Zorbay Küçük ve Galatasaray’ın savları… Güntekin Onay: Hakem telaffuzları açık bir gündem değiştirme uğraşı

Semedov

New member
1- Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinde iki ekibi da üzen bir sonuç ortaya çıktı. Kalite istikametinden beklediğiniz üzere bir maç oldu mu? Müsabakanın yazgısında teknik erkeklerin seçimleri mi yoksa kimi futbolcuların performansları mı daha belirleyici oldu?

MEHMET ARSLAN: DERBi, BEKLEDiĞiM GiBiYDi

Konumu bol, gollü bir derbi izleyeceğimizi iddia ediyordum. O denli de oldu. Müsabakada futbolcu olarak öne çıkan isim Josef de Souza oldu. Lakin altını çizerek belirtmeliyim ki, Lider Karaveli teknik adam olarak bir adım daha öne geçti. Hem alana sürdüğü ekip tıpkı vakitte Sergen Yalçın’ın, “Oyuna daha sonradan giren oyunculardan da randıman alamıyoruz” diyerek daima olarak şikayet ettiği klişeyi de kırdı. Maçın kalitesi değil lakin uğraşı ve heyecanı derbiye yakışır seviyedeydi.

UĞUR MELEKE: HAYALLER DEĞiL, KORKULAR…

Kimsenin yenilmek istemediği, hayallerin değil, korkuların ağır bastığı vasat bir derbiydi bence. Vitor Pereira’nın aslına bakarsan bu maçlarda stratejisi aşikâr: Topu rakibe bırakacak, geçiş kollayacak. Birinci yarıda her şey onun istediği üzere gelişti. İkinci yarıda da motamot Antwerp maçında yaptığı üzere skoru koruyabileceğini zannetti ancak başaramadı. Başkan Karaveli biraz daha proaktif olsa, örneğin oyunu rakip yarı alana yığmışken 60’larda İtimat Yalçın’la forveti ikilese, kazanma talihi da olabilirdi.

GÜNTEKiN ONAY: EN uygun 11’i DEĞiLDi

Derbide iki tarafın da istediğini alamadığı bir gerçek. Lakin Vitor Pereira’nın Fenerbahçe’si kendi konutunda kazanmaktan epeyce rakibini durdurmak isteyen bir manzara ortaya koydu. Sert ve defansif oynadılar. Beşiktaş’ta ise başlangıç 11’i en kuvvetli 11 değildi. bir daha de siyah beyazlılar müsabakada futbol oynamaya çalışan taraftı.

2- Önder Karaveli’nin “Beşiktaş Teknik Direktörlüğü’ne talip misiniz?” sorusu üzerine söylemiş olduği “Ben futbolun ortasında kalmaya, antrenörlük yapmaya, genç insanların ömrüne dokunmaya talibim” kelamlarına yorumlarınızı merak ediyorum…

UĞUR MELEKE: VARLIĞI MEMNUNLUK VERİCİ

Karaveli bana yıllar daha sonra Süleyman Seba tedrisatını hatırlatan bir isim oldu doğrusu. Heyecanlı ancak saldırgan değil. İstekli fakat talepkâr değil. Bu maçta Serdar yerine Necip’le başlaması, Güven’e hak ettiği dakikanın azını vermesi bence yanlış kararlardı. Lakin Beşiktaş’ın yeni teknik grubu ortasında kesinlikle bulunmalı. Yeni periyoda Beşiktaş ruhu transferi yapabilecek bir isim zira. Karaveli bana ete kemiğe bürünmüş Beşiktaş hissi veriyor. Varlığı memnunluk verici.

MEHMET ARSLAN: EZBER BOZDU

Kibirden uzak, irtibata açık, ‘küçük dağları ben yarattım’ halini reddeden, uzlaşmacı, art planda öteki hiç bir hesabı olmayan ve daha kıymetlisi kulübünü epey uygun temsil eden bir teknik adam buldu Beşiktaş. Alışık olmadığımız bir usul bu. Çok eskilerde kalmış, Süleyman Seba, Baba Hakkı kültürü bu. Bunu bize hatırlattığı için bile teşekkür borçluyuz ona. Ne kadar yoksullaşmışız, artık daha uygun farkına vardım. halbuki biz hakemlere küfür eden, racon kesen, başarıyı sahiplenen, başarısızlığı TFF ve hakemlere yükleyen teknik adam profiline hayli alışmıştık. Lider Karaveli ezberimizi bozdu.

GÜNTEKiN ONAY: GÖZÜ YÜKSEKLERDE DEĞiL

Bu karşılıktan ben şunu anlıyorum: Kendi meslek amacını koyan, idealist bir teknik adamdan fazla kendisine verilecek nazaranvi bekleyen ve ne dikte edilirse onu yapmaya hazır bir teknik adam. her insanın gözü yükseklerde olmayabilir. Hürmet duyarım. Ayrıyeten Beşiktaş üzere bir kulüpte U19 teknik sorumluluğu itibarlı ve manalı bir nazaranv.

