Sağlık harcamalarınızı da gelirlerinizden indirebilme imkanınız var…

Semerkant

Global Mod
Global Mod
Sevgili Yeni Alanya okurları, daha önce eğitim harcamalarımızı hangi şartlarda gelirlerimizden indirebileceğimize ilişkin bir makale yazmıştım. Bugünkü makalemizin konusu da sağlık harcamalarınızın gelirlerden indirebilme şartları veya gider yazabilme imkânınız ile ilgili. Eğitim harcamalarınızda olduğu gibi,sağlık harcamalarınızı da gelirlerinizden indirebilme veya gider yazabilme imkânınız bulunmaktadır. Bu imkândan yararlanabilmeniz için aranan şartlar ise Gelir Vergisi Kanunu’nun 89.maddesine göre; 1. Sağlık harcamalarınız, beyan ettiğiniz gelirinizin %10’unu aşmaması gerekiyor. 2. Sağlık harcamalarınızı, Türkiye’de yapmanız gerekiyor. 3. Yapmış olduğunuz sağlık harcamalarınızı, gelir veya kurumsal vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik etmeniz yani ispatlamanız gerekiyor. 4. Yapmış olduğunuz sağlık harcamalarınızın bizzat şahsınız, eşiniz ve küçük çocuklarınız ile ilgili olması gerekiyor. Bununla birlikte, yapmış olduğunuz sağlık harcamaları karşılığında mutlaka fatura almanız gerekiyor. Çünkü,eczanelere ödediğiniz ve ilaç bedeli karşılığında aldığınız yazar kasa fişleri, 6598 Sayılı Özelge ile “tevsik edici belge’’ olarak kabul edilmemektedir. Bu nedenle, tutarı ne olursa olsun bu imkândan yararlanabilmeniz için mutlaka fatura almanız gerekiyor. Hangi tür sağlık harcamalarınızı gelirlerinizden indirebilirsiniz? 1. Teşhis ve tedavi amacı ile yapılan her türlü muayene, tahlil, röntgen, ultrason, tomografi, MR, check-up, ameliyat, fizik tedavi ve diş tedavisi ücretleriniz ile özel hastane ücretlerinizi, 2. Tüp bebek tedavisi nedeniyle yapmış olduğunuz harcamalarınızı, 3. İlaç, her çeşit protez, sağlık malzemesi ve engelli arabası ile gözlük ve lens harcamalarınızı, 4. Doktor raporuna istinaden yapılan cilt sağlığınıza ilişkin harcamalarınızı, 5. Göz için lazer tedavisi (refraktif cerrahi) harcamalarınızı gelirlerinizden indirebilirsiniz. Hangi tür sağlık harcamalarınızı gelirlerinizden indiremezsiniz? 1. Spor harcamalarınızı, 2. Temizlik ve makyaj malzemesi ile ilgili yapmış olduğunuz harcamalarınızı, 3. Kamu hastanelerine yapmış olduğunuz ödemelerinizi, 4. Sağlık giderlerinin, sosyal güvenlik kurumları, emekli ve yardım sandıkları, özel sağlık sigortası kapsamındaki özel sigorta şirketleri veya işverenler tarafından karşılanan kısmını, maalesef gelirlerinizden indirebilme imkânınız bulunmamaktadır. Son olarak, nakit çıkışını azaltmak, daha az vergi ödemek ve bu imkândan yararlanmak istiyorsanız, yapmış olduğunuz sağlık harcamalarınız ile ilgili fatura almayı unutmayın. Sağlıklı günler diliyorum…

ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.