Fark ne demek tasavvufta ?

Semerkant

Global Mod
Global Mod
Fark ne demek tasavvufta?

Tasavvuf dilinde “fark” denince iş sadece sözlük anlamıyla “ayrım” yapmak değildir. Günlük hayatta iki şey arasındaki farkı görmek nasıl bir dikkat isterse, tasavvufta “fark” çok daha derin bir idrak seviyesini ifade eder. İnsan kendi işine gücüne bakarken bile aslında sürekli fark hâlinde yaşar: müşteriyle esnafı, doğruyla yanlışı, kazançla zararı ayırır. Tasavvuf bu ayrımı sadece maddi düzeyde bırakmaz; insanın iç dünyasında, kalbinde ve varlık algısında da işler hale getirir.

Fark, en basit haliyle “yaratılanla Yaratıcıyı ayrı görmek” bilincidir. Yani insanın kendisini, yaptığı işi, yaşadığı olayları Allah’tan bağımsız bir varlık gibi algılaması değil; her şeyin ayrı ayrı yaratılmış olduğunu idrak etmesidir. Bu, günlük hayatta sürekli kullanılan akıl gibi çalışır ama daha ince bir seviyede.

Tasavvufta fark bilinci nasıl anlaşılır?

Tasavvufta insanın yolu genellikle üç aşamada anlatılır: fark, cem ve tekrar fark. Fark burada başlangıç noktasıdır. Yani kişi önce “ben varım, dünya var, insanlar var, sebepler var” diye düşünür. Bu bakış yanlış değildir; tam tersine hayatı düzenli yaşamanın temelidir.

Bir esnaf düşünelim. Sabah dükkânını açar, malını dizer, müşteriye fiyat söyler, hesap yapar. Bu süreçte “ben yapıyorum, ben kazanıyorum, müşteri alıyor” diye düşünmesi doğaldır. İşte bu fark halidir. Tasavvuf bu hali yok saymaz, hatta gerekli görür. Çünkü insan bu ayrımı yapmadan dünyada düzen kuramaz.

Ama mesele burada bitmez. Fark bilinci aynı zamanda insanın kendisini mutlak güç sahibi gibi görmesini de engeller. “Ben yaptım oldu” düşüncesi yerine “ben sebep oldum ama asıl işleyiş benden bağımsız bir sistem içinde yürüyor” idraki gelir. Bu, insanı hem daha dengeli hem daha temkinli yapar.

Günlük hayatta farkın karşılığı

Tasavvufi kavramlar çoğu zaman soyut görünür ama aslında günlük hayatın içindedir. Fark bilinci, insanın yaptığı işi sahiplenmesi ama aynı zamanda aşırı büyütmemesi demektir.

Örneğin bir gün işler iyi gider, dükkân dolup taşar. Fark bilincine sahip kişi bunu tamamen kendi becerisine bağlamaz. “Ben iyi çalıştım, doğru ürün getirdim” der ama aynı zamanda şartların, zamanın, insanların ihtiyacının da bunda payı olduğunu bilir. Ertesi gün işler kötü giderse de tamamen kendini yermez; sistemin değişkenliğini kabul eder.

Bu yaklaşım insanı iki uçtan korur: aşırı kibir ve aşırı umutsuzluk. Bugünün iş dünyasında da en çok yıpratan şey zaten bu iki uçtur. Bir gün kazanınca göğe çıkmak, kaybedince yere çakılmak… Fark bilinci bunu dengeler.

Fark, cem ve yeniden dönüş

Tasavvuf kitaplarında sıkça anlatılan bir döngü vardır: fark → cem → tekrar fark. Cem, bir tür birlik idrakidir. İnsan burada her şeyin tek bir kaynaktan geldiğini, ayrılıkların sadece görünüşte olduğunu sezmeye başlar.

