Son Dakika: Ersun Yanal’dan Rizespor maçındaki hareket için açıklama! Flaş transfer yorumu ve Caner Erkin…

Semedov

New member
Muhteşem Ligin 3. haftasında Antalya’da oynanan maçta Fraport TAV Antalyaspor, Çaykur Rizespor’u 3-2 mağlup ederken uğraşın akabinde düzenlenen basın toplantısında Antalyaspor Teknik Yöneticisi Ersun Yanal, kendisine gösterilen reaksiyonlara isyan etmişti.

Ersun Yanal, Spor Arena Youtube kanalında Okay Karacan’la birlikte gergin maçta yaşananları anlattı ve Türk futbolunun genel problemlerine da değindi.

İŞTE ERSUN YANAL’IN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKAN KISIMLAR;

Her radikal beklenti hüsranı doğuruyor. Kaybetmenin tepesi yaşanıyor. Ben onlarca oyuncu yetiştirdim. Onlarca oyuncu birinci sefer benimle forma buldu. Hangi kulüp ziyan etti? Hepsi milyonlarca lira kar elde etti. Başarıyı hakikat tanım etmek gerekiyor. Bizdeki sorun, süreci gerçek tanımlamamak. Skor severlik futbolun en büyük tehlikesidir. Skoru severseniz futbolun ortasındaki hoşlukları ıskalamış olursunuz.

Rizespor maçı aslında farklı bir maç. Rizespor maçındaki reaksiyonum rakip kadro kulübesine değildi. Futbol yalnızca bir kişinin düşündüğü bir oyun değil. bu biçimde gel kulübeye otur. Maçı sevmeyebilirsin, beğenmeyebilirsin. İş küfür boyutuna gelirse, hakikat olmaz. tekrarki sefere rahatsız edici bir duruma, emniyet güçleriyle müdahale etmeyi düşünüyorum. Orada oturan bireyleri de saygılı davranmaya davet ediyorum.

“HALA KURALI BOZAN ŞEYLERLE UĞRAŞIYORUZ”

Milyonlarca dolarların harcandığı, devasa yükseklikte bütçelerin hazırlandığı bir sanayiden bahsediyoruz. Kulübün taraftarı sahipliğinden epeyce, taraftarın kulübü sahiplendiği bir durum ortaya çıkmalı. niye biz bir İngiltere’nin, Almanya’nın düzeyinde bir tertip yapamıyoruz? Biz hala bu büyük sanayinin içerisinde oyunu ve kuralı bozan şeylerle uğraşıyoruz.

“BİR KİŞİNİN HAKARET ETMESİ PROTESTO DEĞİLDİR”

Ben bu türlü bir reaksiyonla daha evvel hiç karşılaşmadım. Bir taraftar kümesinin sizi protesto etme hakkı vardır. Ben bunu Ankara’da, Trabzon’da da yaşadım fakat münferit olarak bir kişinin size hakaret etmesi, protesto değildir. Taraftar kümesinin protestosu saygılıdır. Münferit olarak bir kişinin size saldırması, daha farklı biçimde değerlendirilmeli diye düşünüyorum.

“BU OYUNU KARMAŞIK HALE GETİRMENİN NE GEREĞİ VAR?”

Avrupa’nın en yaşlı ligiyiz. en çok transfer yapan ligi de biziz. En batık da biziz. Gelirlerin yüzde 80’i oyunculara harcanıyor. Oyuncu gelişmiyor diyoruz, akademi liglerinde tertip olarak kötüyüz. Anlayamadığımız yabancı kuralı. Sayısal olarak, nitelik ve tertip kalitesi olarak gerideyiz. hiç birimizin anlayamadığı yabancı oyuncu özgürlüğü, daha sonrasında bir daha yerli ve yabancı oyuncu sayılarının matematiği… Bizim iki tane yabancı kalecimiz var. 23 yaşında ve yakın vakitte kaleyi ona vermeyi düşünüyorum. Onu takıma aldığımda, oynatmayı planlamadığım bir Türk kaleciyi de takıma almak zorundayım. Bunları ayarlamak epey önemli sanat yapıtı ve mühendislik istiyor. Bu kadar sıradan bir oyunu bu kadar karmaşık hale getirmenin ne gereği var? Bunu öbür yerlerde kullanmak gerekiyor. Bunun sistemi bu değil. Analitik fikir olmadığı sürece bu sistemde başarılı olamazsınız.

