“Sergen Yalçın büyük teknik adam, derbide de gerekeni yaptı”

Semedov

New member
“Galatasaray derbisinde Sergen Yalçın’ın geriden pasla çıkma stratejisinde en kritik rolü üstüne alan Pjanic, nazaranvini düzgün icra etti. Büyük teknik adam olmak için büyük maçlarda büyük oynamak gerek. Sergen Hoca da derbide gereğini yaptı.”

1- F.Bahçe üst üste 3. maçından da galibiyet çıkaramadı ve toplam 7 golü kalesinde gördü. Pereira, Alanya’nın yarım golü dahi hak etmediğini ve yalnızca epey şanslı olduğunu söylemiş oldu. Siz bu görüşe katılıyor musunuz?

GÜNTEKiN ONAY: MAÇ BAŞINA 1.4 GOL ORTALAMASI ÇOK DÜŞÜK

Fenerbahçe Alanyaspor’a karşı 70 dakika hayli güzel baskı yaptı lakin Serdar Dursun ile bulduğu 2 durum haricinde epeyce da üretken olamadı. ‘İyi savunma yapıyor’ dediğimiz Fenerbahçe, 13 resmi maçta 17 gol yedi. Ligde de 10 maçta yalnızca 14 gol atabildi. Şampiyonluğa oynayan bir kadro için 1.4 gol ortalaması fazlaca düşük. Bu sayı en az 2 olmalı. Pereira’nın çözmesi gereken en büyük sorun bu. Fenerbahçe az gol atıyor.

MEHMET ARSLAN: PEREiRA, F.BAHÇE’NiN niye KAYBETTiĞiNi AÇIKLAMALI

Şayet bir yorumcu “Fenerbahçe, Avrupa Ligi’ni kazanamaz” deseydi, Fenerbahçe’nin trolleri bugün onu linç ediyordu. Algıdan, düşmanlıktan bahsediyor olacaklardı. Pereria nitekim özeleştiri yapacaksa Alanya’nın nasıl kazandığını değil, Fenerbahçe’nin niye kaybettiğini açıklamalı. Lakin sanıyorum o da açıklamayacak. Daha doğrusu açıklamak istemeyecek. İsterseniz onu ben açıklayayım…

UĞUR MELEKE: F.BAHÇE TOPA HAKiMDi LAKİN…

Katılmıyorum. Evet, F.Bahçe maçı büyük oranda domine etti, topla yüzde 60’a yakın oynadı, 20 şut attı. Ancak Alanya’yı boğduğunu, bir sürü fırsat kaçırdığını söyleyemiyorum. Topa hakimdi fakat bu dönem tekraren yaşandığı üzere ön tarafta kalabalıklaşamadı. Maçı 49 kenar ortasıyla bitirmeleri de tesadüf değil. Ayrıyeten Pereira’nın gole muhtaçlığı olan ortamda Crespo’yu sokup savunmada 4 adamın yerini değiştirmesi ve çabucak o dakikada golü kalesinde görmesi amatörceydi.

2- Alanya yenilgisi daha sonrası tribünler Fenerbahçe Yönetimi’ni istifaya çağırdı. Sizce sarı lacivertli kadrodaki makûs gidişatın sorumlusu kim? İdare mi, teknik adam mı, futbolcular mı? Yoksa tribünler sabırsız mı yalnızca?

MEHMET ARSLAN: ALANYA Yenilgisinin TEK SORUMLUSU ALi KOÇ’TUR

Alanya maçının kaybedilmesinin tek sorumlusu vardır; Sayın Ali koç. Trabzon maçından daha sonra yarattığı gerilim iklimi; taraftarı, teknik adamı ve futbolcuyu baskı altına aldı. O baskının iki kararı olabilirdi. Ya fazlaca farklı bir galibiyet ya da mağlubiyet. Fenerbahçe İdaresi ısrarla yanılgı yapmaya devam ediyor. koç’u kim sert konuşmaya ikna ya da teşvik ediyorsa, bilin ki epey büyük kötülük ediyor. Bu başkanlık tipi 1970’lerde kaldı. F.Bahçe bağlantısını yalnızca taraftarını ikna etme üzerine oturturuyor. Lakin bunu Türk futbolunun genel bir sorunu üzere yansıtıyor. Ve ne yazık ki kimseyi ikna edemiyor. Fenerbahçe bu idare yanlışından dönerse şampiyonluğun en büyük adayıdır.

