Son Dakika: Galatasaray’da Fatih Terim her şeyi tek tek deklare etti! Gelecekler, gidecekler, Morutan ve Haaland…

Semedov

New member
Galatasaray Teknik Yöneticisi Fatih Terim, Florya Metin Oktay Tesisleri’nde gazetecilerle kahvaltıda bir ortaya geldi ve birbirinden çarpıcı açıklamalar yaptı.

Terim; Morutan transferinden Diagne, Feghouli ve Falcao’nun ayrılmasına, başkanlık seçiminde oy kullanmamasından yabancı hududuna kadar birfazlaca hususta değerli noktalara değindi.

İşte Terim’in yaptığı açıklamaların tamamı;

Pandemi bize o denli bir iş yaptı ki… Kimi yerler düşündük ancak yasaklı, giriş sorun. Gittiğiniz yerde hazırlık maçı yapmanız gerekiyor. O yok. Artı sıradan da bir sayı tutuyor. Bunları hepsini düşündüğünüzde kampa gitmedik. Yoksa fazlaca daha hoş yerler bulmuştuk. Biz burada da kamptayız, biliyorsunuz. Sabah burada kahvaltı, idman, öğlenden daha sonra yemek ve müsaade, akşama tekrar idman… Şayet bir maç tertibi olsaydı, turnuva üzere, oraya gidecektik. Fazla imkanımız olmadı. İnşallah pandemi periyodunun tesirleri son bulur ve değişik turnuvalara gidebiliriz. Bu sene ligdeki deplasmanlara tahminen maç günü gideceğiz. Bilhassa zahmet olmayan yakın yerlere. Artık inceliyor arkadaşlar. TFF’den cezai müeyyidesi yoksa, o denli gideceğiz. Bilhassa pandemi devrinde fazlaca mantıklı buluyorum… Oyuncuların daha profesyonel düşündüğüne inanıyorum. her insanın meskenini, çocuğunu arayacağını, daha rahat edeceklerini, kendilerini daha âlâ hazırlayacaklarını düşünüyorum. Sağlıkçılarla ve performansçılarla konuştuk… Bunu yapabiliriz.

“FLORYA’YI YENİLİYORUZ”

Şu anda Florya’ya ağırlaşmış durumdayız. Buraları yaptırıyoruz. Üst saha, alt saha yenileniyor. İç kısımlarda da kimi değişikliklerimiz var. Soyunma odalarımızın, kamp binamızın üzerinden geçiyoruz. bir daha de her halükarda stadın altındaki kısımdan yaralanmak lazım. Zira boş orası.

“BERKAN VE TAYLAN HAZIR GİBİ”

Hazır üzere aşağı üst. Taylan bir hafta oldu başlayalı. Berkan Bolu’da aslına bakarsan hazırlık kampından geldi. Taylan da yavaş yavaş hazır hale gelecektir. Berkan hazır gibi…

“KEMERBURGAZ TESİSLERİ’NE GEÇMEMİZ 2 YILDAN FAZLA SÜRECEK”

çok uygunum. Döneme hazırlanıyoruz, UEFA’ya hazırlanıyoruz. Bir yandan transferlerle uğraşıyoruz, öbür yandan Florya’yı tekrar dizayn ediyoruz. Takdir edersiniz ki, 7 Eylül’e kadar olan vakit biraz hareketli geçecek. Bir aydan fazla vaktimiz var. Onun için de değişimi en âlâ biçimde kullanmak istiyoruz. Üstteki sahayı kaldırdık, ambarın yanındaki geniş bir alan vardı. Onları olağan yediye yedi bir saha yaptık. Pres alanı yaptırmıştım fazlaca evvel. Onun da tabanını kaldırdık. Üçü birden hazır olacak. Hem altyapımızın hem bizim daha rahat idman yapma imkanı olacak. Başkan’a sorduğum vakit Kemerburgaz’ı net bir karşılık aldım. “En az 25 ay sürer hocam” dedi. Biz ona ülke kurallarını düşünerek biraz daha koyalım. Hayli bir süre daha buradayız. O yüzden bunları yapmak zorundayız. Bu ortada soyunma odamızı arkadaşlarımız yapıyorlar. Müdahale ettiler sağ olsunlar. Hummalı bir çalışma var burada. Hem biz hem altyapımız daha rahat imkanlarla idmanlara devam edeceğiz. Ligdeki birinci iç saha maçını Türk Telekom Stadyumu’nda oynayacağız… Alt tabanın değişmesi lazımdı. O çalışma gerçekleştirildi. Hatay maçını orada oynayabileceğiz üzere görünüyor.

