PAZARTESİ SOHBETİ - EBRU AKARPAT TROPİK meyvelerin 15 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu ancak çiftçilerin, üretim aşamasında bazı hatalar yapması nedeniyle kazançlarından ciddi zarar ettiklerini açıklayan Ezici, kendilerinden danışmanlık hizmeti alınması halinde neler yapabileceklerini Yeni Alanya okurları için aktardı. Alanya ve bölgedeki tropikal meyve üreticilerine; tropik meyve üretiminde işe nasıl başlanır, fidanlar nasıl dikilir, hastalanmaması için nasıl önlemler alınır, ağaç nasıl verimli hale getirilir, ürün toplamada nelere dikkat edilir gibi soruların yanıtlarını aktaran Ezici, ürünlerin satışında da çiftçiye destek olduklarını belirtti. Tarım ile ilgili hiç bilgi sahibi olmayan girişimcilere de eğitim verdiklerini söyleyen Ezici, halihazırda tropik meyve üretimi yapan çiftçilere eğitim verdiklerini de aktararak çiftçileri, kazançlarını artırmaları için danışmanlık almaya davet etti. Ezici ile röportajımızdan öne çıkan başlıklar şöyle: - Mustafa Bey, Alanya ve Gazipaşa’da tropikal meyve denince akla ilk gelen isimlerden birisisiniz. Kendinizden, tropik meyve işine nasıl başladığınızdan bahseder misiniz? Ben Gaziantep Nizipliyim. Ailem 150 yıldır zeytinyağı ve antep fıstığı üreticiliği ile ilgileniyor. Çocukluğum toprağın içinde tarımsal faaliyetler arasında geçti. Tropik meyveciliğe merakım ise yurtdışı seyahatlerim ile başladı. 90’lı yıllardan günümüze kadar 35 ülke gezdim. Özellikle de tropik meyvelerin büyük çoğunun olduğu Güney Afrika Cape Town’a yaklaşık 12 defa gittim. Bu gezilerimde yemek için meyveler getirdim ve ülkemde de bu tropik meyvelerin üretilmesi için çalışmalara başladım.‘ÇİFTÇİLER TÜM AVRUPA’YA, ORTA DOĞU’YA, RUSYA’YA VE TÜRKİ CUMHURİYETLERE İHRACAT YAPACAK’- Mango fidanı ile başlayan tropik meyve yolculuğunuz nasıl bir serüvene dönüştü? Tropik meyveleri hangi ülkelere ihraç ediyorsunuz?Gazipaşa’da satışının ve ekiminin gerçekleşmesi için Mısır’dan yaklaşık 54 bin mango fidanı getirdim. Bu fidanları getirdiğimiz kişi şu an satıyor ve ekimleri gerçekleşiyor. Mango üretimi için devletten aldığımız izin ile Aksu’ya toplamda 35 bin mango fidanı getireceğiz, bu fidanları 140 dönüm araziye ekeceğiz. Halihazırda 8 bin mango fidanının ekimini başlattık. Bu fidanlar kısım kısım geldiğinden belli bir alana dikimlerini gerçekleştirdik. Yine bu araziye 11 bin adet passiflora meyvesi ektik. Ayrıca Alanya İmamlı’da 20 bin dönüm araziye 6 bin kök passiflora diğer adıyla çarkıfelek meyvesi ektim. Haziran ayında hasadı gerçekleşecek. Bu arsada aynı zamanda Tarım Bakanlığı’ndan aldığım izinler ile passiflora meyvesinin Possum Purfle mor cinsinin fidanlarını üretip tanesi 30 liradan satışını gerçekleştiriyorum. Fidanlarımızın her biri sertifikaya sahip. Sadece passiflora meyvesinin 100 bin ton pazarı var. Bu meyveler tüm Avrupa’ya, Orta Doğu’ya, Rusya’ya