TBMM Lideri Şentop, TDV bağışçıları ve Balkan STK’ları iftarında konuştu

baboli

Global Mod
Global Mod
TBMM Lideri Şentop, TDV bağışçıları ve Balkan STK’ları iftarında konuştu
Şentop, Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV), Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) düzenlenen TDV Bağışçıları ve Balkan STK’ları İftar Programı’nda yaptığı konuşmada, ramazan ayının faziletinden kelam etti.

Türkiye Diyanet Vakfının Türkiye’de biroldukca faaliyeti olduğunu belirten Şentop, Türkiye sonları haricinde muhtaçlık olan her coğrafyada, bilhassa Müslümanların yaşadığı coğrafyalarda da vakfın çalışmaları olduğunu aktardı.

Şentop, yapılan çalışmalardan en mühimlerinin Balkanlarda, Rumeli’de yapılan çalışmalar olduğuna dikkati çekerek, “Balkanlar, Rumeli Osmanlı Devleti’nin bir üretim merkeziydi. Olağan bu anavatan toprakları fazlaca büyük bir coğrafyadan göç alan topraklar. Ben şu andaki vatan topraklarımızın fazlaca büyük bir kumaşın biraz toparlanarak, büzüşerek daralması suretiyle elimizde kalan bir kısım olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Şentop, Kafkasya’dan, Kırım’dan, Suriye’den, Irak’tan ve Kuzey Afrika’dan her yerden göçler olduğuna değinerek, şunları söylemiş oldu:

“Aynı biçimde Rumeli’den de göçler olmuş. O da 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren fakat ondan sonrasında 1990’lara kadar Bulgaristan’dan devam eden göçlerle yaklaşık 100 yıldan fazla bir vakit göç alan bir merkeziz. Balkanlar’dan göçü ben başkalarından daha farklı görüyorum. niçini de şu, yalnızca insan göçü, yalnızca nüfus göçü olmamıştır Balkanlar’dan. Balkanlar’dan buraya hem de devlet göç etmiştir. Devletin merkezi göç etmiştir. Sultan Abdülhamit devrinin sonlarından itibaren başlayan imparatorluğu doğuya taşıma fikri, fikri aslında Balkanlar’dan başlamış ve bir manada idare kültürümüzü ve devleti de doğuya taşımıştır. ötürüsıyla Balkanlar’dan göçün acı anıları var. Çok büyük bir nüfustan bahsediyoruz. Nüfusun 5 milyona yakın kısmı vakit içerisinde buraya göçmüş, göç yollarında, savaşlarda vefat etmiş kalmış beşerler. Bu acı anılarla buraya gelen beşerler bir daha ulusal çabada büyük uğraşlar göstermişler.”

Şentop, Ulusal Gayret’in kumandanları, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere komuta kademesinin yüzde 70’den çoksının doğum yerlerinin Rumeli olduğuna işaret ederek, “Ayrıca Ulusal Gayret’ten daha sonra harap hale gelmiş bu vatan topraklarının inşasında bir daha Balkanlar’dan gelen insanlarımızın katkılarının hayli büyük olduğunu söz etmek isterim. Doğal göç yapılmış, tamamlanmış ancak oralarla olan bağımız, köklerimizle, tarihimizle olan topraklarımızda olan bağımız kesilmedi, kopmadı. Bu yüzyıl içerisinde vakit zaman inkıtaya uğramış gözükse de o yapay sonlar ortadan kalktıktan daha sonra gönül coğrafyası dediğimiz o topraklarla bağlarımız kültürel manada bir daha canlandı.” dedi.