“FİZİKİ KAİDELER MÜSAİT EPEYCE ANTRENMALARI DAHA ÇOK AÇACAĞIM”

Yüzde yüz hak veriyorum bu mevzuya. Bundan biz de düşünceliyiz. Bu sürecin büyük bir kısmını pandemi olarak düşünecek olursak burada sizin de hak vermeniz lazım. Aşağı üst 150’ye yakın insan topluluğu çalışıyordu bizde. Bunu biz o periyotta 50’ye indirdik. Pandeminin haricinde hak veriyorum. Oradan biz de kulüp de muzdarip. Olaya uzak kalır iseniz bu sefer haberlerde eza oluyor. Bizim de güzelimize gitmeyen hatta vakit zaman hak etmediğimiz birtakım şeyler oluyor. Burayı açsak olmayacak mı? Olabilir bir daha. Her gün basın mensuplarının özgür olduğu periyotta, sahanın etrafında duruyordu basın mensupları. O kadar yakından yanlış yapan, yazan beşerler vardı. Haber bulamayınca doğal olarak bir haber kirliliği, dezenformasyon, sonunda kakafoni oluyor. Birbirimize soruyoruz. O denli bir haber çıkıyor ki… kimi vakit oluyor bunlar. Tahminen onun da önüne geçebilir. Açmaktan yana bir problemim yok. Kâfi ki fiziki koşullar müsait olsun. Daha fazla açmaya çalışırım.

İki tarafta da hatalı aramayalım. Biz tahlile bakalım. Burayı açalım. En azından haftada bir sefer açalım. Bunu bu sene daha sık yapalım. Pandemide de açabilirdik fakat hekimimiz da bu konularda haklı olarak epeyce titiz. Bir de hiç bilinmeyen bir periyotta benimle başladı. Giden ölüyor diye biliniyordu. Televizyonda ağzında bir maske, nefes alamayan bir imaj içerisinde başladı pandemi. O yüzden o periyot için tamam fakat önümüzdeki devirde daha fazla bir arada olacağız.

“OY VERDİĞİM LİDERİN MI ANTRENÖRÜ OLAYIM?”

Benim çalıştığım hiç bir devirde seçime müdahil olmadığımı güzel bilirsiniz. Oy kullanmadım ve hiç bir vakit müdahil olmadım. Yanlışsız bulmuyorum. Ben gelmediğim üzere aileden kimseyi de getirmedim. Burada çalışmış teknik heyet ve arkadaşlarım dahil kimseye müsaade etmedim. Oyumu kullandığım lider seçilirse onun antrenörü mü olayım yani? Oy kullandığım lider adayının hocası olmam. Benim bu biçimde bir prensibim var. Şayet bir gün çekilirsek natürel ki etkimizi, yetkimizi, sevgimizi kongre salonlarından daha rahat görme imkanı olur. Boş olduğum vakit gittim oy kullandım; ailemle de kullandık; lakin bilhassa bu sefer kullanmadım. Düşünün ki evvel avukatımızdan ayrıldık.
Seçim tarihi kadronun hazırlıklarını etkiledi mi?

Seçim tarihlerini bir sefer düşünmek lazım. Maalesef orada en az 2-3 haftalık bir kaybımız oldu. Genel olarak seçim tarihlerini tüzükte değişebilir mi diye bir orta düşünmekte fayda var. kimi vakit tam transferin göbeğine geliyor. Onu düşünerek kadronun da durumu doğrultusunda hareket edilmesi daha hakikat.