ve Türki Cumhuriyetlerine ihraç edilebiliyor. Hem üretici, hem ülke hem de dalında olgunlaşmış en lezzetli meyveyi satın alan tüketici kazanıyor. ‘KONUM VE ÜRÜN KALİTESİ İLE PİYASAYI TAMAMEN ELE GEÇİRECEĞİZ’Tropik meyvelerin yetiştiği ülkeler Uzak Doğu ve Güney Amerika. Bu ülkelerde üretilen mangonun 550 bin tonunu Avrupa alıyor. Uçakla gelen bu meyveler, tüm Avrupa’da çok pahalıya satılıyor. Dalında olgunlaşmış mangonun kilosu 18 euroya satılıyor. Bizim en büyük avantajlarımızdan biri, coğrafi konumumuz. Biz karayolu ile 2-3 günde havayolu ile 3 saatlik uçuş mesafesinde 80 ülkeye ulaştırabiliriz. Bizimle diğer ülkeler rekabet edemeyecekler çünkü onların ürünü dalından ham koparılıp yolda olgunlaşıyor. Bizim ürünlerimiz ise olgunlaştıktan sonra coğrafi konumumuzdaki ulaşım kolaylığı ile tüm lezzetiyle alıcıya gidiyor. Çarkıfelek meyvesi, Kolombiya’dan Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu meyve de cartagena limanında 4,5 euroya satılıyor. Hollanda Rotterdam’da ise çarkıfelek meyvesinin kilosu toptan 6 euroya satılıyor. Bizim çarkıfeleklerimiz ise dalında olgunlaştığından meyvelerimizle tüm tropik meyve pazarını yakın gelecekte ele geçiririz. Türkiye, Avrupa’nın tropik meyve üretim bahçesi olabilir, bu durumda da çiftçi ihya olur.‘BİLGİSİZLİK HEM ZAMAN HEM DE MADDİ KAYBA NEDEN OLUR’- Tropik meyve yetiştiriciliğinde en büyük eksik nedir? Üretici, ne yaparsa daha çok kazanır?Eğitimsizlik, bilgisizlik. Tarım Bakanlığı bir an önce yurt dışından tropik meyve üreticiliğini bilen akademisyenleri getirip bölgesel eğitimler vermeye başlamalıdır. Çünkü tropik meyve, Türkiye ekonomisini şahlandıracak bir proje. 15 milyar dolarlık hacimden bahsediyorum. Kazanmak isteyen çiftçi, öğrenmeli. Bilen kişilerden danışmanlık almalı çünkü ancak bu sayede güzel iklimimizi ve toprağımızı verimli kullanabilir. Ülkede konu ile ilgilenen yetkin hocalar da yok maalesef. Ben, Mısır Kahire Üniversitesi’nde ve İtalya'daki University of Catania’da tropik meyveler üzerine yüksek lisans ve doktora yapan Doç. Dr. Ahmet İsmail ile tanıştım. Kendisinin tüm tropik meyveler üzerinde tezi var. Meyveleri geninden çekirdeğine, ekiminden bakımına, ilaçlamasına kadar her şeyi biliyor. Kendisi ile yaptığımız sohbetin akabinde onu bahçeleri incelemesi ve danışmanlık vermesi için bölgemize getirdim. Büyük çiftçilerin bahçesine götürdüm. Çiftçiler tropik meyvelerin nasıl budandığını, hastalıklarda nasıl müdahale edileceğini bilmiyorlar. Bilmedikleri için, ağaçlardan yeterli verimi alamıyorlar. Çiftçi çok ciddi katma değeri yüksek ürün üreterek çok ciddi para kazanabilir. Bin adet mango eken çiftçi, danışmanlık ücretini verip de eğitim kalmaktan kaçınıyor. 