Son dakika: Ermenistan geri adım attı, Turan yolu tamam!

baboli

Global Mod
Global Mod
Son dakika: Ermenistan geri adım attı, Turan yolu tamam!
Türk dünyasını kara koridoru ile bağlayacak Zengezur çizgisi resmen faaliyete geçiyor. Sınırın 37 kilometrelik Zengezur bölgesinden geçen kısmı ile ilgili sorun çıkaran Erivan geri adım attı ve hudut tespiti ile birlikte koridorun açılmasını kabul etti. ‘Turan Yolu’ olarak da isimlendirilen 165 kilometrelik koridor mayıs ayında kullanıma hazır hâle gelecek. Kara yolunun açılmasını demir yolu takip edecek.

YENİDEN BOZGUNA UĞRADILAR

Gazetemize bilgi veren Azerbaycan güvenlik kaynakları, koridor ile ilgili sonucun 11 unsurluk 10 Kasım Beyannamesi’nde yer aldığını lakin Erivan’ın 1 yıldır süreci sabote ettiğini belirtti. Azerbaycanlı üst seviye güvenlik kaynağı “Geçtiğimiz hafta Kelbecer-Laçin çizgisinde yaşanan Ermeni hudut ihlalleri daha sonrası Azerbaycan ordusu operasyon başlattı. Harekâtta epeyce sayıda Ermeni asker öldürüldü. Ağır silahlar, cephanelik ve sığınakları imha edildi. Ermenilere büyük bir bozgun daha yaşattık. Ruslardan orta buluculuk istemek zorunda kaldılar. Ateşkes görüşmelerinde Zengazur koridoru da müzakere unsurları içinde yer aldı ve sınırın faaliyete geçmesini resmen kabul ettiler. Gerekli yol üretim ve kontakların sağlanması ile mayıs-haziran devrinde kara yolu ulaşımı başlar” diye konuştu.

İYİ OLSUN

Azerbaycanlı güvenlik uzmanı Adalet Verdiyev de “Koridor konusunda sorun kalmadı, Zengazur artık açık. Türkiye-Azerbaycan-Nahçivan irtibat yolu yeni ve daha kuvvetli alakaların tabanı olacak. Tüm Türk dünyasına güzel olsun” dedi.

Ermeni kanadı Zengezur’dan geçecek yol ve yeni hudutlara dönük kurul kurulması sonucunı resmen kabul etti. Zengazur’un 37 kilometrelik kısmında güvenlik Rus askerleri tarafınca sağlanacak.

Erivan’ın Zengezur’da gümrük noktası kurma ısrarı ise Azerbaycan tarafınca reddedildi. Bakü bu biçimde bir durumda Laçin’de Azerbaycan’ın emsal bir adım atmakta tereddüt etmeyeceğini taraflara iletti.

GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR

Karabağ zaferinin akabinde geçen süreçte Azerbaycan tarafı 30 yıl işgal altında kalan bölgelere ait değerli adımlar attı. Karabağ’ın bir daha imarı ile ilgili biroldukça alanda büyük projeler başladı. Erivan ile olağanlaşma tarafında yapılan davetler geride kalan 1 yıllık periyotta karşılıksız kaldı.

Laçin-Kelbecer aksındaki son Ermeni provokasyonları ve alınan kararlar yeni bir devrin de başlangıcı olarak nitelendiriliyor. Azerbaycan ve Ermenistan yöneticileri 15 Aralık’ta AB orta buluculuğunda bir ortaya gelecek. Diplomatik kaynaklar Erivan ve Bakü’nün sonrasındasındasında Türkiye’nin de katılacağı görüşmelerde bulunacağını belirtiyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