“5 binin üzerinde ortak söz kullanıyoruz”

Oralarda yaşayan beşerlerle farklı dinden de olsa, ortak kültürün yüzseneler boyunca paylaşıldığını lisana getiren Şentop, şu biçimde devam etti:

“Bir Arnavut akademisyen, profesör, lisan çalışmalarında 8 binin üzerinde ortak söz bulduğunu söylemişti. sonrasındasında bu çalışmaları analiz edince 12 binin üzerine çıktığını söylemişti, bu sayıları arttıranlar da azaltanlar da var lakin taban 5 binin üzerinde sözümüz Arnavutlarla, Sırplarla, Boşnaklarla, Balkan coğrafyasında yaşayan bütün halklarla ortak. 5 binin üzerinde ortak kelimeyi kullanıyoruz. Natürel bu bağlar fazlaca kuvvetli bağlar. Hatta bu Balkan ismi, yani bu coğrafyaya verilen isim köken olarak Türkçe kökenlidir. Balkan, sıradağlar, karmaşık bir coğrafyayı tabir eden bir söz. Siyaset biliminde de milletlerarası ilgilerde de kullanılan Balkanizasyon diye kullanılan bir kavram, Balkanlaştırma olarak kullanılan, köken olarak Türkçe. İnsanların kökenini, kimliğini söz bazında da olsa yok etmek isteyen anlayışlar var Avrupa’da. Bu sebeple Balkanlar’dan bahsederken Güneydoğu Avrupa tabirini kullanmaya dikkat ediyorlar. Lakin bu mümkün değil alışılmış. Bir Bulgar tarihçi akademisyen Maria Todorova’nın bir kelamı var, ‘Balkanlar’da Osmanlı’nın izlerini aramak beyhude bir çabadır. Balkanların bizatihi kendisi Osmanlı’nın mirasıdır.’ diyor.”

Şentop, yüzseneler içerisinde oluşmuş istekli beraberliğin izlerini kimsenin ortadan kaldırabilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Balkanların ekonomik durumunu da değinen Şentop, “Tabii bu coğrafyada uzun yıllar devam eden, özellikle sosyalist rejimlerden daha sonra ortaya çıkan manevi ve ekonomik manada bir açlık var. Bu sebeple ben o coğrafyaya her gittiğimde kökeni Rumeli olan, Balkanlar olan insanlarımızın buraya kesinlikle yatırım yapması gerektiğine dair bir kanaatle dönüyorum. Yakınlarımıza ve arkadaşlarımıza da söylüyoruz. Ekonomik açıdan baktığınız vakit elbet bir değeri var oralara yapılan yatırımların. Ekonomik olarak getirisi fazlaca kuvvetli lakin yalnızca bu gözle o coğrafyaya bakmıyoruz biz. O coğrafyaya yatırım yapmak, oralara istihdam sağlamak, oralarda yaşayan insanların refahını arttırmak, bununla birlikte bizim için bir vefa borcu.” dedi.

Yatırımların yalnızca maddi manada değil manevi manada da olması gerektiğinin altını çizen Şentop, şunları kaydetti:

“Bunu biroldukça kardeşimizin yaptığını Balkanlar’da özellikle Bursalı kardeşlerimizin, başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere hayli eskilerden bu yana Bursalı kardeşlerimizin büyük hizmetleri olduğunu biliyoruz. Lakin Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve Diyanet Vakfının öncülüğünde temsil kabiliyeti yüksek fazlaca kıymetli sembolik eserler şu anda yapılıyor. Üsküp’te, Piriştine’de, Tiran’da yapılıyor. bir daha Karadağ’da Akova kentinde bir cami inşaatı olacak inşallah. Fakat özellikle Tiran, Priştine ve Üsküp’deki mescitler epeyce kıymetli. Bu bakımdan Diyanet Vakfımızın öncülüğünde bu sembolik yapıtlara, bu yapıtların inşasına dayanak vermek fazlaca kıymetli. Bu sebeple ben, burada bulunanlara hitaben söylüyorum lakin burada bulunmayanlara da inşallah Diyanet Vakfımızın Bursa’daki temsilcileri aracılığıyla ulaşarak bunların değerini, değerini geleceğe yönelik olarak anlatmak gerekiyor.”

Diyanet İşleri Lideri Ali Erbaş

Diyanet İşleri Lideri Ali Erbaş da konuşmasında, Türkiye Diyanet Vakfının faaliyetlerini aktardı.