500 bin liralık mango fidanı yatırımı yapan çiftçi, 600 dolarlık danışmanlık ücretini çok görüyor. Yanlış anlaşılmak istemem ama başarmak ve en iyi olmak için işi bilen, kitabını okumuş, yazmış, üretmiş kişilerden danışmanlık almalılar. Aksi halde kardan zarar ederler. ‘DANIŞMANLIK ALIRLARSA EN İYİ ÜRETİMİN NASIL OLACAĞINI ÖĞRENİRLER’-Yakın zamanda tropik meyve danışmanlığına başladınız. Tropik meyve danışmanlığı nedir, neden danışmanlık alınmalıdır? Akdeniz bölgesinde 15 milyar dolarlık bir pazar var. Ben son bir yıl içinde Güney Afrika, Kenya, Mısır ve Kolombiya'ya gittim, eğitimler aldım. Çarkıfelek meyvesinde Kenya ve Kolombiya üretiminde 3 katı kazanç farkı var. Ben artık Kolombiya sistemini uygulayacağım. En iyi verim ve kazanç için önce ince detayına kadar öğrenmek gerekiyor. Aksi halde uzun vadede hem zamandan hem de kazançtan kayıplar yaşanır. Böyle bir pazar ve kazanç varken niçin duralım, amacımız hem kazanmak hem de kazandırmak. Bir dönümden 5 ton alıyorsanız 15 tona çıkacak meyveniz. Bu ciddi bir gelir kaynağı demek. Bizden alacakları danışmanlık ile bahçe kurmak isteyenlere meyve fidanı temini, bakımı, budaması, sulama bilgileri, sıcaktan ve soğuktan koruma yöntemleri, daha çok verim almak için gerekli bakımları üstleneceğiz. Satışı ile doğrudan alakadar olarak bizden danışmanlık alanların kazanmasını sağlayacağız. Çarkıfelek, dönümünde minimum 100 bin lira kazandırıyor. Mango ise 3. yılında bir dönüme 2,5 ton; 5. yılında ise 10-12 ton meyve veriyor. Mango, -4 dereceye kadar açık arazide üretilebiliyor. Aralık ayı ile şubatın 2. haftası aralığında, mangonun özel delikli bir poşet giydirilerek soğuktan korunması gerekmektedir. Fakat bu verim için sulama suyunun ısısı, buharlama ile ısıtma yöntemini, budaması, gübrelemesini bilmeden bu kazançları elde edemezler. Tüm bunları bilmedikleri için, mangonun bölgemizde yetişmediğini ya da kuruduğunu iddia ediyorlar. ‘HAM MEYVEDEN ELDE EDİLEN FİDE MEYVE VERMEZ’Doğru fidan nasıl anlaşılır, çekirdekten fidan üretme hakkında ne düşünüyorsunuz? Marketlerden alınan mangoların çekirdeklerinden fidan yapmaya çalışanlar var. Fakat bunlardan meyve üretimi olmaz. Çünkü zincir marketlerdeki mangoların çoğu ham meyve. Doğrusu ise anaç ağaçların meyvesinden üretilen fidanlardır. Üretilen fidanlara da kalem atmak gerekir. Avokadoda da benzeri durumlar yaşanıyor. Her çekirdekten fidan olmaz. Olsa da meyve verimi olmaz. Yakın zamanda kaliteli mango ve avokado çekirdeğinden fidan üretimi yapacağız. Fidan üreticisi olacağız. Hem üretip hem de danışmanlık vereceğiz. ‘EN İYİ YATIRIMLARDAN BİRİ TROPİK MEYVE’- Tropik meyve danışmanlığı veriyor olmanız, ciddi bir yol haritasını insanların önüne sermek anlamına geliyor. Tarımla ilgisi olmayan bir kişiye de, 0 noktasından zirveye nasıl çıkılacağını da anlatıyor musunuz? Araziyi satın alıp, bin ve üzeri fidan satın alırlarsa bahsettiğimiz tüm destekleri veririz. Bazı çiftçilerimizle ortaklık usulü ile çalışıyoruz. Onlar arsayı alıyorlar, ben fidanları