“PANDEMİ BİRÇOK ŞEYİ GERİYE ATTI”

Çok alıştığımız bir şey değil. Mayıs’ın sonu, haziran başı. Bu sene bu biçimde oldu. Her geçen gün zorlaşacak üzere gözüküyor. Erken açmak zorunda kaldık. Kaideler ne olursa olsun, bizim üzere ekonomik zorluklar çeken gruplar için transfer sıkıntı. Seçim olması daha sıkıntı. Pandemi biroldukça şeyi geriye attı.

“MEMLEKET İÇİN AŞIYI ÖZENDİRECEĞİZ”

Âlâ düşünmek lazım. PSV maçında onlar full oynadılar, biz yüzde 50 kapasiteyle oynadık. bu biçimde bakıldığında adil görünmüyor. Tahminen aşı olanların alınması, aşı olmayı da özendirir, teşvik eder. Oradan da ülkeye faydalı olabiliriz. Hepimiz isteriz yüzde yüz olmasını. Geçen gün yarı kapasiteli bulunmasına karşın hepimiz “ne oluyor” diye özlemişiz. Herkes bu biçimde ister. Aşı yaptıran ile yaptırmayanın da karşılığında bir şey olmalı. İdmanları açma niçinimiz, Ateş Kara hoca aradı beni. Bilim Heyetinde. Bir aşı farkındalık projesi olarak hareket ettik. “Hay hay hocam” dedim. Açtık, bir daha aşacağız. Buna da devam edeceğiz, tribünlerimizin inşaat hâli tamamlanınca. Yalnızca size değil onlara da açacağız. Memleket ismine özendirmek için elimizden geleni yapacağız.

“TEKLİF ALMAM DOĞAL, KOPMADAN HİÇBİR ŞEY DÜŞÜNMEDİM”

O tekliflerin olması vakit zaman olması doğal. Uzun vakittir var her şeyden. Benim şu biçimde bir huyum var. Bir ekipte çalışırken diğer bir kadroyla ilgilenmediğim üzere diğerlerine da rastgele bir kelam vermem. Bunlara epeyce prestij etmemek lazım. İşim bitmemişti. Çok da kısa bir süre var. Öbür türlü de olabilirdi. bu biçimde düşünebilirdim. çabucak hemen kopmadan bu biçimde bir şey hiç düşünmedim.

“14 YABANCI KURALI TÜRK FUTBOLUNA FAYDALI OLMUŞTUR”

Bu kuraldaki katkımı aslına bakarsanız hepiniz biliyorsunuz. Bakış açımı da biliyorsunuz. Özgürlükten yanayım. Bunu da her vesile ile söylüyorum. Geçen sene kural içerinde 15 tane Türk oynatmışım. hiç bir mecburiyetim yoktu. İstediğim yabancıyı oynatabilirdim. Bir kere daha söylüyorum… 14 Türk mecburiyeti var. 14 yabancı mecburi değil ancak 14 Türk mecburi. Bu bir Türk kuralıdır. O günkü TFF olarak sözümde ben, Yıldırım Demirören ile birlikte kulüp liderlerine ben söz ettim. “Bu bir devrim” dediler. Bir yabancıya 50 bin dolar, ikinci yabancıya 100 bin, üçüncüsü de 200 bin dolar… Bu parayı da genç oyunculara eğitime, kulüpler aktarılmasını istedik. Altyapıdan gelen oyuncuya iki misli olağan Türk oyuncuya bir misli olarak. Türk gencini oynatan kulüplere sıradan bir sayı geri dönecekti. daha sonradan bu kulüpleri ricasıyla kısıtlandı. Çok yüksek sayılara Avrupa’da bu parayı alamayacağı için kendi kulübünde yedek oturanlar vardı… Onların gitmesini istedim. Tarihin en çok Türk oyuncusu oynuyor dışarıda. Bu, o kuralın bir sonucudur. O kural Türk futbolcularına yararlı olmuştur.

