve kararlılık aldı. Ve ikinci Monidal Savaşı'nın sonundan, aile Rijeka'dan Trieste'ye taşındığında, Risiera di San Sabba'ya ayak atmadan önce neredeyse altmış geçti.

Ancak Auschwitz'den kurtulan kız, hafızanın tanığı yorulmaz. Ve kızlara ve erkeklere, öğretmenlere ve öğretmenlere şöyle diyor: “Yarın, tekrar buluştuğumuzda Trieste Üniversitesi Aula Magna'da bana istediğiniz tüm soruları sorun”.

San Sabba'nın Hikayesi
Trieste'deki Risiera di San Sabba, pirinç kazığı için bir bitkidir. İki savaş arasında krize girilen, İtalyan ordusuna bir depo olarak kiralandı ve daha sonra 1943'ten beri Yahudiler için bir gözaltı ve transit alanı olarak kullanan Almanlara, aynı zamanda siyasi muhaliflerin, partizanların, dirençli ve rehinelerin akrabalarının yok edilmesini de kullandı.

Bugün bir müze ve stilize bir baca, pistlerin parkurlarını hatırlatan, risiera'dan çıkmanın tek iki yolunun şöminenin sınır dışı edilmesi ya da dumanı olduğunu hatırlıyor: San Sabba aslında İtalya'da bir krematoryum fırını olan tek alandı.

Muhtemelen üç ila beş bin kişi arasında öldüler: çoğu, Polonya'da, geceleri zaten yapıldığı gibi kamyonların deşarj gazı ile öldürüldü ve çığlıkları yüksek hacimli müzikle kapladı, diğerleri boyunda çekimler. O yıllarda üç bin Yahudi Trieste'de yaşıyordu: On dokuzuncu yüzyıl sınır dışı edildi ve sadece on beşi hayatta kaldı.

1943'ten sonra tarla Almanlar tarafından yönetildi, ancak San Sabba'da İtalyanlar SS: Baskın, Şantaj ve Killing'in suç ortakları ile çalıştı.

Ancak, çok fazla araştırmak istemiyor. Anglo -Ameryan Mayıs 1945'te Trieste'ye geldiğinde, birkaç ay içinde öncelikler zaten değişti: aciliyet Titini Komünistlerini durdurmak ve durumu sessiz tutmaktı. Çok fazla kapak yetiştirmeden sessiz yaşam stratejisi.
Risiera di San Sabba'da işlenen suçlar için bir duruşma, Trieste'nin asist mahkemesinde sadece 1976'da gerçekleşti. Du Alman memurları birden fazla cinayetle suçlandı. İkisinden biri ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı (diğeri cezadan önce öldü), ancak Alman makamlarının 1942 ikili anlaşmasına dayanarak İtalyanlara teslim etmeleri gerekmediği için asla hizmet etmedi.