3- Derbide Beşiktaş ile alanından 2-2’lik birliktelikle ayrılan Fenerbahçe’de Pereira ile yollar ayrıldı. Sarı lacivertliler açısından bu hakikat bir karar mıydı, bundan daha sonra ne yapmalılar?

UĞUR MELEKE: KILAVUZ BELÖZOĞLU Periyodu OLMALI

Pereira’nın tek bir doğrusu vardı. Portekizli teknik yönetici, doğrusuna, tutkuyla bağlıydı fakat sahip olduğu bu yanlışsız, büyük kadro gerçekleriyle örtüşmüyordu. Türkiye’de bir büyük grup Göztepe ile oynadıkları müsabakada 1-1’e razı olup İrfan Can’ı çıkarmaz. Antep’e 3-2 mağlupken kenarda Sosa-Pelkas’ı unutmaz. Âlâ futbol, yeterli futbolcuyla oynanır. Pereira yeterli futbol- yeterli futbolcu sevmiyordu adeta. Yalnızca pragmatik futbol seviyordu. Fenerbahçe, Emre Belözoğlu periyodunda âlâ futbol oynuyordu. Büyük grup oyunu yansıtıyordu alana. Kılavuzları orası olmalı.

GÜNTEKiN ONAY: F.BAHÇE niye TIPKI YANILGIYI YAPTI?

Pereira ile yolların ayrılması beklenen sondu. Anlaşılmaz takım tercihleri, müspet futboldan epeyce rakibi durdurmaya yönelik, kontratak tandanslı oyun anlayışı; teknik kalitesi yüksek oyuncular yerine defansif özelliği öne çıkan futbolcuları oynatma saplantısı Perreira’nın ipini çekti. Daha evvel de bu niçinlerden dolayı gönderilmişti. Konuşulması gereken: Fenerbahçe İdaresi birebir yanılgıyı niye yaptı?

MEHMET ARSLAN: TÜRKiYE’NiN ACI GERÇEĞi

Türkiye’de yazgı hiç değişmez; fatura her vakit teknik adama çıkar. Dört dönem F.Bahçe bu alışkanlığını hiç değiştirmedi. Başarısızlığın faturasını daima hocalar ödedi. Bu dönem da bunun değişeceğini hiç düşünmüyordum, gerçekten o denli de oldu. Hocalar kurban edilir; lider ve yöneticiler daima kahraman olarak kalır. Ortada 4 yıllık bir başarısızlık varken teknik adam ve futbolcu hesap vermez, lider ve idare verir hesabı. Ancak ironiye bakın ki, basından, TFF’den futbolcudan onlar hesap sorar hale geldi!

4- Trabzonspor, Hatay’ı 2 golle geçip 3 büyüklerle içindeki farkı yeterlice açtı. Bordo mavililer için “Şamp…” diyebilir miyiz? Rastgele bir kadronun onları yakalayabileceğine inanıyor musunuz?

MEHMET ARSLAN: KISIR ÇEKiŞMELERE DEVAM

Evet, Trabzonspor’u şampiyon yapacaklar, bu aşikâr oldu artık. Lakin ne Türkiye Futbol Federasyonu, ne de hakemler şampiyon yapacak. Üç büyükler kendi kısır çekişmeleri ortasında boğulurken Trabzonspor ipi göğüsleyecek. Ben 40 haftalık bir yarışta 17. haftada kimseyi şampiyon ilan etmem. Yol daha epey uzun. Şampiyon olmak için Trabzonspor’un bir şey yapmasına gerek yok; Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray bu biçimde olsun yeter!

UĞUR MELEKE: PRAGMATiK OYUN FAKTÖRÜ

Trabzonspor’un Hatayspor’u yenip yenmemesinden çok nasıl bir strateji izleyeceklerini merak ediyordum ben. Birinci 9 hafta dominant bir top oynamışlar, son 7 maçta pragmatik oyuna dönmüşlerdi. Hatayspor maçında birinci devre nihayet yine o baskın anlayışı uyguladılar. Vitesi 45 dakika ellerinde tuttular. Nefes aldırmadılar. Bu oyunu sürdürürlerse şampiyonluk Trabzon’un uhdesinde kalır. Lakin pragmatik oyuna dönülürse süreklilik sağlanamaz. Benim fikrim bu.

GÜNTEKiN ONAY: DÖNEMİN EN âlâ FUTBOLU

Trabzonspor, Nwakaeme’siz grubuyla Hatayspor karşısında birinci 45 dakika dönemin en uygun futbolunu oynadı ve başlardaki birfazlaca soru işaretine de net bir yanıt verdi. Şurası bir gerçek; Abdullah Avcı ne yaptığını çok güzel biliyor ve emin adımlarla kuvvetli bir biçimde amaca ilerliyor. Şampiyonluk yarışında, mevcut puan durumu ve oyun istikrarı ile Trabzonspor’u tek zorlama bahtı olan grup Konyaspor görünüyor. Daha birinci yarı bitmedi, oynanacak epey maç var ama şartlar olağan seyrettiği takdirde Trabzonspor şampiyonluk ipini göğüsleyecektir.

5- G.Saraylılar, hakem Zorbay Küçük’ün kendilerine karşı argo sözler kullandığını tez edip, “Cezalandırılmalı” dedi. Terim ve takımının bu isyanını nasıl değerlendiriyorsunuz?

UĞUR MELEKE: SAYGI ÇiFT ŞERiTLi BiR YOLDUR

Olağan ki çabucak hemen hakem tarafını dinlemedik. Ki bu usul problemlerde kesinlikle MHK’nın saklandığı yerden çıkıp bir durum alması lazım. G.Saray’ın tezlerine karşılık vermeli. Deliller ışığında bu argümanlar ya doğrulanmalı ya da yalanlanmalı. Şayet hakemine haksızlık yapılıyorsa muhafazası, yapılmıyorsa cezalandırması lazım. hiç bir sportmen hiç bir hakeme bu usul sözcükler edemeyeceği üzere, hiç bir hakem de hiç bir atletle bu biçimde konuşamaz. Hürmet çift şeritli bir yoldur, tek taraflı olmaz. Ayrıyeten “Go lan” nedir Allah aşkına? Bu İngilizce’ye mi FIFA kokartı taktık? Bravo gerçekten!

MEHMET ARSLAN: MAZERETE KiMSE iNANMIYOR

Sıkıldım artık. Her puan kaybından daha sonra birbirinin tıpkı, hakemi, TFF’yi suçlayan açıklamalar. Sevgili hocam; siz değil misiniz hakeme saha kenarında sinkaflı küfür eden ve bundan dolayı ceza alan? Kaybettiğiniz her maç hatalı oburu. Kazandığınız her maçta da ‘İmparator’ Fatih terim. Sizin üzere bir teknik adama saha haricinde da muhtaçlığı var bu ülkenin. Niyetlerinize, 14 yabancı kuralı üzere yaklaşımlarınıza, futbolun önünü açacak fikirlerinize muhtaçlığımız var. Bahanelerinize değil. Onlara da kimse inanmıyor artık.

GÜNTEKiN ONAY: GÜNDEM DEĞiŞTiRME EFORU

Zorbay Küçük ne söylemiş oldu, ne yaşandı bilmiyoruz. Lakin Galatasaray ligde 6 maçtır kazanamıyor ve ne yazık ki her hafta lisana getirilen bu hakem telaffuzları açık bir gündem değiştirme uğraşı. Son 8 maçta yalnızca 1 galibiyet alan, önderin 18 puan gerisindeki ekip ve teknik yöneticisi tartışılmasın, gaye tahtası TFF ve hakemler olsun. Ne yazık ki epeyce da inandırıcı gelmiyor.

6- Süleyman Hurma’nın Ertuğrul Sağlam, Ömer Erdoğan, Şota, Şenol Can, Keyifli Topçu ve Farioli’nin akabinde Volkan Demirel’i de teknik yöneticiliğe başlatması için yorumunuz nedir?

MEHMET ARSLAN: YENi BiR YOL DENiYOR

Alışılmışın haricinde yeni bir yol deniyor Süleyman Hurma. Cesurca davranarak risk alıyor, genç antrenörlere bir kadro yönetme bahtı veriyor ve bunun da karşılığını ziyadesiyle alıyor. Türk futbolunda epeyce alıştığımız bir biçim değil bu. Tıpkı Lider Karaveli üzere ezber bozan bir karakter Süleyman Hurma. Gençliğin gücünü sonuna kadar kullanıyor. Büyük kulüplerin yürek edemediği her adımı atıyor. Farklı, sıra dışı bir kulüp lideri profili çiziyor. Umarım bu karakter başkalarına de örnek olur.

UĞUR MELEKE: SÜLEYMAN HURMA YETENEK AvCISI Üzere

Bütün dünyada bu biçimde bir rüzgar kelam konusu. Herkes Z nesliyle hakikat bağı kurabilecek genç teknik adam arayışında. İş dünyasındaki headhunting (yetenek avcılığı) üzere. Süleyman Hurma da belirli ki bu trendin farkında ve yetenek yakalamada usta. Fakat Francesco Farioli’yi gönderme sonucu bence biraz erken alındı, onu da eklemeliyim.

GÜNTEKiN ONAY: FUTBOLUMUZA YENi PAHALAR KATIYOR

Süleyman Hurma şu ana kadar Karagümrük Başkanlığı’nda son derece başarılı oldu. Kulüp, basamakları süratli çıktı ve teknik yönetici tercihlerinde de yüzü eskimiş, yıpranmış isimler yerine genç, mesleğinin başında olan antrenörlere talih verdi. Futbola yeni kıymetler katmak, farklı fikirler üzerinde ağırlaşıp, alışılagelmiş klişelerden vazgeçmek bile Hurma’nın futbol siyasetini alkışlamak için kâfi. Son örnek Volkan Demirel… Yeni teknik adamları Türk futboluna kazandırmak da kıymetli bir misyon.