YÖK’ten akademiye yeni teşvik sistemi geliyor

baboli

Global Mod
Global Mod
YÖK’ten akademiye yeni teşvik sistemi geliyor
Yükseköğretim Konseyi (YÖK) Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, gelecek yıl araştırma üniversiteleri ile bölgesel kalkınmaya katkı veren üniversitelerin bütçelerinde önemli artışlar yapılacağını belirterek, siber güvenlik, yapay zeka, ileri materyal teknolojisi üzere Türkiye’nin öncelikli bilim alanlarında, öğretim elemanıyla ve yayın performanslarıyla öne çıkan üniversitelere yeni takviye sistemi başlatacaklarını bildirdi.

Özvar, Fırat Üniversitesinin konut sahipliğinde, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen 20’si devlet, 3’ü vakıf olmak üzere 23 araştırma üniversitesinin iştirakiyle düzenlenen “YÖK Araştırma Üniversiteleri Toplantısı”nın akabinde, AA muhabirinin yükseköğretim sistemine ait sorularını yanıtladı.

YÖK olarak üniversiteleri merkezi bir planlamayla rastgele bir sınıflandırmaya, gruplandırmaya tabi tutmadıklarını, tam bilakis vakit içerisinde rekabetçi taraflarıyla öne çıkan noktalarda üniversiteleri bir ortaya getirmeye çalıştıklarını tabir eden Özvar, şunları söylemiş oldu:

“Bu açıdan 208 üniversitemiz içerisinde araştırma kapasitesi ve kalitesiyle öne çıkan üniversiteleri bir ortaya toplamaya ve onları desteklemeye çalışıyoruz. Bu, YÖK’ün en kıymetli stratejik maksatlarından bir adedidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir misyon olarak ortaya koyduğu üzere bu üniversitelerimizin içerisinde inşallah önümüzdeki birkaç yıl içerisinde en az 4 yahut 5’inin, birinci 500 üniversite içerisinde bulunması için harikulâde büyük bir uğraş ve çaba içerisindeyiz.”

“NE KADAR ÇOK DESTEKLENİRSE ARAŞTIRMA KALİTESİNİ ARTIRACAKTIR”

Özvar, üniversitelerin, dünyanın en kaliteli üniversiteleri içerisinde yer alabilmesinin büyük bir rekabet gücüne bağlı olduğunu vurgulayarak, bunun da fakat takviyeyle mümkün olabileceğine işaret etti.

YÖK Lideri Özvar, “Üniversiteler, ne kadar hayli desteklenirse inanıyoruz ki o ölçüde gerek araştırma düzeyini gerekse araştırma kalitesini artıracaklardır. Temel amacımız, araştırma üniversiteleri içerisinde, dünyanın en büyük üniversiteleri içerisine en az birkaç adedini sokabilmek ve bunun için de her türlü dayanağı sağlamak.” dedi.

ÜNİVERSİTELERE VERİLEN TEŞVİKLER GELECEK YIL ARTACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tensipleriyle Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ortak çalışmaları sonucunda araştırma üniversitelerine geçen yıl birinci kere finansal dayanak verdiklerini hatırlatan Özvar, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“100 milyon lirayı aşkın fonla bu üniversitelerimize takviye olduk. inanılmaz hoş bir gelişme olarak bir sene içerisinde araştırma üniversitelerimiz aldıkları bu dayanak yardımıyla toplamda 200 civarında Türkiye’nin öncelikli alan olarak belirlediği araştırma alanlarında projeler yapıyorlar. Bu projeleri yakından takip ediyoruz.

Önümüzdeki yıl, araştırma üniversitelerine verilen dayanak, Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği biçimde artış kaydedecek. Yani bu kategoride yer alan üniversitelerimize kendi bütçelerinin haricinde Yükseköğretim Heyeti ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı kanalıyla büyük maddi imkanlar ayrılacak.”

Erol Özvar, verilen dayanakların yalnızca araştırma üniversiteleri ile hudutlu olmadığını belirterek, bölgesel kalkınma gayeleri doğrultusunda misyon sahibi üniversitelere de birebir biçimde takviye vermeye devam edeceklerini söylemiş oldu.

Üniversitelere yapılan takviyeleri farklılaştırırken üzerinde en hayli durdukları mevzunun, üniversitelerin kendi ortalarında farklılaşması olduğunu lisana getiren Özvar, “Bölgesel kalkınmaya katkı yapan üniversitelerimize ilan ettiğimiz takviye programı, önümüzdeki yıl da bir daha önemli bir artışla devam edecek.” dedi.

ÖZVAR, ÜNİVERSİTELERE YENİ DESTE SİSTEMİNİ BİRİNCİ KERE AÇIKLADI

YÖK Lideri Özvar, üniversitelerin kuvvetli taraflarını desteklemeyi stratejik maksat olarak benimsediklerini belirterek, daha evvel deklare ettikları üniversite dayanaklarının haricinde yeni bir dayanak sistemini de birinci defa paylaştı.

Özvar, bu yeni takviye sistemine ait şunları kaydetti:

“Türkiye’de öncelikli bilim araştırma alanında öne çıkmaya başlayan üniversitelerimiz bulunuyor. Kişisel yahut küme çalışmalarıyla siber güvenlik, yapay zeka, ileri gereç teknolojisi üzere Türkiye’nin öncelikli bilim araştırma alanında, öğretim elemanıyla, yayın performansıyla dünya çapında öne çıkan üniversitelere özel takviye sunmak istiyoruz. Bu üniversitelerimizin, belli alanlarda fevkalâde bilimsel muvaffakiyet gösterdiklerini gözlemliyoruz. Bu üniversitelerimize de başka bir takviye programı ilan edeceğiz. Üniversitelerin kuvvetli istikametlerini öne çıkartarak yapacağımız dayanak programını önümüzdeki aylarda ilan edeceğiz.”

Erol Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirakiyle Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde deklare ettikları “Türkiye’nin 100. yılında 100 Mükemmeliyet Projesi”ne ait soruyu yanıtlarken, bu projelere yalnızca üniversitelerin değil fakültelerin, kısımların, ana bilim kollarının ve enstitülerin de başvurabileceklerini bildirdi.

ÖĞRETİM ÜYESİ MUHTAÇLIĞI BULUNAN ÜNİVERSİTELERDE DERS VERECEK HOCALARA ÖZEL TEŞVİKLER GELİYOR

YÖK Akademik Hareketlilik Projesi’nin de 2022-2023 bahar yarıyılında başlatılacağını bildiren Özvar, 200 ötüründa bilim beşerinin bu kapsamda öğretim üyesi gereksinimi çekilen üniversitelerde gorevlendirileceğini deklare etti.

Projenin büsbütün gönüllülük prensibiyle ve muhtaçlığa bakılırsa hayata geçirileceğini belirten Özvar, projeye katılan akademisyenlere de bir teşvik sistemi uygulanacağını tabir etti.

Erol Özvar, “Geliştirme ödeneği alan vilayetlerde bulunan üniversitelerde bir yahut iki sömestr ders verecek hocalarımız, bu bölgelerin geliştirme ödeneklerinden istifade edebilecekler. Ayrıyeten öğretim üyelerine, gerek barınma, gerek öbür konularda kolaylık sağlanacak. Ayrıyeten diğer teşvikleri de gündeme getireceğiz.” dedi.

KAYNAK: AA