Ne olursa olsun Anadolu kulüpleri kıymetli bir araştırmayla, kendi ekonomik yapılarına uygun oyuncular aldılar. ötürüsıyla büyük kadrolara baş tuttular. Ligin kalitesi arttı. Yasakların bir yarar getireceğini düşünmüyorum. TFF bu biçimde bir karar almışsa yapacak bir şey yok. Bunun zorluklarını da size bir örnekle gösteriyorum. 3 Türk’ü koyduk. Oyuncu santrfor sakatlandı. İkinci santrforun yerli değilse ve yeterli değilse iki oyuncu çıkaracaksın. Bir santrfor, başkası kime denk gelirse. Biz onu daha evvel hesaplarız olağan olarak. Vakit zaman bu dertler olacak. Futbol size tıpkı anda bilmediğiniz yerden sorar. Bursa maçında 30 dakikada üç oyuncumuz sakatlanmıştı. bu biçimde baktığınızda birtakım zahmetler çekeceğiz. “Gidiyorsunuz, yaşlı yabancıları buluyorsun” diyorlar, hür bir sistem. İsteyen istediğini alır. Bu ezalar olacak. Ben her ekibin yeteri kadar Türk oyuncusu bünyesinde bulundurduğunu düşünüyorum. Geçen sene de, öncedenki sene de. “Ben hak ettim, benim yerime yabancı oyuncu oynadı” diyebilecek Türk oyuncusu var mı? TFF diyor ki, “ben bir sene evvelden bunu ilan etmiştim.” Kulüpler Birliği herbiçimde bundan yana değil. Sonuçta yöneten TFF, niyetlerine hürmet duyacağız.

Beşte aşağı üst oyuncuların tamamını değiştiriyorsunuz. Klasik stile geri döneceğini düşünüyorum lakin yakın vakitte. Uzatma hâlinde bir ekstra olması formuyla kısa vakitte oraya dönebilir.

“FIRSAT TRANSFERLERİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Biz biraz değişikliğe uğruyoruz. Bunun ortasında bilhassa genç arkadaşlarımızı kazanmaya çalışıyoruz. daha sonra tekrar sayı olarak kulübe dönebilecek oyuncular. Artı benim bilhassa prensiplerimden, 1998-99’dan itibaren baskıyı, presi isteyen; onu, artı pası kullanmayı düşünen ve ona göre davranmayı isteyen bir hoca olarak… Daha hayli baskı yapan, oyun denetimini elinde bulunduran bir oyuncu kümesi. Yaş olarak daha genci.. olağan olarak ki deneyimli oyuncudan, fırsat transferlerinde vazgeçmeyeceğiz. Genel olarak ilerleyen senelerda Galatasaray’a para kazandırabilecek, katkı verecek genç arkadaşlarımıza daha yük verdiğimiz bir gerçek. Olabilir. Alex, sol tarafa Patrick, sağ tarafa Sacha….Taylan kazandığımız bir oyuncu. Üçlü olabilirler. Mümkünse orta saha oyuncularının hepsi iki istikametli olsun.

“MORUTAN’DA SAYILAR ÇOK YÜKSEK, ŞU AN KONUŞULMADI”

Morutan’ı biz birinci vakit içinderda 2017’de izlemişiz. O dönem… Juventus Bükreş ile oynadığı bir maçta Scout kümemiz izledi. O da Botoşani’de oynuyordu. Tahminen bu biçimde 2. Ligde, 3. Ligde bir ekibiz olsaydı alıp gelişmesini orada tamamlayabilirdik. Çok ufak bir paraya da alınabilirdi o periyotta. Şu ideolojinin oturması lazım. Türkiye’de alınan oyuncunun genç de olsa, yaşı da olsa çabucak anında katkı vermesi bekleniyor. Gelişim çağında oldukları kimi vakit unutuluyor genç oyuncuların. Morutan, ondan sonrasında Romanya içerisinde transfer yapıyor. Biz bu biçimde o yaşta alabilseydik gelişmenini bizde sağlayacaktı. Artık ise çok yüksek paralar konuşuluyor. Çok beğendiğimiz bir oyuncu fakat o düzeylere çıkmamız mümkün değil. Beğeniyorum, ilerleyen senelerda daha da yeterli olacağını düşünüyorum.

