Sahne adıyla Jamala, Ukraynalı şarkıcı. Susana Cemaleddinova, 27 Ağustos 1983 tarihinde Halyna Tumasova, Alim Jamaladinov çiftinin kızı olarak Kırgızistan’ın Oş şehrinde doğmuştur. Ukrayna vatandaşıdır. Evelina Cemaleddinova adında kardeşi vardır. Kız kardeşi bir Türk ile evlendi eşi ve iki kızıyla birlikte İstanbul‘da yaşıyor. Ataları Josef Stalin döneminde Kırgızistan‘a sürgün edilmiştir. Ukrayna‘nın bağımsızlığını kazandıktan sonra ailecek tekrar Kırım’a dönmüşlerdir. Babası Müslüman bir Kırım Tatarı, Ermeni kökenli olan annesi ise Hristiyandır. Susana Cemaleddinova, 9 yaşındayken 12 Kırım Tatar şarkısını söyleyeı yaptı. Kırım Aluşta’daki Piyano Müzik Okulu ve Simferopol Müzik Yüksek Okulu’nda eğitim aldı. Kiev‘deki P.İ. Çaykovski Müzik Akademisi’nin Opera Vokal bölümünü birincilikle bitirdi. İlk ödülünü Avrupa Müzik Dostları Yarışması’nda aldı. 2006’da Genç Sanatçılar Festivali’nde cazdaki başarısını ispatlayınca “Pa” müzikalinde soprano olarak en önemli çıkışını yaptı. Yurmala’daki yarışmadan sonra Moskova, Berlin ve Kiev‘de “The Revue Show” adı altında solo konserler verdi. 2009’da “Elle Style Award” ödülünü aldı. Kendi bestelerinden oluşan ilk albümünü “For Every Heart” adı ile 2011’de çıkardı. 2014 yılında Edirne‘de düzenlenen ‘3. Dünya Türk Forumu’nda Kızıl Elma ödüllerinde Sanat Ödülü’nü kazandı 2016 yılında İsveç‘in Başkenti Stockholm‘de 61.’si düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasında, Ukrayna‘yı temsil ederek, Kırım Türklerine uygulanan soykırımı anlatan ve Türkçe nakaratların yer aldığı 1944 isimli şarkısı ile birinci oldu. Susana Cemaleddinova, büyükannesi ile Kırım Tatarlarının yaşadığı trajediyi anlatan, Türkçe nakaratında “Yaşlığıma toyalmadım, Men bu yerde yaşalmadım” sözlerinin yer aldığı “1944” adlı şarkısı, 534 puanla birinci seçildi. Albümleri odyhДыхание2011 – For Every Heart2012 – Live At Arena Concert Plaza (konser DVD’si)2013 – All or Nothing2014 – Thank You Filmleri ve Dizileri :2014- Povodyr2014- Alice’s Adventures in Wonderland
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.