“BİZ NE YAPIYORUZ? 2 YILDA BİR KURALLA OYNUYORUZ”

Ben ulusal kadroda nazaranve birinci geldiğimde Belçika ile oynadık ve deplasmanda yendik. O tarihten daha sonra Belçika, 10 yıllık bir planlama yaptı. Kuralları koydu ve uygulamaya geçti. Keza Almanya da birebir biçimde hareket etti. Çok önemli tedbirler aldılar. Mesutların ve Khediraların olduğu grupla dünya şampiyonu oldular. Biz ne yapıyoruz? 2 yılda bir yabancı kuralıyla oynuyoruz. Fatih hoca geçenlerde isyan etti, ‘matematik profesörü müyüm ben?’ dedi adamcağız. Bu işin üniversiteleri var lakin bu hususta onları hiç kullanmayan bir ülkeyiz. Biroldukca ülkenin tespit ettiği modelleri araştırırsınız. Bunlarla ilgili ortak fikir oluşturup kararlar alırsınız. 1 yıl mı 2 yıl mı sürer… Ortak paydaşları bir ortaya getirip futbolun geleceği için karar alırsınız.

“TÜRKİYE LİGİ’Nİ NEREYE KONUMLANDIRACAĞIZ?”

Biz Türkiye ligimizi nereye konumlandıracağız? Kiminle yarışacağız? 2 yıl evvel 6. büyük iktisat ve ligdik. Bunun karşılığında UEFA Kupaları ve kulüplerin getirdiği başarılara bakınca epey altlardaydık. Önemli bir başarısızlık. Yabancı oyuncularıyla, kriterleriyle, gerçek altyapı kriterleriyle buraya hizmet edecek bir model planlanmak zorunda. Bunun önemli bir biçimde yürütülmesi için önemli tahahütlerin belirlenmesi gerekiyor. Ben kaç yıldır bu işin ortasındayım, 32-33 yıldır… Şenol hoca, Fatih hoca, Mustafa hoca, ulusal gruplarda çalıştıkları devirde, kaç bireyden bu durumu düzeltmek için bir çalışma kümesi oluşturulduğunu gördünüz? Bize yapılan şey, ligler ne vakit başlasın diye kağıt gelir. Biz de onu göndeririz, o kadar.

“BU SAYILAR LATİFE GİBİ”

Ben 2 kere federasyonda çalıştım. İkincisinde futbolun gelişim kısmını yönettim. Altyapılara, antrenörlerin yetişmesine müdahale etmeye çalıştım. Bunu yaparken de olağanüstü zorluklarla çalıştım. Kulüplerde çalışan antrenörlerin parasını biz ödüyorduk federasyon olarak. Bir gün antrenörler bizi çağırdı toplantı için. Bir kulübümüzün antrenörlere, “Federasyonun verdiği paranın yarısını bize verin. Yoksa burada çalışamazsınız” söylemiş olduğini öğrendik. Önemli bir biçimde potansiyeli olan, tüm dünyaya baş tutabilecek ve önemli bir tertip potansiyeli olan bir kuşağımız var. Almanya’da altyapıdaki çocuklar, bizim çocukları geçmiş durumda. Yalnızca 200 bin bireyle. Geçenlerde bir araştırma yaptım, önemli bir araştırma. Yurtharicinde oynayan 460 adet Sırp futbolcu var. 380-400 civarı Kolombiyalı var. 150 tane İsviçreli var. Bu sayılar latife üzere… Bizde kaç tane var? Avrupa’dan daha fazla 0-19 yaş kümesi sayımız var. Bir laf vardır, ‘Sadece aptallar, tıpkı şeyleri yaparak kararın değişmesini bekler’ diye… 15 milyon çocuk spora başlama yaşına geldi. Bu sayı birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan fazla.

