Ulusal çekiççi Özkan Baltacı, sakatlığına karşın Tokyo 2020’ye hazırlanıyor

Semedov

New member
Çekiç atma kategorisinde Eşref Apak ile Tokyo 2020’ye kota alan iki ulusal atletten biri pozisyonundaki Özkan Baltacı, sıhhat durumu ve oyunlara hazırlık sürecine ait değerlendirmelerde bulundu.

Başşehir Ankara’daki Ali Naili Moran Tesisleri’nde AA muhabirine konuşan ulusal sportmen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının akabinde yaşanan pandemi devrinin güçlü geçtiğini belirtti.

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde 2016 yılında düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nı bahtsız bir biçimde kaçırdığını hatırlatan ulusal atlet, “2016 Rio Olimpiyatları öncesi dünyada birinci 32 atlet kota alabilirken, 33. olarak oyunlara katılamamıştım. O periyot bizim için epeyce kuvvetli bir müddetç olarak geçti. 2016’dan 2019’a kadar hayli önemli bir çalışma süreci geçirdim ve salgın başlamadan evvel 2019 yılında olimpiyat kotasını aldım. Tokyo 2020’ye hazırlanırken dünyada başlayan pandemiyle olimpiyat oyunları da dünyadaki öteki tertipler üzere sekteye uğradı.” diye konuştu.

– “Salgın öncesinde fazlaca formdaydım”

Salgın öncesinde formunun doruğuna çıktığını belirten Özkan Baltacı, “Olimpiyatların ertelenmesinin son gününe kadar fazlaca âlâ çalışmıştık. Önemli idmanlar yapmıştım ve epeyce formdaydım. Fakat maalesef, pandemi ile yıkıldık. Olimpiyatlar bir yıl ertelendi. Moral açısından epey kuvvetli bir surece girdim.” sözlerini kullandı.

Salgının başlarında verilen mecburî ortayı avantaja dönüştürmeyi başardığını anlatan 27 yaşındaki sportmen, “Yaklaşık 10 yıldır ailemden uzakta Ankara’da yaşıyorum. Bu açığı nasıl değerlendirebilirim diye düşünürken, pandemi periyodunu İzmir’de ailemle geçirmeye karar verdim. Haftada 2-3 gün İzmir’de antrenmanlarıma devam ederek 2-3 ay boyunca İzmir’de onlarla vakit geçirdim. Bu, bana ruhsal manada epeyce büyük bir rehabilitasyon oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Sakatlık beni hayli üzdü”

İzmir daha sonrasında çalışmalarına Ankara’da devam ederken bu defa sakatlık sorunu yaşadığını kaydeden Özkan Baltacı, “Ankara’da fazlaca düzgün hazırlanmıştım oyunlara fakat bundan 20-25 gün evvel riskli bir sakatlık yaşadım maalesef. Kasık bölgemde uzunluktan boya yırtılma yaşandı. Olimpiyatlara kısa bir süre kala bu biçimde bir sakatlığın yaşanması, beni fazlaca üzdü ve derinden etkiledi.” biçiminde konuştu.

Uzm. Dr. Savaş Kudaş’ın uyguladığı tedaviyle kısa müddet ortasında bir daha idmanlara başlayacak duruma geldiğini belirten Özkan Baltacı, “Olimpiyatlarda madalya hedefleyen bir sporcuyum. Sakatlık devrinde psikolojimi güzel tutarak tedavimi hızlandırdım. Kendimi bu sürece hazırladım. Çok uygun bir tabip olan Savaş Kudaş hocamız, beni 20 günde pistlere geri döndürdü. Kendisine teşekkür ediyorum.” sözlerini kullandı.

– “İlk maksat finallere kalmak”

Ulusal sportmen, idmanlara geçen hafta başladığını ve kondisyon açığını gidermek için özel çalışmalar yaptığını belirterek, “bir daha atış yapmaya başladım. Sakatlığım zarfında yapamadığım idman açığını şu an kapatmaya çalışıyorum. Olimpiyat yarışım 2 Ağustos’ta. İdmanlar için oldukça bir müddetm var hala. Muhtemelen çok daha düzgün hazırlanıp açığı kapatacağım. Olimpiyatlarda, evvela finallere kalmayı hedefliyorum. Bunu başarırsam, finale kalan her atlet üzere madalya için piste çıkacağım.” değerlendirmesinde bulundu.
Sakatlığının tesirlerinin hala devam ettiğini ve Tokyo 2020 öncesi tam düzgünleşme mümkünlüğünün bulunmadığını söyleyen Özkan Baltacı, “En baştan başlayarak bir daha yüklemeler yapıyorum. Sabah ve öğlenden daha sonra ikişer saat, her gün çalışıyorum. Çalışma saatleri, hazırlık periyodunda daha da uzuyor, form tutmaya çalışıyorum. Son günlerde idmanlarda elde ettiğim dereceler, oyunlar için bir daha umutlanmamı sağladı. Süratli ve net sonuçlar elde etmek için çalışmalar yapıyorum. İdmanlarda biraz daha temkinliyim zira sakatlığımın nüksetmesinden korkuyorum. Sakatlığın büsbütün güzelleşmesi için en az 2-3 ay gerekli lakin o denli bir müddetmiz yok. Ağrılarım olsa da ter ortasında kalsam da oyunlara hazır olmaya çalışacağım.” halinde görüş belirtti.

– Eşref Apak’tan övgüyle bahsetti

Çekiç atma branşında ilerleyen yaşın, atletler için fizikî istikametten daha fazla avantajlar sağladığından bahseden ulusal sportmen, buna en yeterli örneklerden birisi olarak olimpiyatlarda Türkiye’yi 5. kere temsil edecek 39 yaşındaki ulusal sportmen Eşref Apak’ı gösterdi. Apak’tan övgüyle bahseden Özkan Baltacı, şunları kaydetti:
“Eşref Apak bizim ustamız. Türkiye’de ve memleketler arası arenada çekiç atmanın duayen isimlerinden. Onunla birlikte gideceğiz olimpiyatlara. Daha evvel oyunlarda madalya da kazandı. Biz de onun gerisinden gidiyoruz, inşallah madalya bize de nasip olur. O da elinden geldiğince teknik olarak ve motivasyon vererek bana yardımcı oluyor. Genç atletlere takviye veriyor. Türkiye, kuvvetli insanların olduğu bir toplum. Halterde ve güreşte bu niçinle başarılıyız, yüzlerce madalya alındı bu branşlarda. Bizim yaptığımız sporda teknik de kıymetli ancak büyük bir kısmı kuvvete dayandığı için büyük muvaffakiyetler elde edeceğimizi düşünüyorum.”