Türkiye’nin en uzun ırmağı Kızılırmak alarm veriyor!

baboli

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin en uzun ırmağı Kızılırmak alarm veriyor!
İç Anadolu’nun en doğusundaki Sivas ilinin İmranlı ilçesindeki Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğup Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun’dan geçerek Karadeniz’e dökülen Türkiye’nin en uzun ırmağı Kızılırmak’ta su düzeyi düşüş yaşanıyor.

Bin 355 kilometre uzunluğundaki ırmak yatağında, su düzeyinin azalması ile bir arada adacıklar ortaya çıktı. Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinden de geçen Kızılırmak’ta, son senelerda yağmur yağışlarının azalması ve tarım yerlerini sistemsiz sulamaları sebebiyle debide düşüş yaşanıyor. Suyun çekildiği Kızılırmak, drone ile havadan görüntülendi.

“ÇOCUKLUĞUMDA COŞKULUYDU”

Bölgede yaşayan emekli öğretmen Mustafa Durmuş, çocukluk senelerında Kızılırmak ırmağının coşkulu bir biçimde aktığını ve iklim değişikliği niçini ile su düzeyinin düştüğünü tabir ederek, “Kızılırmak biliyorsunuz Sivas’tan doğuyor. Büyük bir yay çizerek İç Anadolu’yu sulayarak biroldukca yerden geliyor. Kırıkkale Yahşihan ilçesindeki ırmak bucağındayız. Irmak o kadar coşkulu, o kadar hoş akar, o kadar beşerler keyifli mesut hem etrafında piknik alanları hem sulama alanları ve içerisinde dayanılmaz hoş balıklar yetişirdi. Bizim çocukluğumuzda hatta kayıkla geçilirdi” dedi.

“AKINTI YOK, GÖLET HALİNE DÖNÜŞTÜ”

Su debisinin düzgünce azaldığını lisana getiren Durulmuş, “Irmak yalnız verimliliğini, su hacmini, debisini uygunca azalttı. Bunun biroldukca niçinleri var. Öncelikle iklimden kaynaklanıyor. Türkiye’de iklim maalesef değişti. Irmak epey acıklı durumda maalesef akmıyor. Evvelce bizim çocukluğumuzda lezzetli yediğimiz balıklar maalesef yok. Başka barajlarda yaşayan sazanlar var fakat lezzeti kalmadı zira su yok, su kirlendi. Biz ayna üzere fotoğrafını görürdük ırmağa baktığımız vakit. O kadar hoş o kadar doğal bir akış vardı ki şuanda görüyorsunuz bitmek üzere tahminen bir, bir buçuk metre ırmak bitmiş. Akıntı bile bakılırsamiyorsunuz, bir gölet haline dönüşmüş iklim niçiniyle” diye konuştu.

“BUGÜN HÜZÜNLENDİM, ZİRA IRMAK DÜZGÜNCE AZALMIŞ”

Kızılırmak ırmağının Türkiye için bir tarih olduğunu anlatan Durulmuş, “Bundan daha âlâ olmalı, beslemeliyiz, kirletmemeliyiz. Bugün hüzünlendim, zira ırmak düzgünce azalmış. Birçok vakitte bu biçimde az. Maalesef bu adacıklar hiç gözükmezdi. Tabiatın intikam almasına katılıyorum. Türkiye’yi besleyen buradan oraya kadar etraftaki bütün zerzevatları meyveleri suluyor. Kızılırmak, Türkiye’nin iktisadı, hoşluğu ve her şeyi lakin maalesef gitgide masumlaşıyor. Bizlerde masumlaşıyoruz. Daha görkemli olmalı bu ırmak, her tarafıyla gürül gürül akmalı ve gürül gürül verimli hale getirilmeli diye düşünüyorum” sözünü kullandı.

KAYNAK: İHA