YingYang
New member
Sudan devlet televizyonu, başşehir Hartum’daki bir küme askerin başarısız bir darbe teşebbüsünde bulunduğunu duyurdu. Sudan Egemenlik Kurulu Sözcüsü Muhammed El Feki Süleyman, durumun denetim altında olduğunu belirterek halka, ülkeyi müdafaa ve darbeye karşı çıkma daveti yaptı. Resmi kaynaklar, başşehrin Umdurman bölgesindeki bir küme askerin, 2 tank ve 6 askeri nakil aracını ele geçirerek darbeye teşebbüs ettiğini duyurdu. Teşebbüste bulunan 40 subayın gözaltına alındığı belirtildi. Sudan Kültür ve Enformasyon Bakanı Hamza Baloul, darbeye kalkışanların, 1989’da darbeyle idareye gelen ve 2019’da bir daha askeri darbeyle indirilen Ömer el Beşir yanlıları olduğunu söylemiş oldu. Fakat darbe teşebbüsünün başkanı olarak görülen Tümgeneral Abdul Baki Bakraoui, mevcut hükûmete yakınlığıyla biliniyor.
Sudan halkı ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve sıhhat hizmetlerindeki yetersizlik üzere niçinlerden dolayı geçen cuma gününden bu yana biroldukca eyalette şov düzenliyor. Süreksiz hükûmet, şovların sivil bir isyana dönüşmemesi için ülkenin en büyük iki limanı ile başşehir Hartum’a giden en büyük kara yolunu ulaşıma kapatmıştı.
Sudan halkı ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve sıhhat hizmetlerindeki yetersizlik üzere niçinlerden dolayı geçen cuma gününden bu yana biroldukca eyalette şov düzenliyor. Süreksiz hükûmet, şovların sivil bir isyana dönüşmemesi için ülkenin en büyük iki limanı ile başşehir Hartum’a giden en büyük kara yolunu ulaşıma kapatmıştı.