Şu anki durum, sayı olarak bize çok yüksek. O düzeylere çıkmamız mümkün değil. Bonservisiyle ayrılanlar olabilirse mümkün; fakat bir daha de sayı yüksek. Konuşulur. Kıymetli olan limit. Limitimizi açabilecek bir atılımımız, ayrılan arkadaşlarımız olursa düşünülebilir. Şu anda konuşulmadı. Duyduğumuzu söylüyorum. Yazılanlar ve duyduğumuz sayıların büyük olduğu tarafında. Tahminen bir gün resmi olarak oturulursa, gerekli ve uygun kaidelerle atağımızı yapabiliriz.

“FALCAO VE FEGHOULI’YE TEKLİF YOK”

Şu anda yok. Jimmy’nin bir durumu var. Kimi genç oyuncularımızı istiyorlar. Mümkünse kimi genç oyuncularımızı tutmak istiyorum, Atalay ve Kaan üzere. Onları bırakmak istemiyorum. Bir kısmını oynamaları için vereceğiz. Transferin makul ölçülerde durmayacağı için, takımda yeteri kadar bir yükseklik olacak. Şayet gitmeme niyetinde olan var ise takım mühendisliğimize hürmet duyacaklar.

“DIAGNE GİDEBİLİR LAKİN ŞU AN BURADA”

Transfer dinamik bir müddetç. Bitinceye kadar kimse ne yaptığınızı bilemez. Benim listem üç bireyde var. Bende de duruyor. Her an gidebilir kanısı vardı Diagne ile ilgili. Kendisi de kimi yerlerde bunu istediğini söylemişti. Yarın öbür bir imkan, teklif gelebilir. O denli bir şey size sunarlar ki, bu sayı nereden çıktı dersiniz, inanamazsınız. Devir transferi yapmak zorunda olduğumuz vakit içinder vardı. Diagne’yi biz aldığımız vakit, Ozan Kabak’tan gelen parayı lakin o periyotta harcayabiliyorduk. FFP gereği kış devrinde kulübün kasasına giren transfer parasını yazın bonservise taşıyamıyorduk. O devir Diagne’yi aldık, düzgün ki de aldık, şampiyon olduk. Luyindama için olağanüstü oynarken, çaprazının kopması, onu 6-7 ay geriye attı. Her gün daha düzgün olacağını düşünüyorum. Stoper almayı düşünüyorum. Şu an için yabancı bir stoper düşünüyoruz. Geldik, Ndiaye’yi büyük sayı sattık. Ozan’dan, Rodrigues’ten, Gomis ve Fernando’dan büyük sayılar aldık. Taraftar ister. Bu da doğal; ancak geçen gün de söylemiş oldum. Başımdaki, aklımdakini yapabilecek bir ekip alanda istiyorum.

Kendisi yaşından daha olgun oyuncularımız var. Ben 22-23 yaşında kaptan çıktım. kimi vakit yaş ile davranışınız hayli orantılı olmayabilir. O enerjiyi, kontrapresi yapabilecek duruma grubu getirmek istiyorum. (Soru üzerine) Mahmut bizimle egzersize çıkmaya başladı. Daha hayli eksiği var fakat olacak.

“PİLOT GRUP DÜÜNÜYORUZ”

Bakırköy ile alakamız vardı evvelce. Bir Beylerbeyi maceramız oldu. Bir 2. yahut 3. Lig grubu ile ilgi kurabiliriz. Teknik adamını bizim verdiğimiz, oyuncularımızı oynatabildiğimiz bir proje yapmayı düşünüyoruz. Kendi hocamızı verdiğimiz, kendi oyun sistemimizi oynayan, oyuncu kümesinin 2. yahut 3. Lig de oynayan bir kadroda olması yetişmede bize fazlaca faydalı olacak üzere. Yerli kazanmak ismine bunu söylemiyorum. Bunu bir an evvel hayata geçirmemiz lazım. Bilhassa Avrupa’nın büyük kulüpler gençlere büyük sayılara vererek tutmaya başladı… Bizim 20 milyonumuz olsa…

