Uzmanlar deklare etti: Grip ile koronavirüs nasıl ayırt edilir, belirtileri nelerdir?

baboli

Global Mod
Global Mod
Uzmanlar deklare etti: Grip ile koronavirüs nasıl ayırt edilir, belirtileri nelerdir?
Maske, uzaklık ve hijyen kurallarının ihlal edilmesi niçiniyle grip olayları geçen yıla oranla yüzde 40 arttı.

İki hastalığın belirtileri epey benzediği için de vatandaşta “grip mi yoksa COVID-19 mu” olduğu konusunda baş karışıklığı başladı.

“COVID-19 ve grip nasıl ayırt edilir” sorusunu uzmanlar yanıtladı.

KOKU VE TAT KAYBI var ise…

Doç. Dr. Nevin İnce:
Grip sıklıkla sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında, bilhassa mevsim geçişlerinde sık görülen teneffüs yolu sekresyonları ile bulaşan viral bir hastalıktır. İnfluenza virüsünün niye olduğu grip hastalığının belirtileri, virüs bedene girdikten daha sonra yaklaşık iki-üç gün ortasında ansızın ortaya çıkar. Grip olan bireyde ateş, üşüme-titreme, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları üzere şikayetler görülebilir. Ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, nefes darlığı ile bir arada tat ve koku kaybı var ise COVID olabilir. Bu durumda PCR testi önerilir. COVID-19 aşısı grip hastalığına karşı koruyuculuk sağlamadığı için, riskli kümede bulunan hastaların grip aşısını da yaptırmaları teklifimiz.

GRİP KIŞIN, COVID HER MEVSİM OLUR

Prof. Dr. İftihar Köksal:
COVID-19’un mevsim tercihi yapmadığını görüyoruz. halbuki influenza, mevsimsel griptir. Kış mevsiminde salgınlara yol açar. COVID-19 ve grip virüsü birbirinden farklıdır. Lakin ortak özellikleri vardır. İkisi de teneffüs yollarını tercih eder. Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik üzere sistemik belirtilerin yanı sıra şiddetli boğaz ağrısı, boğazda yanma, kuru öksürük üzere belirtilere yol açar. Ancak artık bu iki hastalığı birbirinden ayırmak kolay olmayacak. O niçinle grip misiniz, COVID-19 musunuz, anlaşılması için bir sıhhat kuruluşuna başvurulması gerekir. Grip aşısı ve COVID aşısı birbirinden bağımsız aşılardır. Her iki aşının da başka farklı yapılması gerekir. Bu aşılar birebir gün yapılabildiği üzere farklı günlerde de yapılabilir.

HER DURUMDA PCR TESTİ KOŞUL

Prof. Dr. Necmettin Ünal:
Ben kendimden örnek vereyim. Eşimle bir arada ağır bir grip geçirdik. Bu belirtiler başlar başlamaz, kendimizi karantinaya aldık. 3-4 gün daha sonra PCR testi yaptırdım. COVID değil, grip olduğum ortaya çıktı. bir evvelki yıllarde hayli yavaşça atlatılan gripler bile huy değiştirdi. Artık ağır seyrediyor. Grip belirtileri oluştuğu an insanlardan kendimizi izole etmemiz gerekiyor. Zira COVID de olabilir. Bu niçinle PCR bakmakta yarar var. Geçen sene hiç grip olmadım. Bu durum bana gösterdi ki ben COVID ile ilgili önlemleri bir yerde gevşetmişim. Yüzde yüz uymuş olsaydım, teorik olarak grip olmamam gerekiyordu. Bu da bana bir ikazdı. Maske, ara ve hijyen kurallarına sıkı sıkı uymamız kural.

MASKE VE ARA AZALINCA

Aile Tabipleri Dernekleri Federasyonu 2. Lideri Hacı Yusuf Eryazğan:
Grip olan vatandaş sayısı yüzde 40 oranında arttı. Maske kullanması azaldığı, uzaklık ve hijyene gereken ehemmiyet verilmediği için oldu bu artış. Grip aşısını 65 yaş üstü ve risk kümesindekilerin daha erken olması lazım. Bakanlığın tanımlamaları bir an evvel yapmasını bekliyoruz.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ / MELTEM ÖZGENÇ