Yıkılma tehlikesi olan 42 metrelik minare, 5 günde modül kesim kesildi

baboli

Global Mod
Global Mod
Yıkılma tehlikesi olan 42 metrelik minare, 5 günde modül kesim kesildi
Derik ilçesi kırsal Boyaklı Mahallesi mescidinin 8 ay evvel yapılan 42 metre uzunluğundaki minaresinde tabandaki çökme niçiniyle eğim oluştu. Eğimi fark eden muhtar Faruk Kızıl, minarenin yıkılma ihtimaline karşı etrafındaki konutları tahliye ederek, durumu kaymakamlık ve belediyeye bildirdi.

Bunun üzerine minarenin yıkımı için Gaziantep’ten bir grup getirildi. Etrafında konutlar olduğu için minarenin olağan yıkım yerine modül kesim kesilmesine karar verildi. Bu çeşit yıkımlar için getirilen özel testere tarafınca kısımlar halinde kesilen ve modülleri da vinçle indirilen minarenin 5 günün sonunda yıkımı tamamlandı. Yıkımı yapan ekipten Ahmet Yıldız, bu formülle rastgele bir yere ziyan vermeden, minareyi keserek aşağı indirdiklerini söylemiş oldu.

‘ÇOK TEHLİKE ARZEDİYORDU’

Muhtar Faruk Kızıl, minareyi 8 ay evvel köylülerle birlikte kendi imkanlarıyla yaptıklarını belirterek, şunları söylemiş oldu:

“1 ay evvel bir çökme meydana geldi. Durumu yetkililere bildirdim. Kaymakam beyin yanına gittim, durumu izah ettim. Allah razı olsun elinden gelen ne var ise yaptı. Minarenin etrafında konutlar olduğu için fazlaca tehlike arz ediyordu. Kaymakam beyefendi minarenin yıkılması için Gaziantep’ten takım getirdi. Minaremiz 42 metre uzunluğunda ve betondan yapılmış. Etraftaki meskenleri tahliye ettik. bundan evvelki minaremiz 11 metre uzunluğunda sacdan yapılmıştı, yeni minareyi yaptıktan daha sonra o minareyi yıktık lakin bu beton minare de kısmet olmadı.”

Cami imamı Halil Kara da yaklaşık 1 ay evvel sabah uyandığında minarenin yamuk durduğunu fark ettiğini tabir ederek, “Etrafına baktığımda tabanda çatlaklıkları gördüm. 8 yıldır buradayım camimizin minaresini yaklaşık 8 ay evvel yaptık. Uzunluğu 42 metreydi. Tabanda kaymalar oldu, çatlamalar oldu. O yüzden minareyi yıkmak zorunda kaldık. Yıkımda emeği geçenlere teşekkür ederiz” diye konuştu.

Mahalleli de ölüm ya da faydalanmalara sebep olacak bir olay meydana gelmeden minarenin yıkılmasıyla rahatladıklarını söylemiş oldu.

KAYNAK: DHA