Son dakika: Galatasaray’ın yeni transferi Berkan Kutlu’nun bilinmeyen özelliği! Roger Federer, Kove Bryant ve Michael Jordan…

Semedov

New member
Spor Arena Ayrıntı – Galatasaray, Berkan Kutlu transferinde keyifli sona ulaştı. Alanyaspor ile 3 milyon Euro ve 1 oyuncu karşılığı mutabakat sağlayan Sarı-kırmızılı kulüp, 23 yaşındaki futbolcuya resmi imzayı bugün attıracak.

Dün öğlenden daha sonra Alanyaspor kampından ayrılarak İstanbul’a hakikat yola çıkan Berkan, gece saatlerinde İstanbul’a geldi. Bugün sıhhat denetimlerinden geçen Berkan, gün içerisinde kendisini 4 yıllığına Galatasaray’a bağlayacak kontrata imza atacak.

İTALYA’DAN ÖNEMLİ TEKLİFLER ALDI ANCAK GALATASARAY’I SEÇTİ

Fatih Terim’in hayli istediği Berkan Kutlu’da pazarlık sürecinin uzamasındaki sebep, Alanyaspor’a İtalyan kulüpleri Sassuolo ve Genoa’nın yaptığı tekliflerdi. Berkan Kutlu’nun Galatasaray’da forma giymek istediğini Alanyaspor Lideri Hasan Çavuşoğlu’na iletmesi üzerine iki kulüp masaya oturdu ve dün Ankara’da yapılan son toplantıda mutabakat sağlandı.

BERKAN KUTLU HAKKINDA FARKLI BİLGİLER

Pekala Galatasaray’ın yeni transferi Berkan Kutlu kimdir? 23 yaşındaki futbolcuya, kendi açıklamaları ve hakkında ortaya çıkan bilgiler ışığında mercek tutalım…

ANTRENÖR OLMAK İSTEYEN BABASI İSVİÇRE’YE GÖÇER LAKİN İŞLER İSTEDİĞİ ÜZERE GİTMEZ

Berkan Kutlu, 25 Ocak 1998’de İsviçre’nin Monthey kentinde dünyaya geldi. Babası Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nden mezun. Futbol antrenörü olmak için 1981 yılında Monthey’e göç etti. İşler istediği üzere gitmeyince ek iş yapma zaruriliği hisseder ve gerekli eğitimleri alarak ilkyardım uzmanı olur ve kentteki bir hastanenin ambulans hizmetlerinde çalışmaya başlar. Berkan, babasının hala bu nazaranvine devam ettiğini söylüyor.

FUTBOLA MONTHEY’DE BAŞLADI, SION’DA PROFESYONEL OLDU

İsviçre’de doğan Berkan Kutlu, futbola doğduğu kentin kadrosu FC Monthey’de başladı. 13 yaşına kadar Monthey altyapısında eğitim alan Berkan, akabinde Sion’un altyapısına geçti. 1998 doğumlu futbolculardan oluşan 10 futbolcu adayı ortasına seçileren İsviçre Ulusal Grubu’nun altyapısında yatılı olarak futbol eğitimi aldı. İki yıl bu türlü seçilmişler içinde futbol eğitimi almaya devam etti.

A EKİP’TE SIRF 64 DAKİKA OYNADI VE ALANYASPOR’A GELDİ

Sion’un alt yaş kadrolarında fazlaca sayıda maça çıkan ve son olarak U21 kadrosunun kaptanlığını da yapan Berkan Kutlu, 2018-2020 içinde A kadro takımına da girdi lakin beklenen müddetleri alamadı. İki dönemde sadece 64 dakika mühlet alan Berkan, akabinde Alanyaspor’un yolunu tuttu.

Berkan Kutlu, TFF’nin Tam Saha mecmuasına verdiği röportajda Sion’da müddet alamamasını ve Alanyaspor’a transferini şu sözlerle anlatıyor:

Sion’da A grup düzeyine çıkıp iki dönemde 64 dakika oynayabiliyorsun. Bunun sebepleri neydi?

Onlara sormak lazım bence… Ben açıkçası her vakit işimi en yeterli biçimde yapmaya çalıştım. Burada da birebir biçimde işimi en güzel biçimde yapmak için uğraşıyorum. Sion’da fazlaca fazla teknik yönetici değişikliği yaşandı. Çok fazla faktör vardı. Tahminen ben de buradaki performansımı orada sergileyemiyordum. Tahminen de kendimi Alanya’da hissettiğim kadar uygun hissetmiyordum. Lakin şunu söyleyebilirim. Sion’da oynadığım 64 dakikada her şeyimi verdim. Onlara da hayli teşekkür ediyorum. Zira bu yıl Alanya’da bu kadar hayli mühlet alıp âlâ oynadıysam, beni Sion’da fazlaca düzgün hazırladıkları içindir… U21’de kaptandım ve 50’ye yakın maça çıktım. Demek ki Türkiye’ye uygun hazırlanıp da gelmişim.

Pekala, Alanyaspor seni nasıl keşfetti?

