Spor müellifleri artık maç sonu külçeşidini köklüce değiştirmeli

Semedov

New member
Bu hafta başında spor dünyasını fazlaca yakından etkileyen hayli değerli bir tartışma başladı… Tartışmayı başlatan bayan bir sportmendi ve şu anda spor medyasında toz duman. Olay şu:

BAYAN SPORTMEN MAÇ SONU TOPLANTISINI REDDEDİNCE

Paris’te yapılan Fransa Açık Tenis turnuvasında Naomi Osaka maç sonunda yapması gereken basın toplantısına çıkmayı reddetti… bu biçimdece tenis tarihinde bir unsur imza attı. sebebini de şu biçimde deklare etti: “Bu basın toplantılarında sorulan negatif ve öfkeli sorular psikolojimi bozuyor ve benim çaba azmimi kırıyor…”

KIZGIN ORGANİZATÖRLER PARA CEZASI VERDİ, İHRAÇLA TEHDİT ETTİ

Alışılmış organizatörler Naomi Osaka’ya çabucak 15 bin dolar para cezası verdiler. Onunla da kalmadılar, turnuvadan ihraç edebileceklerini ve disiplin soruşturması başlatılabileceklerini tabir ettiler.

Naomi Osaka da ceza almasından 1 gün daha sonra turnuvadan çekildiğini deklare etti. Spor dünyasında büyük bir tartışma başladı ve fazlaca sayıda sportmen Naomi Osaka’ya takviye verdi. Bayan tenisçinin sonucu, bununla birlikte bütün dünyada ‘sporcuların mental sağlığı’ konusunu da tartışmaya açtı.

BİRTAKIM GAZETECİLER SORU SORMUYOR KENDİNİ GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR

Maç daha sonrası basın toplantıları ile ilgili bir öteki müşahedeleri de şu: Birtakım muhabir ve muharrirler soru sormaktan fazlaca, kendi bilgi ve görüşlerini pazarlamayı düşünüyorlar. Benim şahsî görüşüm de şu: Agresif tavırlar, gösteriye varan yargılamalar, kulüp liderlerini istifaya davet eden yaklaşımlar, kimi vakit haksızlık çizgisini geçiyor.

BEN NAOMI OSAKA’YI DESTEKLİYORUM ANCAK…

Bu hal bilhassa birtakım televizyonların maç daha sonrası yayınladıkları tartışma programlarında teknik yönetici ve atletleri linç etmeye varan tutumlara dönüşüyor. Kendi hisseme basın toplantılarının yapılması gereğine inanıyorum. Lakin ünlü tenisçi Naomi Osaka’yı da epey uygun anlıyorum. Medya artık maç daha sonrası külçeşidini gözden geçirip, sportmenlerin, teknik yöneticilerin, kulüp yöneticilerinin mental sıhhatini olumsuz etkileyecek hallerden kaçınmalıdır. Yani gerçek manada spor gazeteciliği periyodunu açmak gerekiyor.

BİRÇOK SPORTMEN MENTAL SIHHATİNİN BOZULDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Biroldukca sportmen medyanın negatif ve saldırgan halinin morallerini epey olumsuz etkilediğini deklare etti. Buna karşılık “The Atletic” muharriri Kurt Streeter, medyanın kamusal bakılırsavini tam yapması için muhabirlerin atletlere ulaşabilmesinin ve bu çeşit basın toplantılarına fazlaca muhtaçlığı olduğunu söylemiş oldu. Tartışma büyüyünce dün Türkiye’nin önde gelen kimi teknik yöneticileriyle konuştum.

TÜRKİYE’DE MAÇ SONU ÇIKMAYAN TEKNİK YÖNETİCİYE 150 BİN TL CEZA VAR

Olağan ki profesyonel spor kısımlarında ‘yayıncı kuruluş’ diye bir gerçek var. Kulüplerin yayıncı kuruluşlarla yaptıkları mutabakatlarda sportmenlerin ve teknik yöneticilerin maç öncesi ve daha sonrası gazetecilerin sorularına karşılık vermesi kuralı da bulunuyor. Çıkmadıkları takdirde kulübe 150 bin TL ceza veriliyor.

Konuştuğum bireyler çoklukla maç öncesi basın toplantılarının gereksiz olduğunu düşünüyor. Zira maç öncesi “Kazanmak için çıkıyoruz” cümlesinden diğer bir karşılık olmayacağını anlatıyorlar. Buna karşılık maç daha sonrası basın toplantılarının gerekli olduğu kanaatindeler. Ancak onlar da negatif gazeteciliğin ve yargılamaya varan hallerin hem teknik yöneticilerin tıpkı vakitte atletlerin mental sıhhati üzerinde olumsuz tesiri olduğunu onlar da vurguluyor.