Sarsıntıda 15 bireye mezar olan apartman sorumlularına 15 kere mahpus talebi

baboli

Global Mod
Global Mod
Sarsıntıda 15 bireye mezar olan apartman sorumlularına 15 kere mahpus talebi
Doğanlar Apartmanı davasında duruşma savcısı, tutuklu sanıklar müteahhit Çetin D. ve binanın statik-betonarme proje müellifi Mehmet Sedat B.’nin ‘olası kastla öldürme’ cürmünden 15 defa başka ayrı cezalandırılmalarını, tutuksuz sanık olan sürveyan G.U.’nun ise ‘bilinçli taksirle birden çok kişinin vefatına ve faydalanmasına niye olmak’ kabahatinden cezalandırılmasını talep etti.

Ege Denizi’nde Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020’de meydana gelen, 117 kişinin ömrünü kaybettiği 6.6 büyüklüğündeki sarsıntıda Bayraklı ilçesindeki Doğanlar Apartmanı’nda 15 kişi hayatını yitirirken, 12 kişi de yaralandı. Sarsıntının akabinde başlatılan soruşturma çerçevesinde müteahhit Çetin D. ve binanın statik-betonarme proje müellifi Mehmet Sedat B. tutuklandı. Sürveyan olarak gösterilen G.U. tutuksuz yargılanırken, B.I. ise firar etti. Hazırlanan iddianamede sanıklar hakkında ‘bilinçli taksirle birden çok kişinin vefatına ve faydalanmasına niye olmak’ hatasından 20 yıla kadar mahpus cezası talebiyle dava açıldı.

Sanıkların yargılanmalarına bugün İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Çetin D. ve Mehmet Sedat B. SEGBİS (Ses ve Manzara Bilişim Sistemi) ile katılırken, müştekiler ve taraf avukatları salonda hazır bulundu. Duruşmada İstanbul Teknik Üniversitesi’nden istenen eksper raporunun mahkemeye ulaştığını açıklayan mahkeme lideri, raporda proje müellifi Mehmet Sedat B. ve sürveyan G.U.’nun tali, müteahhit Çetin D. ve yapı fenni mesulü B.I.’nın asli kusurlu olduğunu söylemiş oldu.

“CEZANIN EMSAL OLMASINI İSTİYORUM”

Raporun okunmasının akabinde zelzelede kızları Elif, Elzem ve Ezel ile enkazdan çıkarılan ve oğlu Umut’u kaybeden Seher Perinçek konuştu. Perinçek, “Yüce mahkemenizden talebim, müteahhidin, fenni mesulün, sürveyanın, proje müellifinin en üst huduttan cezalandırılmalarıdır. Verilebilecek hiç bir ceza oğlum Umut’u geri getirmeyecek ve acıma derman olmayacak, yüreğimdeki yangını söndürmeyecek. Bu salonda bulunan taraflar canlarını yitiren şahıslar. Ben ise 4 çocuğumla birlikte o binanın kolonlarının nasıl patladığını, 1 saniye ile nasıl göçtüğünü yaşayarak nazarann, 23 saat boyunca enkaz altında kalan ve oğlum Umut’un ellerimin içinden kayışına şahit olan bir anneyim. Öteki annelerin yüreklerinin yanmasını istemiyorum. Vereceğiniz sonucun ülkemiz için emsal olmasını istiyorum. Tahminen de bu karar ile torunlarınızın, yeğenlerinizin hayatını kurtarıyor olacaksınız” tabirlerini kullandı.

Kelam verilen sanıklardan Çetin D., üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek, “En kaliteli yerlerden materyal alıp kullandım. Mehmet Sedat B. nereden gereç aldığımı düzgün bilir. G.U. da buna şahittir. Yanındaki bina da tıpkı bina. O niye yıkılmadı? Birebir materyalleri kullandım” dedi.

Sanık Mehmet Sedat B. ise, “Kalp hastasıyım, prostatım var. Çok makûs durumdayım. Mesken hapsine razıyım. Kaçacak bir durumum yok. Trafik cezam bile yok” diye konuştu.
Duruşma savcısı, mahkemeye sunduğu temele ait mütalaasında Çetin D. ve Mehmet Sedat B.’nin ‘olası kastla öldürme’ kabahatinden 15 kere başka ayrı mahpus cezasıyla cezalandırılmalarını, G.U.’nun ise ‘bilinçli taksirle birden çok kişinin vefatına ve faydalanmasına niye olma’ cürmünden cezalandırılmasını talep etti. Savcı, firari olan B.I.’nın evraktan tefrik edilmesini de istedi. Savcının mütalaasının akabinde sanık avukatları, savunma için müddet istedi.
Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, savunma için müddet vererek duruşmayı erteledi.

KAYNAK: İHA