Aslında buraya gelişimde keşif durumu hayli kelam konusu değil. O 64 dakikalık mühlet içerisinde Basel’e karşı epeyce âlâ bir performans sergilemiştim. Sion o süreçte taleplerimin birçoklarını kabul etmişti ve mukavele uzatmayı istiyordu. Almanya’dan 1-2 ekip daha vardı beni isteyen. Lakin Alanya’da daha epey talih bulabileceğime inandığım için burayı tercih ettim. Basel maçında üst seviye bir performans gösterdim.

ALANYASPOR’DA GEÇEN PARLAK DÖNEM

Ağustos 2020’de Alanyaspor’a transfer olan Berkan, bilhassa ligin birinci yarısını epey uygun geçiren ekibine yavaş yavaş adapte oldu. Birinci 10 haftada az müddetler alan Berkan Kutlu, Göztepe maçında 90 dakika aldığı formayı tabir yerindeyse tekrar hiç bırakmadı. Üstün Lig’de 38, Türkiye Kupası’nda 4 maç olmak üzere toplam 42 maçta müddet alan 23 yaşındaki futbolcu, 3 gol atıp 2 de asist yaptı.

FEDERER’İN BESLENME UZMANIYLA ÇALIŞIYOR

Berkan Kutlu, Tam Alan’a verdiği röportajda âlâ bir grupla çalıştığını, ulaştığı düzeye tek başına gelmesinin fazlaca güç olduğunun altını çiziyor.

TRT Spor Galatasaray muhabiri Kutlu Akpınar’ın haberine göre Berkan Kutlu, İsviçreli tenisçi Roger Federer’in diyetisyeniyle çalışıyor. şahsi hayatına hayli dikkat eden Berkan Kutlu, grup çalışmasına, futbolcunun yaşadığı hayata, beslenmesine, .çevresine vermesi gerektiği ehemmiyeti şu sözlerle anlatıyor:

“Futbola birlikte başladığım arkadaşlarımın başarılı olamaması ve benim profesyonel olmamda epey fazla faktör var. Bu aslında bir grup işi… Benim ardımda hayli düzgün bir grubum var. Takımımla bir arada hareket ediyorum. Önümüzdeki süreç içerisinde hakikat adımlarla daha epey şeyleri başarmak istiyorum. Parlayan oyuncuların silinip gidebileceği durumlar olduğunun farkındayım. Bunun olmaması için grubumla bir arada epey çalışıyorum. Benden bağımsız durumlar yaşayabilirim, denetim edemediğim şeyler olabilir, sakatlık üzere, hoca değişikliği üzere ancak denetim edebildiğim şeylerde en iyiyi yapmaya çalışıyorum. Çok çalışıyorum, yeterli besleniyorum, güzel uyuyorum… Takımıma danışıyorum. Baktığımızda epey oyuncu yalnız… En tehlikelisi yalnızlık aslında… etrafındaki insanların sana dürüst olmadığı anda o düşüşü yaşarsınız. Makus oynarsınız, yanınızdakiler, “Aslanım hayli iyiydin” derler. Makus oynarsınız, “Sen değil, yanındakiler kötüydü” derler. Mazeret aramaya gerek yok. Her vakit yanılgıyı kendimde arıyorum. Denetim edebildiğim şeyleri mümkün olduğunca denetim etmeye çalışıyorum. örneğin ben diyetisyen ile çalışıyorum. Zira performansımı üst çekebilmek için kendime epeyce uygun bakmalıyım. O diyetisyenin ölçümleri kararında elde edilen pahalara nazaran belirlenen programı takip ediyorum. Bu dayanak, gereksinim duymam halinde 7/24 devam ediyor. Burada değerli bir nokta var. Bunlar fazlaca büyük bir şeymiş üzere görülmemeli. Bunlar aslına bakarsanız profesyonel bir oyuncu için aslında olması gereken şeyler. Bu bizim işimiz. Çok sıradan bir örnek verebilirim. Olağan bir insan ne yiyorsa, sportmen birebirini aslına bakarsan yiyemez. Olağan otomobil ile Formula 1 aracının yakıtları birebir olamaz, az da olsa bir değişiklik mevcuttur. Araçlara nazaran yakıt tipleri değişiklik gösteriyor. Ben de sporcuyum ve beslenme konusunda özel gereksinimlerim mevcut. Ben ve takımım bunu bu biçimde görüyor ve buna nazaran programlama yapıyoruz.

KOBE BRYANT VE JORDAN’I ÖRNEK ALIYOR

Berkan Kutlu, NBA efsaneleri Kobe Bryant ve Michael Jordan’ı örnek aldığını söylüyor: Michael Jordan ve Kobe Bryant örnek aldığım atletler. Çalışma etikleri, muvaffakiyetleri… O kadar değişik ki. Onların yaptıkları hayli farklı. Kendime idol olarak gördüğüm isimler… O hırsı, o kazanma dileğini ben epeyce az beşerde gördüm. Onlarla alakalı içerikleri mümkün olduğunca izliyorum… Onların hayat öyküleri nitekim benim ömrümü değiştirdi.

Not: Berkan Kutlu’nun açıklamaları, Tam Saha mecmuasının Haziran 2021 sayısından alınmıştır.