Suriye’de yardımlar yağmalanıyor: Şam’ın merkezinde ‘çalıntı’ pazarı

YingYang

New member
Suriye’de Esed rejimi idaresinin ekonomik krizi giderek derinleşiyor. Ülkenin başşehri Şam’ın merkezi mahalleri ve sokaklarında insani yardım gereçleri satılıyor. Üzerinde BM, Dünya Besin Programı (WFP), UNRWA ve daha bir epeyce yardım kuruluşunun logosunun olduğu materyaller marketlerden daha ucuz bir fiyata pazar tezgahlarını süslüyor. Üzerinde insani yardım kuruluşlarının logosu bulunan şeker, pirinç, çay, battaniye, makarna, bal, nohut, un, bebek maması, fasulye, bitkisel yağ, mutfak gereçleri, deterjanlar, fırçalar ve battaniyeler alıcı buluyor.

MARKETTEN DAHA UCUZ

Suriye’deki mülteciler için, Dünya Besin Programı (WFP), kuzeybatı Suriye de dahil olmak üzere tüm bölgelerde gereksinim sahiplerine sağlanan besin sepetleri dağıtımı gerçekleştiriyordu. Lakin yardımın dağıtım süreci yolsuzluk ve adam kayırmacılıkla gölgelendi. Gereçlerin büyük çoğunluğu gereksinim sahiplerine değil, tüccarların eline geçti.

YARDIMLARI AZALTTILAR

Yardım gereçlerinin büyük çoğunluğunun bir aracı ile Dera’dan temin edildiğini belirten satıcılar, çaresiz kaldıkları için bu yola başvurduklarını tabir ettiler. Geçen yılın sonunda rejim idaresi, insani yardım ticaretini yapanları mahpus ve para cezası uygulanacağını duyurmuştu. Fakat, uzun bir müddetdir kentin ortasında satış yapanlara rastgele bir müdahale edilmemesi durumun vahametini ortaya koyuyor. Geçen Eylül ayında, Dünya Besin Programı (WFP), tüm Suriye bölgelerinde muhtaçlık sahiplerine sağlanan besin sepetlerinin içeriğini azalttı.

Askerlere ödeyecek parası kalmadı

Beşar Esed, ordusu saflarında tuttuğu birtakım ögeleri ekonomik niçinlerle terhis etme sonucu aldı. Karar, 1 Aralık’tan itibaren yürürlüğe girecek. Rejimin ajansı SANA’nın haberine göre Esed, rejim ordusu saflarında uzun yıllardır tutulan kimi ögelerin terhis edilmesine ait karar çıkardı. Esed rejimi, Suriye’de iç savaşın başlamasıyla 1,5 yıl zarurî askerlik mühletini dolduran gençlerin terhisini durdurarak “yedek asker” sıfatıyla saflarında tutuyor. Rejim güçleri, Mart 2011’de başlayan iç savaşta denetim ettiği bölgelerde zarurî askerliğini yapmış fazlaca sayıda genci de “yedek askerlik” ismi altında alıkoymuştu.