veriyorum ve hasada ortak oluyorum. Hiç bilmemek bazı noktalarda yeniliklere ve eğitime daha açık olması anlamına gelebiliyor. O yüzden, ellerinde olan birikimlerini iyi değerlendirmek için tropik tarım, çok doğru bir seçim olacak. ‘ HOCAMIZ DANIŞMANLIK VERMEYE BAŞLADI’- Halihazırda tropik meyve üretenlerin hataları nelerdir? Onlara da danışmanlık veriyor musunuz? Ben Doç. Dr. Ahmet İsmail hocamızı getirdim, çiftçilerimiz ile tanıştırdım. Hocamız, incelemelerini yaptı. Eksikleri, neler yapılabileceğini değerlendirdi. Artık danışmanlık alan 5-6 çiftçi, hocamızın 45 gün sonra gelip burada 7 gün kalıp eğitime devam etmesi için bizden danışmanlık satın alacaklar. Danışmanlık alanların bir cebinden danışmanlık için para çıkacak ama diğer ceplerine kazançlarının daha fazlası girecek. O yüzden bu durumu, çiftçiler mutlaka değerlendirmeli ve danışmanlık almalı. ‘ÇARKIFELEK DÖNÜMÜNDE 4-7 TON MEYVE VERİYOR’- Kentten köylere dönüş başladı. Bununla birlikte çoğu üniversite mezunu genç, tarım ile ilgili girişimcilik hayalleri kuruyor. Geleceğin çiftçilerine ne söylemek istersiniz, tropik meyve üretimi neden yapılmalı? Tropik meyveciliğin tamamında çok güzel kazanç var. İzmir’den Hatay Samandağ’a kadar deniz dahilinde açıkta ya da serada üretim yapmalılar. Hazır seralar var, hemen üretime geçilebilir. Kendileri ile fidan verip ortaklık da yapabiliriz, fidan satıp danışmanlık da verebiliriz. Çarkıfelek dönümünde 4-7 ton arası meyve veriyor. Korkmasınlar, gelenekselleşen muz üretiminden ziyade tropik meyve üretimini seçmeleri daha doğru olacak. Bizler bölgemizde ne kadar meyve üretirsek o kadar çok ülkeye ihracat yapabileceğiz. Bir heyecana kapılmaktansa, kazancı olan tropik meyveyi tercih edin derim. Bölgemiz, tropik meyve yetiştirmek için biçilmiş kaftan. Üretimin gelişi güzel yapılması olumsuz sonuçlar doğurabilir, o nedenlle bilgi almak isteyen üreticilere danışmanlık yapmaya hazırız. Çok büyük bir zincir market ile anlaşmamız başlıyor. O zincir marketin İstanbul’daki şubesine kilosu 75 liradan çarkıfelek verdim, 2 günde kilosu 99 liradan satıldı. -Pazartesi Sohbeti’ne katıldığınız için teşekkür ederiz, eklemek istediğiniz bir bilgi var ise dinlemek isteriz.Ben teşekkür ederim. Bölgemizin yakın gelecekte tropikal tarıma dönmesini sağlayacağız. Zaten iklim şartları da bize bunu zorlayacak gibi görünüyor. Konumumuz çok önemli, tropikal meyvede Avrupa’nın bahçesi olabiliriz. Fırsatları iyi değerlendirmek önemli. O yüzden en iyi sonuç ve verim için çiftçilerimizin ve çiftçi adaylarımızın bizden danışmanlık almasını öneririm. Danışmanlık hizmetinden yararlanmak isteyenler passion_fruit_alanya Instagram adresinden iletişim kurabilirler. Sonuçta kazanan Türkiye olsun. .Doç. Dr. Ahmet İsmail, Mustafa Ezici. Mısır'dan getirilen mango fidanları.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.