Ama bu hâl sürekli kalınan bir yer değildir. İnsan tekrar hayata döner, tekrar ayrıntılarla uğraşır. İşte bu dönüşe “fark-ı sânî” yani ikinci fark denir. Yani kişi artık hem birlik bilincini taşır hem de günlük hayatın ayrıntılarını ihmal etmez.

Bunu en iyi yine günlük yaşam anlatır. Bir esnaf düşünün; yoğun bir günün ortasında her şeyin telaşına kapılır. Ama içten içe şunu da bilir: Bu koşuşturma içinde her şey bir düzene bağlıdır, sadece kendi kontrolüyle açıklanamaz. İşte bu çift bilinç hali, tasavvufta olgunluk sayılır.

Fark bilincinin insan davranışına etkisi

Fark anlayışı insanın davranışlarını daha ölçülü hale getirir. Özellikle ticaret, aile ilişkileri ve sosyal hayatta bunun etkisi çok net görülür.

Ticarette fark bilinci olan biri, her müşteriyi “kazanılması gereken bir ganimet” gibi görmez. İnsan ilişkisini sadece çıkar üzerinden kurmaz. Ama aynı zamanda işini de ihmal etmez; disiplinli çalışır. Yani denge vardır.

Aile içinde de durum böyledir. İnsan eşini, çocuklarını birer “sahip olunan varlık” gibi değil, kendi yolculuğu olan bireyler olarak görmeye başlar. Bu bakış, hem saygıyı artırır hem de gereksiz kontrolü azaltır.

Sosyal hayatta ise fark bilinci, insanı daha sakin yapar. Her olayda hemen tepki vermek yerine, olayın arkasındaki sebep zincirini düşünme eğilimi oluşur. Bu da çatışmaları azaltır.

Farkın yanlış anlaşılması

Tasavvufta en çok karıştırılan noktalardan biri şudur: Fark bilinci, “her şey bana ait, ben yapıyorum” düşüncesini güçlendirmek değildir. Tam tersi, bu düşüncenin sınırlarını görmektir.

Bir başka yanlış anlama da “her şey zaten yazılmış, o halde ben ne yaparsam yapayım değişmez” düşüncesidir. Bu da fark bilincinin değil, yanlış yorumun sonucudur. Tasavvuf, insanın çabasını yok saymaz. Aksine, çabayı gerekli görür ama çabayı mutlak güç gibi de görmez.

Bu yönüyle fark bilinci, insanı tembelliğe değil, daha bilinçli bir emeğe yönlendirir.

Modern hayatta farkın karşılığı

Bugünün dünyasında insanlar sürekli hız, rekabet ve sonuç odaklılık içinde yaşıyor. Bu durum zihni yoruyor. Fark bilinci burada bir denge unsuru gibi çalışabilir.

Mesela bir iş yetiştirmeye çalışan kişi, her şeyi kontrol etmeye çalıştıkça daha çok gerilir. Ama fark bilinci şunu öğretir: Ben elimden geleni yaparım, geri kalan süreç her zaman benim kontrolümde değildir. Bu bakış açısı, stresi azaltır ama sorumluluğu ortadan kaldırmaz.

Aynı şey başarısızlık için de geçerlidir. Bir iş tutmadığında insan kendini tamamen suçlamak yerine süreci analiz eder. Bu da daha sağlıklı bir öğrenme döngüsü oluşturur.

Sonuç yerine geçen bir bakış

Fark, tasavvufun en temel ama en çok yanlış anlaşılan kavramlarından biridir. Basitçe bir “ayrım bilinci” gibi görünse de aslında insanın hem kendisini hem hayatı hem de olayları daha dengeli görmesini sağlar.

Günlük hayatın içinde, dükkân açıp kapatan, hesap yapan, müşteriyle konuşan, plan kuran her insan zaten fark bilinciyle yaşar. Tasavvufun yaptığı şey bu doğal hali daha derin, daha sakin ve daha dengeli bir hale getirmektir.