UĞUR MELEKE: TEK BiR TAKTiKLE BU iŞ OLMAZ

15 resmi maç oynandı bu dönem. Hazırlık maçlarını katarsak 22 karşılaşma yapıyor. Pereira’nın A planına hürmet duyuyorum, onu oturtmak için çaba sarf ediyor. Lakin maç ortasında işler yolunda gitmediğinde öndeki atakçı sayısını üçten dörde dahi çıkaramıyor. Bir orta saha çıkarıp bir forvet sokamıyor. Bu kadar sıradan atakları nazaranmiyor olamaz, bunu fakat doğrularına tapmakla açıklayabiliyorum. Bir teknik adam şüphesiz doğrularına inanmalı. Lakin futbolda tek bir taktikle koca bir dönemi götüremezsiniz.

GÜNTEKiN ONAY: FORMASYONU DEĞiŞTiRMELi

Ben F.Bahçe’nin mesut, Sosa ve İrfan Can üzere teknik kalitesi olan yıldızları ortasında barındıracak bir formasyon ile oynamasından yanayım. Lakin 3-4-3 tertibinde bu pek mümkün görünmüyor. Bu dizilişte bir 10 numaraya yer yok ve F.Bahçe’de 3, hatta 4 tane 10 numara var. Pereira’nın bu takımdan azamî randıman alamadığını düşünüyorum.

3- Derbide Sergen Yalçın riskli tercihler yapıp sol bekte Umut’u, stoperde Necip’i oynattı. Pjanic-Teixeira ile yaratıcı bir orta saha kurdu. Sizce bu tercihler galibiyette ne kadar rol oynadı?

UĞUR MELEKE: WELiNTON’UN Görevini DEVRALAN PJANiC ÇOK güzeldi

Beşiktaş’ın oturmuş bir oyun planı var. Bu oyun planından derbiler de dahil, hatta Dortmund ve Sporting üzere maçlar da dahil pek taviz vermiyorlar. Galatasaray karşısında da vermediler. Bu stratejide geriden pasla çıkma konusunda Welinton’un kritik bir rolü var fakat onun yokluğunda Pjanic o vazifeyi devraldı. Uygun de icra etti. Necip’in de 10 yıldır yaptığı bir şeyi, ön direk koşusunu yaparak galibiyet golünü getirmesi olağan ki onun için gurur. Büyük teknik adam olmak için büyük maçlarda büyük oynamak gerek. Sergen Hoca gereğini yaptı.

GÜNTEKiN ONAY: UMUT VE NECiP UYSAL SON DERECE BAŞARILIYDI

Sergen Yalçın ofansif bölgedeki 4 yetenekli oyuncusundan vazgeçmemek için stoperde Necip’i kullandı. Sakatlıktan çıktıktan daha sonra formunu bulamayan Welinton’ın yerine oynayan Necip ve birinci sefer 11’de başlayan umut son derece başarılıydı. Beşiktaş’ın orta alanı ve hamle sınırı kalite olarak ligin üzerinde. Derbide Ghezzal, batshuayi ve teixiera kendi klaslarının altında kalmalarına karşın Beşiktaş kazandı. Bu ekibin atak potansiyeli epey daha yüksek. Fakat sakatlıktan çıkan futbolcular çabucak hemen ritmini bulamadı.

MEHMET ARSLAN: SERGEN YALÇIN BU DEFA NİTEKİM HAKLIYDI!

