Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, LGS’nin tarihini birinci sefer deklare etti

baboli

Global Mod
Global Mod
Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, LGS’nin tarihini birinci sefer deklare etti
Ulusal Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, Başşehir Kulisi programında Mehmet Acet’in sorularını yanıtlıyor.

Bakan Özer’in açıklamalarından satır başları:

Meslek eğitimi ülkelerin kalkınmalarında en değerli araç. Şayet siz mesleksel eğitimi dizayn etmezseniz, mezunların iş ömrüne girdiklerinde eksikleri ortaya çıkar. Bizim MEB olarak en kıymet verdiğimiz tıp mesleksel eğitim. Bilhassa burada yaptığımız en kıymetli kırılma noktası. Patronların bu eğitimlerin her noktasında olması. Tüm dal temsilcilerinin hepsini eğitim her noktasına dahil ettik. Daima bir yenilenme içerisindeyiz. Mesleksel eğitimin kalitesiyle ilgili patronlarla birlikte planlıyoruz. Patronlar başarılı öğrencilere burs desteğinde bulunuyorlar ve mezun olduklarında istihdam sağlıyorlar.

Kat sayı sorunu da mesleksel eğitimlerde büyük sorun yarattı. Artık gelinen noktada görüyoruz ki mesleksel eğitimde öğrenciler yönelmeye başladılar. Ankara Fen lisesiyle birebir puanda ASELSAN mesleksel lise öğrenci aldı. Mesleksel eğitimde bir dönüşüm başladı. 99 kat sayısındaki uygulama 10 yılın üzerinde uygulandı. Ve bu travma yavaş yavaş toparlanıyor.

“MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE TARTI VERMEMİZ LAZIM”

Mesleksel teknik anadolu lisesinde 4 yıllık eğitim var. Mesleksel eğitim merkezi ise haftada bir gün okula öbür tüm günlerde işletmelerde eğitim aldıkları bir merkez. Çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitiminin tam karşılığı. Teknik anadolu liselerinde eğitim aldıkları alanda istihdam oranı yüzde 10’ların altında.

Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri şu. Mezunlardan mesleğini yapanlar ile yapmayanlar tıpkı fiyatı alıyor. bu biçimde ne yapıyorsunuz öbür alanlarda istihdam arıyorsunuz. Eğitim aldığı alanda iş yapanların daha yüksek maaş alması lazım. Biz 1.3 milyon öğrencimiz mesleksel teknik anadolu liselerinde eğitim alıyor. Mesleksel eğitim merkezlerine yük vermemiz lazım.

“MESLEK OKULLARI GERİ DÖNDÜ”

Organize Sanayi Bölgeleri, mesleksel eğitim için fazlaca kritik bölgeler. Sayın Cumhurbaşkanımız OSB’lerde mesleksel eğitim merkezi kuracağımızın muştusunu vermişti. 164 daha mesleksel eğitim merkezleri kurduk. OSB’lerdeki tüm şirketler, oradaki merkezlerden aradığı elemanı bulabilecek. Sanayicimizin “Aradığım elemanı bulamıyoruz” üzere bir mazereti yok. Meslek okulları geri döndü.

Artık MEB dinamik bir biçimde süreci izliyor. Oturuyorum kesim gelsin bana üzere bir durumumuz yok. Herkes ile temas halindeyiz. Olağanda bir talep olur daha sonra bürokrasiye takılır. Şuan tam aksisi, bugün karar veriliyor, yarın yapılıyor.

MESLEKSEL EĞİTİM MERKEZLERİNİN 3 AVANTAJI

Mesleksel eğitim merkezlerinin 3 avantajı var. Ortaokul mezunu olmanız kâfi, yaş hududu yok. 4 yıllık eğitimde her ay taban fiyatın 3’te biri kadar maaş alıyorlar. Yeni düzenlemeyle bu maaş yükü büsbütün kaldırıldı. Tamamını devlet karşılıyor. Artık mesleksel eğitim merkezleri patron için cazip olmuştur. Kalfalar artık minimum fiyatın yarısı kadar maaş alacak. Bunun da tamamını devlet karşılayacak. Yeni durumda artık 2022 yılı itibariyle mesleksel eğitim merkezlerine devam edenler 1400 lira para alacaklar. Harikulade bir cazibe var.

MESLEKSEL OKULLARDA BİRİNCİ KERE YABANCI LİSAN EĞİTİMİ

Birinci kez otellerin içerisine Mesleksel Eğitim Merkezleri kuracağız ve birinci kez yabancı lisan eğitimi olacak.

Tüm okullarımızda fikri mülkiyet ile seferberlik başlattık. Mesleksel eğitimde 50 tane ARGE Merkezi kurduk. Bizim amacımız 2021 yılında 223 eserin patentini almaktı. Yüzde yüz oranında maksadı aştık. Artık bu kültürü genişletmek istiyoruz.

LGS TAKVİMİ BELİRLİ OLDU

Buradan tüm Türkiye’ye birinci sefer açıklayayım, 5 Haziran 2022 tarihinde LGS’yi yapacağız.

KAYNAK: HABER7