“HAALAND’I BİZ DE İZLETTİK, 8-9 MİLYONA BİTİREBİLİRDİK”

Size bir örnek vereyim. Biroldukça oyuncu seyrettiriyoruz biliyorsunuz. Bunlar içinde Erling Haaland sizin için en çarpıcısı olabilir. Biz onu U20 Şampiyonası’nda izlettik, canlı olarak da çabucak sonrasında bir lig maçı için Norveç’e Ümit Davala Hoca ile Necati Ateş Hoca’yı gönderdim. Oradan beni aradılar, maçtan. “Hocam, tüm scoutlar burada, elimizi çabuk tutmazsak alırlar” dedi. Canlı seyrettiriyorum. Biri santrafor, öbürü bek oynamış lakin her yerde de kullanmışız futbolculuk periyodunda. O gün limitimiz olsaydı, 8-9 milyona transferi bitirme noktasına gelecektik. Juventus, City, ManU hepsi orada. Şu an Avrupa’nın en değerli oyuncusu. Martin ile birlikte Norveç’in birebir kentinden olduğu için bağlantı kurduk, babasıyla görüştük. Oyuncuyla muahede noktasına geldik. Maalesef, Norveç’ten hiç çıkmamış 20 yaşında bir oyuncuya o periyot 8-9 milyon versek, neler olabilirdi Türkiye’de, siz kestirim edin. Artık 150 milyon Euro.

Bu ve buna emsal bir oyuncu da Milan’a gitti, Hauge. O da bizim portföyümüzdeydi.

“MODER’İ ÇOK İSTEDİM”

Moder, Polonya’da yakaladığımız oyunculardan biri. Onu fazlaca istedik. daha sonra ulusal kadroda oynadı bedeli birden arttı. Brighton 11 milyon Euro verdi. 11 milyon verdi ve ocak ayında oyuncuyu kulübe bıraktı. Bakın, Brighton. Başkalarına gelmiyorum. Rekabet ortamını anlatmak istedim. Bunlarla rekabet ediyorsunuz. Bunlardan biz fazlaca buluyoruz. Scout grubumuzun ben gittiğim vakit kalmasını istedim. Dünyanın her tarafıyla alakaları var. Dünyanın bildiği, her insanın bildiği, lakin Scout grubunun bilmediği hiç bir oyuncu yok. Bu kadar net söylüyorum. Hani kimi vakit diyorlar ya, “nasıl bulamıyorsunuz bu adamları, şurada şöyleki bir adam var” diye. Bizim çok yüksek rakamlı bir datamız var, takip ediyoruz.

Manchester City, Chelsea üzere kulüplerin 18-22 yaş aralığında hayli büyük sayılar vererek oyuncular aldığını biliyoruz. Bunların hepsi tutuyor sanıyor musunuz? bu biçimde tahminen 100 oyuncuyla yatırım yapıyorlar. Tahminen hepsi tutmuyor fakat sonuç olarak bu söylemiş olduklerimizi biz değil onlar alıyorlar. Yakın vakitte altyapıda yaş kontenjanı 21’den 19’a inince, 19 daha sonrası oyuncularımız, Atalay, Erkan, Kaan… Ya gidecekler ya da bizimle antrenmana çıkacaklar. Bizde takım şişkin olduğu için gönderiyoruz. Tahminen kendi kulübümüz ve hocamız olsa epey değişik olabilirdi.

“ALTYAPIYA BAKIŞ AÇIMIZI İYİLEŞTİRECEĞİZ”

TFF’nin bize ceza verdiği en can alıcı vaktinde, Hindistan’a, Şili’ye, Tanzanya’ya temsilci gönderdim. Buralara gönderim. Bundan daha sonra da devam edecek. her insanın bildiği, bizim Scout grubunun bilmediği hiç bir oyuncu yok. Portekiz’den yahut öteki yerlerden biroldukca örnek var. Altyapıya bakış açımızı biraz daha iyileşeceğiz.