“BİZ RİSK ALALIM, BİR TANE ADAM ÇIKIP…”

Yabancı oyuncuyu sınırlayarak ya da özgür bırakarak altyapıdan oyuncu yetiştiremezsiniz. O diğer bir mecra, oburu diğer bir mecra… Biz bunlarla burada uğraşalım, fotoğrafın büyük halini gösterip risk alalım. Bir tane adam çıkıp, şunları yapalım, bunları yapalım deyip kararları versin. Çok yanlışsız bir tahlille bu işi yapmalıyız.

“NBA’DEKİ SİSTEMİ OLUŞTURABİLİRİZ”

Bizler NBA’deki tertibi burada yapabiliriz. Dört milyarlık bir iktisadı var ancak o yapının ortasında adalet ve sistem var. İspanya’daki La Liga ya da Almanya’daki Bundesliga bizden avantajlı değil. Bir konsensüs oluşturup çalışma kümesi oluşturalım. Orada çoğunluk oluşturup onların sesini dinleyin. Tespitlere kıymet verin. O tespitlere göre bakanlıkları da dahil ederek, elde edilen sonuçları icraata dökecek bir sistem oluşturalım. Bunu niye biz yapamıyoruz? Fakat biz direkt karar veriyoruz. Kafana buz yaparak ayak bileğinizin geçmesini bekleyemezsiniz.

“SİYASET BU İŞİN ÖNÜNÜ AÇACAK”

Uygulamada bu işlerin ateşini yakacak 2 kurum var bence. Siyaset bu işin önünü açacak, en üst perdede olayları kanunlaştıracak yer olduğunu düşünüyorum. İşin siyaset kısmı var. Tabanda çözmek gerekiyor bu işi. Onları harekete geçirmek lazım lakin enerjiyi en üst yerden vermek lazım. Türkiye’de son senelerda amatörlerin daha etkin hale getirebileceği bir yapı oluşturulmalı. Siyaseti sıcak tutup onlardan faydalanarak gerekli takviyesi görmek gerekiyor. Bunların hepsini koordine edecek tek yer bence federasyon.

“ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ ALDIĞINIZ SONUÇLARI BELİRLER”

Bu bir çalışma kültürüdür. İdareyle bir arada çalışma kültürü aldığınız kararları ve sonuçları belirler. Altınordu’da Hüseyin Eroğlu hoca 10 yıldır nazaranvde. Seyit Mehmet Özkan ve grubunun kurduğu kültürle orada nazaranvine devam ediyor. Tıpkı şeyi Başakşehir kulübünde Abdullah Avcı ve idaresi yaptı. Başarılı da oldular bence. Ben tek başıma ne yapabilirim ki?

“FORVET TRANSFERİ YARIN AÇIKLANABİLİR”

Forvet transferiyle ilgili çalışmalarımız bugün sonuçlanabilir. Kulüp açıklamayı birkaç gün ortasında yapabilir. Bugün sonuç alınır diye düşünüyorum. Yarın olumlu manada bir açıklama yapabiliriz. Stoper transferi düşünmüyoruz.

GALATASARAY’LA YAPILACAK YARDIM MAÇI…

Tema Vakfı için Fatih hocanın bir fikri vardı. Çok da hoş bir fikirdi. Ulusal maçlarla ilgili program niçiniyle en gerçek vakti belirlemek istedi. Bu maç kesinlikle oynanacak. İleri tarihte resmi tarihi belirlemiş olacağız.

