Türk Devletleri Teşkilatı diaspora kurumları YTB mesken sahipliğinde toplanıyor

baboli

Global Mod
Global Mod
Türk Devletleri Teşkilatı diaspora kurumları YTB mesken sahipliğinde toplanıyor
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) kurulduğu günden bu yana, Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a yönelik; eğitim, gençlik, ulaşım, sıhhat, iktisat, adalet, akademi ve kültürel alanlarda 105 proje hayata geçirdi.

YTB 2013 yılında Azerbaycan Gençliğe Yardım Vakfı’nın yayımladığı “Medeniyetimizin Kandilleri” isimli kitaba dayanak sağlayarak 9 bin adet dağıtımını sağladı.

YTB ile Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi iş birliğinde 10 Haziran 2021 tarihinde düzenlenen toplantıyla da iki ülke diaspora teşkilatlarının karşılaştıkları sıkıntılar, tahlil teklifleri ve iş birliği sistemleri masaya yatırıldı.

ORTAK PAHALAR GENÇ JENERASYONLARA AKTARILDI

YTB ve Azerbaycan Gençliğe Yardım Fonu işbirliği ile “Her Çocuk Bir Çınardır Projesi” hayata geçirildi. Projeyle Türk-İslam medeniyetinde yetişen bilim erkeklerinın tanıtılması ve iki kardeş ülkenin ortak kültürel ve bilimsel bedellerinin genç jenerasyonlara aktarılması hedeflendi.

Azerbaycan niyet tarihinin kayıt altına alındığı kalıcı bir eser eksikliğinin giderilmesi hedefiyle “Azerbaycan Fikir Tarihi” isimli kitap basıldı.

“Hocalı Katliamı’nın 28. Yılı Anma Programı” kapsamında 2020 yılında Türkiye İzcilik Federasyonu tarafınca yürütülen “Hocalı Soykırımı Anma Yürüyüşü” isimli faaliyet YTB tarafınca desteklendi.

YTB ile Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi iş birliğinde 24 Şubat 2021 tarihinde düzenlenen “1915 Olaylarını Anlamak ve 1992 Hocalı Soykırımı” isimli çevrim içi aktiflikte 100 civarındaki gence 1915 olayları ve Hocalı Soykırımı hakkında seminer verildi.

AZERBAYCAN’DA ÜNİVERSİTELİ ÖĞRENCİLER İÇİN YURT PROJESİ

YTB ve Türk Lisanlı Devletlerle Dostluk ve Uygar Alakalar Cemiyeti ile yürütülen projeyle ise üniversite yurtlarının kirası 2013-2014 ve 2015 yılları boyunca ödendi.

Gençliğe Yardım Vakfı ile yürütülen proje ile de Azerbaycan’da birinci ve orta öğretim kurumlarında okutulmak üzere “Manevi Değerlerimiz” isimli kitap hazırlanarak basımı gerçekleştirildi.

MEMLEKETLER ARASI BÜYÜK TÜRK LİSANI KURULTAYI

Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü ve YTB iş birliğinde 26-27 Eylül 2019 tarihleri içinde Bakü’de gerçekleştirilen 14. Memleketler arası Büyük Türk Lisanı Kurultayı Programı, yurtarasından ve yurtharicinden katılan akademisyenlerin Türk Lisanı ve ortak Türk Kültürü üzerine sundukları bildirilerle yapıldı.

AZERBAYCAN NİYET TARİHİ KİTAP PROJESİ

Azerbaycan-Türkiye bağlarının köklerini araştıran ve Azerbaycan fikir tarihinin kayıt altına alındığı kalıcı bir eser eksikliğinin giderilmesi emeliyle düzenlenen proje kapsamında “Azerbaycan Niyet Tarihi” isimli çalışma hayata geçirildi.

TÜRKİYE’NİN COVİD-19’LA UĞRAŞINA AİT DENEYİMİ PAYLAŞILDI

YTB’nin Özbekistan Strateji Kalkınma Merkezi ile yürüttüğü proje kapsamında ülkemizin Covid-19’la çabasına ait deneyimi 2 gün süren bir eğitimde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan tabiplere aktarıldı.