Bir gün oturuyoruz herkesle. Scout kümesi da var. Scout kümesinde bir oyuncu konuşuldu. “Şu hocaya getirdik beğenmedi” dedi bir arkadaşım. Bir hocaya yüzlerce sunuyorsun. Hangi birine evet desin. Yüz tane transfer olur mu? Her kaçan oyuncuyu kesinlikle bize getirmişlerdir. Biz beğenmemişizdir. Bu palavralara kanmayın. Bu, kendini kurtarmamın, cürmü bir diğerine yüklemenin yoludur. Getirdin, seyrettik güzelimize gitmedi şu an… Bu benim için değil, tüm teknik adamlar için geçerli.

Gerçek o denli değil. Gerçek benim bu anlattım. Teknik olarak ben listeyi veriyorum.

“SACHA DAHA 20 YAŞINDA, DİKKATLİ OLMAMIZ LAZIM”

Onun için bir cümle kurdum fazlaca üstünde durmadınız. Makas açıldı dedim. Sen 15’e alırsan o 150’ye alıyor. Sen 1,5’a alırsan o 15’e alıyor. Avrupa’da büyük statüsüne koymayacağım kulüpler bunu yapıyor. Bizim genç oyunculara da bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Çabucak, anında katkı bekliyoruz. hiç bir bahtı yok. Bir oyuncu alıyorsunuz, hazırlık maçından beri ortalığı felaket yapacak. Sacha’yı aldık, 20 yaşında. İçinizde 20 yaşında olan var mı sanmıyorum. Fransa’dan birinci kez çıkıyor Sacha kesin uçacak. Öteki bahtı yok. Bunları hepsi gelişim açısında. Birinci kez şampiyona oynayan, argümanı olan, gayesine 23’ü koymuş bir ekibe geliyor. Kolay değil, o yüzden dikkatli olmamız lazım.

“RAKAMLAR ASLA ESKİ SAYILAR OLMAYACAK”

Bir yetenekli çocuğa para verip alamıyoruz. Tanzanya’ya giden bir scout grubunun Türkiye içerisinde bir grup oyuncuları bulamaması mümkün mü? Ben de istiyorum ki 3-4 tane yüksek rakamlı salım. Borçlarımızdan bu biçimdelikle daha rahat kurtuluruz. Bugün misal Marcao ve Luyindama. Nereden baksanız üç yıldır oynuyorlar, aldıkları maaş ve yapılan mutabakat kuralları da belirli. bu biçimde o kulüplere verilen kendi sayısı ile toplayıp 5’e böldüğünüz vakit fazla bir şey etmiyor. Israrla demin de söylemiş oldum. kimi vakit deneyimliye de gereksinimimiz var, mecbur daralabiliyorsunuz. kuvvetli almak öteki bir şey. Sonuç olarak deneyimli de alacağız; ancak sayılar eski sayılar olmayacak.

“KABUK DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Transferlerimizin durmayacağını söylemiş oldum. Ben bir kabuk değiştireceğimizi düşünüyorum. Yakın vakitte öteki önlemler dolabilir. Yalnızca genç almak için değil. Hem işimize yarayacak, hem tam isabet, inandığımız, güvendiğimiz, genç, yaş almış ayırt etmeden devam edeceğiz. Timeing fazlaca değerlidir. Bir transferi siz bulduğunuz anda küçük bir sayıya bitirmezseniz bir daha sonraki sene karşınızda büyük sayılar bakılırsabilirsiniz. Başımda beni yansıtan, beni tanıdığınız baskı, pres, kontrapres yapabilecek ve pası oynayabilecek bir oyun ortaya koymaya çalışıyorum. Biraz daha güç katmaya çalışıyorum. Bunun iktisadı ucuz diye kimileri almıyoruz.

Transfer için yalnızca ekonomiyi bir argüman olarak düşünmeyelim. Yetenek olması, daha sonradan para kazanmayı düşünmemiz üzere, biroldukça argüman var. Transfer müddetinin kısa olduğu devirlerde size gereksinim hissettirir .Bir transferin birfazlaca oluşumu var. Yalnızca bir nokta değil.