Kazanan her vakit haklıdır. Ancak bu defa Sergen yalçın hakikaten haklıydı. 11’deki dokunuşları bu galibiyetle kıymetli bir rol oynadı. Bu çeşit derbilerde alana sürdüğünüz 11 kadar kadronuzu derbiye nasıl hazırladığınız da hayli değerli. Bu manada iki teknik adamı da başarılı buldum. Bilhassa umut ve Necip atağı benim için sürprizdi ancak Sergen yalçın için bir teknik adam başarısıydı.

4- Terim derbiye üçlü inançlı orta saha ve tek santrforla başladı; son yarım saatte çift santrfora döndü. Aslında birlikteliğe bir penaltı kadar yaklaştılar ancak olmadı. Bu yenilgiyi şanssızlık olarak mı okumalı?

MEHMET ARSLAN: TERiM’iN DEDiĞi Üzere; OCAKTA FARKLI BiR GRUP iZLEYECEĞiZ

bir epey futbolsever bana katılmayacaktır fakat ben Galatasaray’ı birinci defa bu kadar umut veren ve ne yaptığını bilen bir kadro olarak gördüm. Penaltıyı gole çevirse, bugün tahminen de daha farklı şeyler konuşuyor olacaktık. Gün geçtikçe Fatih Terim’in grubu daha da farklılaşmaya ve gelişmeye devam ediyor. Terim’in dediği üzere; ocak ayında fazlaca daha farklı bir kadro izleyecek üzereyiz.

GÜNTEKiN ONAY: G.SARAY BU 11’LE BEŞiKTAŞ’I YENEMEZDi

Galatasaray’ın derbide alana çıkan 11’i, deplasmanda Beşiktaş’ı yenecek kadar kuvvetli ve kaliteli değil. Fatih terim âlâ savunma yaparak dirençli bir oyun planladı. Hamlede epey etkisiz bulunmasına karşın golü de bulup öne geçti lakin koruyamadı. Koşan, çaba eden bir Galatasaray olduğu bir gerçek. Lakin top ayağındayken oyuna hükmedemeyen ve hamlede rakip yarı alana yerleşip atak devamlılığı sağlayamayan bir Galatasaray var. Bunun sebebi de deneyim ve kalite eksikliği.

UĞUR MELEKE: ÇiFT SANTRFORA DAHA ERKEN DÖNEBiLiRDi

Galatasaray’ın bu dönem iki farklı oyun paterni gelişti. Biri, Taylan-Berkan-Cicaldau’nun bir ortada alanda olduğu, inançlı merkez orta alanlı, az geçirgen tertip. Bu düzenle topa tam manasıyla hükmedemiyor, oyunu daima domine edemiyorlar. Fakat hem geçiş fırsatlarını az veriyor, tıpkı vakitte kerem ve Morutan’la kontra fırsatlar buluyorlar. Derbide birinci 65 dakika bunu oynadılar. daha sonra Taylan’dan feragat edip çift santrfora döndüler. Bence biraz daha erken yapabilirdi Terim bu hamleyi. Oyunun hayli uzun bir kısmında topu rakiplerine bıraktılar bence.

5- Merkez Hakem Heyeti Lideri Serdar Tatlı ve idare heyetinin istifa etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce yeni lider kim olmalı? Ya da yeni yapı nasıl inşa edilmeli?

MEHMET ARSLAN: TATLI KALSA NE OLUR GiTSE NE OLUR!

Serdar Tatlı’nın istifasını kendi topluluklarına, “bak ben ne kadar kuvvetliyüm, MHK liderini istifa ettirdim” diye sunan kulüp liderleri varken, Serdar tatlı gitse ne olur, kalsa ne olur! Türkiye’de MHK’yı ya da hakemleri dizayn etme uğraşı var; bundan kulüpleri ismine rant elde etmeye çalışan yöneticiler var. Bilakis beni ikna edemezsiniz.

