Bilader 6-7 sene gadar oldu, Murad Emmi annadıverdiidi hööle: "Bilader, ananıncıg bizim orda bi maymun var. Maymun naadar muz varısa yemiş atıvermiş. Sugözü deresinde yatır gakarımış. Kaç gişi görmüş. Böyüglüü hööle 9 aylıg ılkı gibi bişeyimiş. Muzları bi ucundan yemeyoru sindürtesice. Gög, olgun naadar muz varısa uçlarını ısırıverip atıveriyoru. Bi muz dalını yolemen ediyoru, dalı satsan satamazsın, yesen yeyemezsin. Öndüün birinin tavıının üsdüne arbınmış, tavıın ibiini goparmış atıvermiş. Tavıg bildiin partılarımış. Tavığı migrop gapıgdır deyi kesdiler atıverdiler. Geçen aşamıla da Hüseen deyi bi oğlanın ööne çıgmış, garanıda çıırınıverinsire Hüseen'in ödü sıdmış. Hüseen de eyi daş atar. Daşın birini almış, bi pekidmişimiş, maymunun yargınına kütede düşmüş. Öndüün ordan Aşşa'yı gördüm, Aşşa 'Engi yeryudasıca maymuna daş vurdu Hüseen. Bereyi aldı, galan engi iflah olmaz' dedi ya, taa dün duydum, maymun iki gişinin pazar egsiglerini almış, gaçmış. Adamlar ardında kovalarlarımış emme ööle hızlı gaçarımış ki, gurşun atsan yetişmezimiş ardından. Görenler 'Neci olan o, ayni adama benzera' deyollar. Öteberi çora çocaa bi oyun ediceg deyi gorkuyom."Gari engi maymuna noldu deyi sordum, soruşdurdum. O vakıdlar 10 gün gadar Sugözü'nde görügmüş, ondan soona gayıb olmuş. O günden beri bita gören olmamış. Benden böönlüg bu gadar. Hadi galın saalıcaala.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.