Sarsıntı kayıt merkezi Kandilli Rasathanesi’nin kapıları aralandı

baboli

Global Mod
Global Mod
Sarsıntı kayıt merkezi Kandilli Rasathanesi’nin kapıları aralandı
Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Zelzele Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, enstitünün aktüel teknolojileri yakından takip ederek son senelerda büyük ilerlemeler kaydettiğini belirterek, “Kandilli’deki binamızda bulunan 258 sarsıntı kayıt sensörüyle tüm Türkiye’ye gözlemliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Haluk Özener, Boğaziçi Üniversitesi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Kıymetlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ve Müdür Yardımcısı Dr. Öcal Necmioğlu’nun iştirakiyle, 17 Ağustos 1999 Marmara zelzelesinin yıl dönümünde enstitünün yeni çalışma ve faaliyetleri hakkında basın toplantısı düzenlendi.

Özener, burada yaptığı konuşmada, enstitünün zelzele erken tespit çalışmalarından, sarsıntı ikaz sistemlerine kadar biroldukça alandaki çalışmalarını paylaştı.

“TÜM TÜRKİYE’Yİ GÖZLEMLİYORUZ”

Enstitünün bilhassa sarsıntı tespitinde dünya standartlarında çalışmalar yaptığını belirten Özener, “Kandilli’deki binamızda bulunan 258 zelzele kayıt sensörüyle tüm Türkiye’yi gözlemliyoruz. Bu şimdiki teknolojiler yardımıyla 7 gün 24 saat evvelinde 30 dakikada çözümlenebilen sarsıntılar 30 saniyede çözümlenebiliyor. Toplam 476 sensörle tüm Türkiye anlık olarak gözlemleniyor. Sismografar, GPS’ler, deniz düzeyi müşahede istasyonları, farklı sensörlerle homojen olarak gözlemliyoruz.” diye konuştu.

Özener, zelzele müşahede istasyonlarının 261 adedinin Marmara bölgesinde olduğunu, sarsıntıların epey hassas bir biçimde çözülebildiğini söylemiş oldu.

ERKEN İHTAR SİSTEMİ

Kandilli Rasathanesi’nin 2. Abdülhamid’in talimatıyla 2 sismograf aygıtının alınmasıyla sarsıntı müşahedesine 1895’te başladığını hatırlatan Prof. Dr. Özener, tüm edinilen ayrıntıların istatistiklere dönüştürüldüğünü tabir etti.

Kandilli Rasathanesinin ortalama her gün 3 ila 3,9, ortalama 9 günde bir 4 ila 4.9, ortalama 20 günde bir 5-5,9 içinde, 18 ayda bir 6-6.9, ortalama 6 buçuk yılda bir 7’nin üzerinde sarsıntı kaydettiğini belirten Özener, erken ihtar sisteminin bu açıdan değerli olduğunun altını çizdi.

Özener, erken ikaz sistemiyle ilgili şu ayrıntıları paylaştı:

“Erken ihtar sistemi ile mümkün Marmara Denizi yakınında bir sarsıntı olduğu takdirde zelzelenin yıkıcı tesirini, yerleşim yerlerine ya da kritik yerlere ulaşmadan bilgi veriliyor. Örneğin elektrik üretim tesisleri, doğalgaz üretim yerleri üzere değerli noktalar tedbir alıp üretimi durdurabiliyor. Bu alanda Kandilli olarak ayrıyeten tarihi yapıları, mescitleri gözlemlemeye devam ediyoruz.”

“0.2 ŞİDDETİNDEKİ BİR SARSINTISI BİLE ÖLÇEBİLİYORUZ”

Son senelerdaki zelzelelerin Oniki Adalar ve Akdeniz civarında ağırlaştığını aktaran Özener, “Son senelerda Marmara Denizi tabanı üzerinde çalışmalarımızı artırdık. 0,2 şiddetindeki bir sarsıntısı bile ölçebiliyoruz. Fayın bir nevi röntgenini çekiyoruz. Hangi yarar ne kadar güç biriktiğini, hangi fayın etkin olmadığını görme talihimiz oluyor.” tabirlerini kullandı.

EĞİTİM ÇALIŞMALARI

Prof. Dr. Haluk Özener, enstitünün bir yandan da eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına tartı verdiğini lisana getirerek, 3 bin 894 programda 500 binin üzerinde bireye eğitim verildiğini, gezici zelzele istasyonuyla da tüm Türkiye’de çalışmalar yapıldığını anlattı.

Zelzeleye karşı bilinçlenmede aktüel teknolojilerin değerine de değinen Özener, “Android ve IOS işletim sistemlerine indirilebilen uygulamalara ilgi büyük. Önümüzdeki hafta Android güncellemesi gelecek.” dedi.

KAYNAK: AA