Yakalanan Filistinli firariden his dolu mektup: Sana son sefer sarılamadım anne

YingYang

New member
İsrail hapishanesinden kaçış operasyonunun önderi mahkûm Mahmud Abdullah el-Arida, bir daha tutuklanmasının akabinde avukatı aracılığıyla hasta annesine his dolu bir mektup gönderdi. Bölge sakinlerinin firar eden bir mahkûma yardım etmekle suçlanmaması için Arapların kasabalarına kasıtlı olarak girmediğini söyleyen el-Arida, annesine hitaben yazdığı mektupta, “Sen bu dünyadan ayrılmadan evvel sana sarılmaya çalıştım ancak nasip olmadı. Gönlümdesin ve vicdanımdasın. Muştular olsun ki 25 yıllık mahrumiyetten daha sonra memleketimin tarlalarından incir ve nar yedim, kekik yedim, guava yedim. Cebimde size ikram olarak bir kutu bal vardı. Tutuklandığımda el koydular” sözlerine yer verdi. Mektupta, yine tutuklanmadan evvel Gilboa Hapishanesi’nden firar etmeyi başardığı beş gün boyunca yaşadıklarından ve özgürlüğünden bahseden el-Arida, bunun tüm hayatına kıymet olduğunu söylemiş oldu. Avukatı Halid Mahacna ise mahkûmun moralinin devasa yükseklikte olduğunu belirtti.

“EN HOŞ GÜNLERİMDİ”

İsrail güçlerince yakalanan başka bir mahkûm olan Yakup Mahmud Kadri de daha evvel, yaşadığı sürece özgürlük arayışına devam edeceğini söz etmişti. Filistin Esirler Heyeti’nin avukatı Hannan el-Hatib’in, Kadri’yi hapishanede ziyareti daha sonrası Filistin Kurtuluş Örgütü’nden yapılan yazılı açıklamada, tutuklunun, “Hayatta kaldığım sürece özgürlüğümü aramaya devam edeceğim. ömrümün en hoş günleri, İsrail’in tutuklamasından kurtulmuş bir biçimde Filistin’in havasını soluduğum günlerdi. Sokakta çocukları gördüm, içlerinden birini öptüm ve bu özgür olduğumda yaptığım en hoş şeydi” dediği söz edilmişti. Açıklamada, İsrail hapishanesinde battaniyeden öbür bir şeyin olmadığı hayli küçük bir yerde tutulduğunu, buranın beşere direncini kaybettirdiğini belirten Kadri’nin, kendisini sorgulayanların “psikolojik işkence” yaptığını söylemiş olduği de bildirilmişti.