“EN YETENEKLİSİ YUSUF ŞİMŞEK’Tİ”

Ben Türk kalecilerin fazlaca yetenekli olduklarını düşünüyorum. Çalışma bahtım olduğu Uğurcan ve Altay’ın epeyce kıymetli performansla bu düzeye geldiler. Umarım Avrupa’ya giderek fark yaratırlar. Çalıştığım en yetenekli oyuncu Yusuf Şimşek’ti. Çok yetenekli oyuncularla çalıştım lakin o hayli oburdu…

“ANTALYASPOR’UN VİZYONU DEĞİŞMEDİ”

Biz Antalyaspor’a geldiğimizde bir kadro problemler yaşandı. 3 sefer lider değişti. Aziz lider önderliğinde genç ve dinamik bir idare konseyi var. Genç oyuncuları kazanalım ve kazandıralım niyetindeyiz. Sonuca gidecek grubu süratli da nazaranbiliriz. Bu genç oyuncuların kazanılacağı, Antalyaspor’un kendi imkanlarıyla hareket edeceği, borcunun olmayacağı, kendine yetebileceği bir altyapının oluşturulması için herkes çalışıyor. Antalyaspor’un vizyonu değişmedi. Yurt haricindeki kulüplerle ilgi kurabileceği, ismini duyurabileceği vizyon Ali Şafak Öztürk liderden daha sonra da tıpkı biçimde devam ediyor. Geçen dönem transfer yasağı bulunmasına karşın, genç oyuncularla ve kısıtlı imkanlarla 15 maç yenilmedik ve Türkiye Kupası finaline kadar geldik. Her şeyi alt alta topladığımızda kazanımlarımız, kaybettiklerimizden çok. Biz bunları yaparken ekibi destekleyenlerin keyif alacağı, heyecan duyacağı bir yapı oluşturmanın uğraşındayız. Ligde 2. olalım, 3. olalım, Türkiye Kupası’nı kazanalım… Bunların hepsi olacak lakin sakin gitmemiz gerekiyor.

“SKOR SEVMEK EN BÜYÜK İHANETTİR”

Antalyaspor’un şu anki gidişatı fazlaca net. Biz Antalyaspor’u yönetilebilir bir grup. Risklerden uzak tutmaya çalışan, kendi yağında kavrulup birfazlaca yarar elde edecek ve muvaffakiyetler elde edecek bir kadro yaratmak için buraya geldik. çabucak hemen 1 yılı tamamlamadık. Bunun için gayret sarf ediyoruz. Herkes bu emel için çalışıyor. Fotoğrafın büyük kısmına bakınca, epeyce deneyimli bir takıma sahibiz. Daha evvel gerçekleştirdiklerimizi Antalyaspor’da gerçekleştirmek için çaba gösteriyoruz. Sonuç odaklı gitmek, skor sevmek Antalyaspor’a yapılacak en büyük ihanettir. Biz kumdan kale yapmıyoruz.

Türk futbolunun gelişmesi ve değişmesi için daha derin bir diyaloğa ve akla gereksinim var. Alınan kararlarda her yıl değiştirilmeyecek bir çalışmaya muhtaçlık var. Bilimsel sonuçlarla bir arada hareket etmek bizi doğruya götürecek. Yoksa 14 yabancı yaptım, 8 yaptım, 8’i 3’e indirdim… Birfazlaca insanın inanmadığı bir yolu dayatmak muvaffakiyet getirmez. Küskünlüğü, tembelliği ve tekrar çalışmamayı oluşturuyor.

“CANER ERKİN YURT DIŞINA GİDECEK”

Bu transfer, Antalyaspor’un şu an yapabileceği bir transfer değil. Antalyasporluları anlıyorum lakin Caner Erkin sanırım yurt dışına gidecek.

ERSUN YANAL’IN AÇIKLAMALARININ TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN