Yüz yüze eğitimde geri sayım başladı! Çarpıcı anketten dikkat çeken sonuç: Yüzde 82.9!

KriptoKamil

New member
Araştırma şirketi Areda Survey’in 29-30 Temmuz tarihleri içinde bin 100 kişinin iştirakiyle gerçekleştirdiği Hayalimdeki Üniversite Araştırması’na göre gençlerin yüzde 77.4’ü üniversitelerin kamuoyundaki imajına kıymet veriyor.

Koronavirüs salgını gölgesinde geçen eğitim döneminde online eğitim alan gençler ise yüzde 82.9 oranında yüz yüze eğitim sistemine geçmek istiyor.

Üniversite adaylarının geleceğini şekillendireceği belirtilen tercih maratonu ÖSYM’nin tercih kılavuzunu yayınlamasıyla başladı. Tercihleri okulun eğitim durumu, hocaların akademik başarısı üzere etkenlerin yanı sıra ulaşım, kentin bulunduğu pozisyon üzere sebeplerin de etkileyeceği tabir edildi.

Araştırma şirketi Areda Survey, gençlerin üniversite tercihlerini masaya yatırmak için Hayalimdeki Üniversite Araştırması’na imza attığını kaydetti. 1100 kişinin katıldığı araştırmaya göre, iştirakçilerin yüzde 77.4’ü üniversitelerin kamuoyundaki imajına değer verirken yüzde 79.7’si ise çevreci ve yeşil bir yerleşkede eğitim almak istiyor. Araştırma şirketi Areda Survey’in yaptığı araştırmanın ise Bilgisayar Takviyeli Web Anketi (CAWI) metoduyla gerçekleştiği söylenildi.

ÜNİVERSİTE DEMEK EĞİTİM DEMEK

Yapılan açıklamaya nazaran araştırmada yer alan, “Sizler için üniversite evvela hangisini tabir eder” formundaki soruya iştirakçilerin yüzde 57.1’i eğitim karşılığı verdi.

Birebir soruya verilen öteki karşılıklar şu biçimde:

“İş imkânı yüzde 28.1, özgürlük yüzde 11.3, yurt yüzde 2.5, yerleşke yüzde 0.9”

İHTİSASLAŞAN OKULLARI DESTEKLİYORUZ

İştirakçilere yöneltilen bir başka sorunun ise; ‘Her üniversitenin bir alanda uzmanlaşmasını destekliyor musunuz.(Örneğin Cerrahpaşa Tıp, Ankara Hukuk gibi)’ olduğu açıklandı. İlgili soruya iştirakçilerin yüzde 31.6’sı muhakkak katılıyorum derken yüzde 35.6’sı ise katılıyorum karşılığı verdi.

Ne katılıyorum ne katılmıyorum cevabı verenlerin oranı yüzde 8.2 olurken katiyen katılmıyorum diyenlerin oranı ise yüzde 15.7 oldu.

HER KENTTE ÜNİVERSİTE OLMALI MI?

Araştırmaya nazaran, iştirakçilerin yüzde 24.9’u üniversitelerde her kısmın açılmasını mutlaka destekliyor. Bu önermeye katıldığını söz edenlerin oranı yüzde 28.7 olurken ne katılıyorum ne katılmıyorum diyenlerin oranı yüzde 11.4, katılmıyorum diyenlerin oranı yüzde 10, muhakkak katılmadığını tabir edenlerin oranı ise yüzde 25.”

YERLEŞKEDE YÜZ YÜZE EĞİTİM

Araştırmaya nazaran, üniversite tahsilini birinci öğretim olarak okumak isteyenlerin oranı yüzde 86.9 olurken yüz yüze eğitim almak isteyenlerin oranı ise 82.9 oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 72.6’sı ise üniversitelerin sosyo- kültürel faaliyetlerinin değerli olduğuna işaret ederek yerleşke hayatının da gerekliliğine inanıyor.

HOCA VE AKADEMİK MUVAFFAKİYET DEĞERLİ

Okul tercihlerinde ‘öğretim elemanı’ faktörüne değerli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 69.2 olurken iştirakçilerin yüzde 79.9’u üniversitenin ulusal ve milletlerarası akademik başarı/ sıralamasının değerine dikkat çektiği tabir edildi.

KENT VE ULAŞIM FAKTÖRÜ

Araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 62.1’ine nazaran üniversitenin bulunduğu kent kıymet taşırken yüzde 73.6’sı ise tercih yaparken üniversiteye ulaşım imkanlarının değerli olacağını vurguluyor. Her vilayette üniversite olmasını destekleyen iştirakçilerin oranı ise yüzde 65.5.

KAYNAK: DHA