UĞUR MELEKE: HAKEM ATAMA STRATEJiSi KESİNLİKLE DEĞiŞTiRiLMELi

Ben hakem atama stratejisinin tümüyle değiştirilmesi taraftarıyım. Bence artık gözlemci puanıyla hakem kıymetlendirmek çağdışı. Merkez Hakem Şurası 10 üyeden oluşmalı. Her hafta 10
Muhteşem Lig hakemine 10 üye de başka farklı puan vermeli. Kritik durumları hepsi başka farklı değerlendirip puanlamalı. 10 üyenin verdiği notların bir ortalaması alınmalı. Bunlar TFF sitesinden şeffaf halde açıklanmalı. Atamalar da büsbütün kümülatif puan aslına dayanarak bilimsel yolla yapılmalı.

GÜNTEKiN ONAY: BAĞIMSIZ VE LiYAKAT SAHiBi BiR MHK OLUŞTURULMALI

İsimler üzerinden değil, Galatasaray Lideri Burak Elmas’ın da tabir ettiği üzere sistem üzerinden kıymetlendirme yapmak daha sağlıklı. Türk hakemliği bir daha yapılandırılmalı, eğitimden atamaya kadar her şey bir daha düzenlenmeli. Miadı dolmuş eski birtakım isimlerin yerine; genç ve çağdaş hakemliği yakalamış, bağımsız, liyakat sahibi bir MHK oluşturulmalı.

6- İzmir’deki maçta daha fazla gol beklentisi yaratan Göztepe’ydi fakat kazanan Trabzon oldu. Bu kararı nasıl okumalı? ‘Trabzon makus gününde de kazanmayı biliyor’ mu diyelim yoksa bu bir tehlike sinyali mi?

GÜNTEKiN ONAY: güzel OYNAMASALAR DA AYAKTA KALMAYI BAŞARIYORLAR

Bakasetas ve Nwakaeme Trabzonspor’un gol yükünü çeken iki değerli oyuncu. İkisinin yokluğunda İzmir deplasmanında makûs oynayarak kazanmak kıymetli. Ayrıyeten Göztepe’nin baskısını, isteğini ve futbolunu yok sayarsak haksızlık etmiş oluruz. Trabzonspor, uygun futbol oynamasa da saha içi tertibiyle ayakta kalmayı başarıyor. Asla oyun disiplininden uzaklaşmıyorlar. Bu da ligimiz için ziyadesiyle kâfi. Zira hamlede sorun çözen oyuncuları var.

UĞUR MELEKE: BAKASETAS VE NWAKAEME’Yi ARADILAR

Göztepe bilhassa birinci devrede tesirliydi. Jahovic’le gole santimlerle yaklaştı. Şutlarda 8-1 de üstünlük kurmuştu. Lakin atamadılar. Abdullah Avcı tahminen de bu dönem birinci sefer devre içinde bir geri atak yaptı, Yusuf’u çıkarıp Siopis’i soktu. Ön liberolarını ikiledi. Merkezdeki geçirgenliği azalttı. İkinci devrede büsbütün kontratak oyununa döndü ve Abdülkadir Ömür’ün bir süratli çıkışıyla kazandı maçı. Bunu bir tehlike sinyali olarak görmedim zira hem bakasetas yok. Hem Nwakaeme yok. Bu iki oyun aklının eksikliğini hissettiler elbet.

MEHMET ARSLAN: EN AKILCI TRANSFER ABDULLAH AVCI

Trabzonspor Kulübü Yönetimi’nin en akılcı transferiydi Abdullah Avcı. Ona büyük bir ekipte Harika Lig’deki rakiplerine meydan okuma talihini verdiler. Doğrusunu söylemek gerekirse Abdullah Avcı da bunu tam manasıyla hak etti. Bordo mavili kulübün iç dinamikleri daha evvelki teknik yöneticilere yaptıklarını yapmazlarsa, Karadeniz grubunun bu dönem Muhteşem Lig’de önü fazlaca açık görünüyor.