Vakıf tarafınca yardım çalışmalarının çabayla sürdürüldüğünü anlatan Erbaş, “Ramazan yardımlarımız devam etmekte, şu an için 83 ülkede 273 bölgede, toplamda 100 milyona yakın bir yardımı Türkiye Diyanet Vakfı bu ramazan prestijiyle hayır hasenata gereksinimi olan yoksul fukara, garip gureba insanlara ulaştırmanın uğraşı ortasındadır. 153 bin besin paketi, 114 bin iftarlık kumanya ve başta yetimlerimiz olmak üzere 13 bin bayramlık kıyafet dağıtmaktadır bu ramazan ayında. Yurt ortasında ise 72 bin 150 alışveriş yardım kartı ve 8 bin 800 yavrumuza bayramlık kıyafet armağan ederek bayramı huzurlu bir biçimde geçirmelerini hedefliyoruz bu ramazan ayında.” diye konuştu.

Erbaş, birinci etapta yurt haricinde 894 bin, yurt ortasında 332 bine yakın kişi olmak üzere devam eden yardım ve bağışlarla birlikte ramazan ayı sonunda 10 milyon civarında gereksinim sahibine, bir daha Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla ulaşmaya uğraş edeceklerini bildirdi. Ali Erbaş, şunları söylemiş oldu:

“2021 kurban çalışmalarında yurt ortasında ve yurt haricinde 585 bin pay kurbanı muhtaçlık sahiplerine ulaştırmış olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Biz hem ülkemiz ortasında hem ülkemiz haricinde vakfımız aracılığıyla yapmış olduğumuz faaliyetlerde yalnızca bir kurban eti değil, yalnızca bir ramazan paketi değil, öğrenci bursu değil, milletimizin cömertliğini gdolayıyoruz, bayrağımızı tanıtıyoruz. 779 su kuyusunu bir daha bir damla suya muhtaç olan insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz bir fazlaca ülkede. İnşaat ve teknik hizmetlerimiz dünyanın dört bir yanında. Ayrıyeten İslam medeniyetinin kalbi, minberleri ile ilim hikmet ve becerinin yeri, kültürleri ile hak ve hakikatin sesi olan mescitler inşa ediyoruz.”

Diyanet İşleri Lideri Erbaş, yurt haricinde imali devam eden mescitlerle ilgili şu ayrıntıları paylaştı:

“Milletimiz için gurur tablosu olan mescitlerin bir kısmı yapılmış, bir kısmının inşaatı devam ediyor. Bu camilerimizden bir kısmının inşaatı devam etmektedir. İnşaatı devam eden camilerimizden en mühimleri Balkanlar’da Arnavutluk Tiran’daki camimiz, yüzde 85-90 nispetinde bitti. Ramazan sonuna kadar bitirmenin uğraşı ortasındayız. Sizlerin takviyeleriyle oluyor olağan ki bu. Üsküp Camimizin yüzde 20’si bitmiş. çabucak hemen daha yüzde 80’lik bir kısmı var. Kosova Camimizin temelini kazdık, fore kazıklarını çaktık, tahminen de Balkanların en büyük mescidi olacak Priştine’de. Priştine’de 7 bin kişiyi içerisine alacak, avlusuyla bir arada 10 bin kişi namaz kılacak. Diyeceksiniz ki bu kadar büyük mescide muhtaçlık var mı, elhamdülillah iftiharla söylüyorum ki Kosova Diyanet İşleri Liderimizin sözüyle ’60 bin kişi cuma günleri dışarda namaz kılıyor.’ dediler. Yani bu cami yapıldığı vakit bile 50 bin kişi hala dışarlarda namaz kılacak diyorlar. O kadar fazlaca muhtaçlık var ki.”

Erbaş, üretimi süren mescitler için hayırseverlerden de takviye istedi.

İftar programına Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, kimi milletvekilleri, ilçe belediye liderleri ve kimi iş insanları da katıldı.

Diyanet İşleri Lideri Erbaş, iftar programının akabinde Bursa’daki tarihi Ulu Mescit’te vatandaşlara teravih namazını kıldırdı. Teravihe TBMM Lideri Mustafa Şentop da katıldı.

KAYNAK: AA