“İki Kardeş Devlet (Türkiye ve Özbekistan) ve Onun Gelecekteki İlgilerinde Benim Yerim” temalı programda ise Türkiye’de lisansüstü eğitim alan 40’ı aşkın Özbekistanlı öğrenci içinde bilgi ve deneyim paylaşımı sağlandı.

SIHHAT ÇALIŞANLARINA YÖNELİK DENEYİM PAYLAŞIMI

8-12 Nisan 2019 tarihlerinde ise 14 Mart Tıbbiyeliler Derneği ile “Türk Dünyası Acil Tıp Eğitimi” projesi ile Özbekistan’da başta hekimler ve tıp fakültesi öğrencileri olmak üzere, hemşire, sıhhat memuru ve başka sıhhat çalışanlarına acil servis tertibi, acil serviste kritik hastaya yaklaşım ve afet idaresi hakkında eğitim verildi.

13-14 Şubat 2021 tarihlerinde de YTB, Sıhhat Bilimleri Üniversitesi ve 14 Mart Tıbbiyeliler Derneği ile işbirliğinde “1. Türk Dünyası Tıp Öğrencileri Çalıştayı” düzenlendi.

Şarkşinaslık Enstitüsü, Özbekistan Ulusal Kütüphanesi, Silk Road Milletlerarası Turizm Üniversitesi ve Semerkant Yabancı Lisanlar Yüksekokuluna YTB tarafınca hazırlanan her biri 200 kitap barındıran Türk tarihi ve Türk kültürü içerikli setler gönderildi.

YTB dayanakları ile Özbekistan Gençlik İşleri Ajansı ve Özbekistan İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğinde Yıldız Teknik Üniversitesi Kongre Merkezinde 18 Aralık 2021 tarihinde Özbekistan Gençleri Forumu gerçekleştirildi.

Aralık 2020’de YTB, TİKA, İslam Kalkınma Bankası, Sıhhat Bilimleri Üniversitesi ve 14 Mart Tıbbiyeliler Derneği ile işbirliği ile Laparoskopik Cerrahi Kursu çevrim içi eğitim programı düzenledi. Programdan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan 1000’i aşkın iştirakçi yararlandı.

AHISKALI GENÇLERİN EĞİTİMLERİNE TAKVİYE

YTB, Kazakistan’da yaşayan Ahıskalı gençlerin yükseköğretim kurumlarında muvaffakiyetlerinin artırılması ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması niyetiyle Kazakistan Üniversiteye Giriş İmtihanına yönelik hazırlık kurslarına dayanak oldu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi işbirliği ile 20 Temmuz-20 Ağustos 2016 tarihlerinde Kazak – Türk gençleri, akademisyen, araştırmacı ve uzmanları içinde ortak tarihi ve kültürel kıymetlerin tanıtılması hedefiyle Ahmet Yesevi’den Günümüze Türkiye-Kazakistan Medeniyet Köprüleri Projesi hayata geçirildi.

Uygurların varlıklı kültürel mirasın tespiti, derlenmesi ve tanıtılması emeliyle “Uygurların Somut Olmayan Kültürel Mirası: Almatı Örneği” isimli proje organize edildi. Proje kapsamında Kazakistan’ın Almatı eyaleti sonları ortasında Uygurların yaşadığı ilçe, kasaba, köy ve mahallelerde geniş bir alan araştırması kararı elde edilen bilgiler derlenerek kitapta ilgililerin istifadesine sunuldu.

AHISKA SÜRGÜNÜ ANMA PROGRAMI

Ahıska Sürgününün 75. Yıldönümü kapsamında YTB dayanağı ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan genç-yaşlı kümeler, Ahıska’yı bir arada ziyaret ederek anavatanda anma programı düzenledi.

YTB tarafınca Ankara’da 10 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Ahıska Sürgününün 75. Yılı programına; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’tan sürgün şahitlerinin iştiraki desteklendi.

DİASPORA İŞBİRLİĞİ MUAHEDELERİ İMZALANDI

8 Kasım 2018 tarihinde Türk Kurulu Diaspora Kuruluşları Bakanları/Başkanları Doruğunda YTB ve Kazakistan’ın muadil kurumu olan Otandastar Vakfı içinde Diaspora alanında işbirliği protokolü imzalandı.

26-28 Nisan 2019 tarihleri içinde Kırgızistan’ın farklı bölgelerinde yaşayan Ahıska Türkleri Kazakistan’da YTB dayanağıyla Ahmet Yesevi Türbesini ziyaret etti.

Anadolu Mektebi müellif okumaları programına katılıp Cengiz Aytmatov okumaları yapmış 2000’den çok öğrenci içinden seçilen başarılı öğrenci 8-13 Eylül 2019 tarihleri içinde Aytmatov’un yapıtlarına husus ve ilham olan Kırgızistan’a giderek bilgi ve tecrübelerini artırdı.

Anadolu Ajansı ve YTB işbirliğinde düzenlenen 2 haftalık medya eğitimine Kırgızistan’dan editör ve muhabirler katıldı.

Kırgız tarafının kendi Diasporası üzerine çalışacak bir kurum kurma niyetine binaen, 2014 yılında Kırgız kurumlarının temsilcilerini ülkemize getirerek Diaspora alanında çalışan kurumlarımızla deneyim paylaşımında bulunulması temin edildi.

AVRASYA GENÇLİK OKULU

Avrasya ülkelerinde yaşayan kardeş topluluk mensubu üniversite öğrencilerinin, ülkelerinin muhtaçlık duyduğu nitelikli insan kaynağını teşkil etmeleri ve kendi ülkelerinin Türkiye ile alakalarının her alanda geliştirilmesine katkı sunmaları maksadıyla Avrasya Gençlik Okulu düzenlendi. Avrasya Gençlik Okulu projesi ile 35 iştirakçi genç ülkemizi ziyaret etti.

TÜRK DÜNYASI GENÇ AKADEMİSYENLER KONGRESİ

YTB dayanaklarıyla Genç Akademisyenler Birliği tarafınca Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Kongre Merkezi mesken sahipliğinde 24-26 Aralık 2021 tarihleri içinde Türk Dünyası Genç Akademisyenler Kongresi gerçekleştirildi. Gazi Üniversitesi’nde de 24-26 Kasım 2021 tarihleri içinde Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresi yapıldı.

AVRASYA NİYET KURULUŞLARI BULUŞMASI

Avrasya ülkelerinde faaliyet gösteren niyet kuruluşlarının bir ortaya gelmeleri ve işbirliklerinin geliştirilmesi maksadıyla YTB ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü, 2016 yılı Kasım ayında Avrasya Fikir Kuruluşları Buluşması düzenledi.

TÜRKİYE BURSLARI

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’tan günümüze kadar 18.656 milletlerarası öğrenciye ülkemizde eğitim imkanı sağlandı. Hali hazırda ise 1429 öğrenci Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde eğitimlerine devam ediyor. Eğitimlerini tamamlayarak Türkiye Mezunları Ailesine katılan 14 binden çok kişi ise ülkelerinin kalkınmalarına yardımcı olurken kendi ülkesi ve Türkiye içinde köprü görevi görüyor.

Irkçılık ve İslamofobi üzere birebir şekil meselelerle karşılaşan ve toplamda sayıları 20 milyona yaklaşan soydaş ve vatandaş diasporaların bu biçimde bir Forumda geniş kapsamlı bir halde temsil edilerek ortak tahlilleri değerlendirmeleri Türk soylu diasporaların işbirliği tesisinde olumlu rol oynayacak.

Ayrıyeten aktiflik kapsamında Diaspora Kurumlararası 2. Deneyim Paylaşımı Programı yürütülecek. Programın son gününde ise konuklar TÜRKSOY ve Bursa Büyükşehir Belediyesince organize edilecek Türk Dünyası Kültür Başşehri Bursa’nın açılış aktifliklerine (Nevruz Faaliyeti) iştirak gösterecek.

KAYNAK: HABER7