Turkovac’ı geliştiren Aykut Özdarendeli’nin ismi Kayseri’de bir caddede yaşatılacak

baboli

Global Mod
Global Mod
Turkovac’ı geliştiren Aykut Özdarendeli’nin ismi Kayseri’de bir caddede yaşatılacak
Yerli korona virüs aşısını geliştiren Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayı Meclis Toplantısı’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Lideri Memduh Büyükkılıç, Biz bugün Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclisi olarak kıymetli bilim adamlarımızı hem konuk edelim hem onurlandıralım hem sahip çıkalım tıpkı vakitte Turkovac aşımızın gündem de kalması istikametinde, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclisi olarak katkı sağlayan bir yaklaşım içerisinde bir çalışma yapma durumunda olduk. Sağ olsunlar nazik davetimize karşı bizi kırmadılar teşrif ettiler. Aykut hocamın isminin de meclisimiz sonucu ile İnşallah bir caddeye verilmesi bağlamında da sizlere teklifimiz olacak. Yeni açacağımız ve yeni düzenlediğimiz bir caddede Aykut Özdarendeli hocamızın da isminin sizlerin sonucu ile anılmasını istiyoruz” dedi.

“TURKOVAC HEM MİLLETİMİZE tıpkı vakitte ÜLKELERE ŞİFA KAYNAĞI OLACAK”

Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ise, aşının imal basamağını anlatarak, “Turkovac, Erciyes Üniversitesi bünyesinde rektörümüzün takviyeleriyle ortaya çıkan bir eserdir. Yaklaşık 20 aylık bir müddetç sonunda acil kullanım onayı aldı. Umut ediyoruz ki bundan daha sonra daha yaygın kullanımla bir arada hem milletimize tıpkı vakitte daha yüksek ölçekli üretimle bir arada aşıya gereksinim duyan ve talep eden ülkelere de bir biçimde şifa olacaktır. Memduh liderimize hayli teşekkür ediyorum. Cadde ismi de söyleyince duygulandım. Eksik olmasınlar. Çok teşekkürler. Bu fırsatı verdiği için Erciyes Üniversitesine ve bütün grubuma ve çalışanlara teşekkür ediyorum” tabirlerini kullandı.

“KORONAVİRÜS WUHAN’DAYKEN KOLLARI SIVADIK”

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise, “Erciyes Üniversitesi rektörü olarak epey gurur duyduğumu söz etmek istiyorum. Turkovac 20 aylık harikulade bir çalışmanın yapıtı. Yaşadıklarımız belgesel olsa 2 saatlik bir belgesel, kitap olsa 2 ciltlik bir kitap olur. Çok şükür sonuca ulaştık. Acil kullanım onayı alması dönüm noktasıydı. Nitekim epey memnun olduk. Aşımıza her vakit güveniyorduk. Pandemi daha Wuhan’dayken Aykut hocam ‘Bunu Türkiye’de birkaç merkez yapabilir, biri de biziz’ dedi. ‘Hemen çalışmaya başlıyoruz’ dedim. Kolları sıvadık. bu biçimde hiç bir takviye yoktu. Virüsü izole etmek için çalışmalarımız başladı. Birinci izole eden de Aykut hoca oldu. sonrasındasındada süreç hızlandı. Biz kendimiz dayanak vererek bu çalışmalar başlamış oldu” diye konuştu.

AYKUT ÖZDARENDELİ’NİN İSMİ CADDE DE YAŞATILACAK

Öte yandan, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinde üyelerin oy birliği ile aldığı karar yeterince yerli korona virüs aşısını geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin ismi Kayseri’de yapılacak olan bir caddeye verilecek.

KAYNAK: İHA