Putin’den Fransa’ya fevkalade ders! Başbuğ, Türkiye ayrıntısına dikkat çekti

baboli

Global Mod
Global Mod
Putin’den Fransa’ya fevkalade ders! Başbuğ, Türkiye ayrıntısına dikkat çekti
Rusya’nın başşehri Moskova’da 7 Şubat’ta gerçekleştirilen Putin-Macron doruğuna yönelik tartışmalar devam ediyor. Rusya-Ukrayna krizinde bir rol çalmaya çalışarak Moskova’ya giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la ilgili Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, 24 TV’de dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Rusya ve Moskava içindeki tansiyonu düşürecek olan ülkenin fazlaca önemli bir prestij kazanacağını belirten Başbuğ, şunları söz etti:

Biz bu tansiyonu bir noktaya getirip de, “Herkes konutuna. Sorun bitmiştir” dediğimiz an dünyada hakikaten bölgede yükü olan ve ipiyle de kuyuya inilecek devlet olarak duruşumuzu netleştireceğiz. Daha da mühürleyeceğiz.

‘FRANSA’YA TARİHİ BİR DERS VERDİ’

İşte bunu nazaranv Fransa, Minsk’i de mazeret ederek bir rol çalmaya çalıştı fakat buradaki arka niyeti düzgün bilen Putin, bana nazaran, Fransa’nın tarihinde almış olduğu en büyük dersi verdi. Artık bu dersten daha sonra Fransa bunu tekrar dener mi? Dener. Karşıda “ikiyüzlü” değil “oldukçayüzlü” bir siyaset var. Yani bizdeki o onurlu dik duruş üzere yalıları görmek pek mümkün değil. Rol kapma savaşına yeniden girecektir lakin talihleri yok.

Zira, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Batı’ya verdiği en son ileti, “Kendi menfaatini düşünüyorsun. İkiyüzlü bir siyaset izliyorsun” formundaydı. Rusya’nın Batı’ya bakışı aslına bakarsan hayli net. ötürüsıyla burada Türkiye’den diğer bu rolü üstlenecek bir ülke yok. Ben bunu yaparsa Türkiye olacağını düşünüyorum.

‘SAVAŞ İÇİN FRANSA İLE ALMANYA ANAHTAR ÜLKELER’

Bugün Avrupa’da iki tane öneli güç var. Ekonomik manada Almanya, askeri manada ise Fransa. ABD, Fransa’yı kaybetmekle Avrupa’daki en büyük silahlı gücünü kaybetmenin eşiğine geldi. Şuan her ne kadar görüşmeler sürse de Fransa’da ABD’ye karşı epeyce önemli bir sert duruş var. Bu nedele savaş için anahtar ülkeler Almanya ile Fransa. Barış için ise Türkiye.

Bunların alacakları konum da ki bizimkisi fazlaca net, gelecekte olacakların da habercisi olacak. Ben ABD-Almanya ve Fransa içinde bir işbirliği olacağını sanmıyorum. Zira Almanya’nın burada epey büyük kayıpları olur. Bilhassa güç alanında. Kazanacağı ise hiç bir şey yok.