Prof. Dr. Recep Bozdoğan: Ekrem İmamoğlu’nu bu büyük kusurdan dönmeye davet ediyorum

baboli

Global Mod
Global Mod
Prof. Dr. Recep Bozdoğan: Ekrem İmamoğlu’nu bu büyük kusurdan dönmeye davet ediyorum
‘Saray yavrusu’ diye medyada geçen İBB’nin Sarıyer Rumeli Hisarı’nda bulunan Şehitlik Mezarlığı ve Naif Baba Tekkesi yeri içerisinde yaptığı lüks lojmanın Ekrem İmamoğlu tarafınca Eylül ayında ikamet yeri olarak kullanmaya başlanacağı sav edildi.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN VAKTİNDE RESTORE EDİLİP EĞİTİM İÇİN TAHSİS EDİLMİŞTİ

Bozdoğan yazısında Recep Tayyip Erdoğan vaktinde restore edilip Eğitim Müdürlüğü’nün uyumunda belediyenin ve sivil toplum örgütlerinin eğitim faaliyetleri için kullanıldığını söz ederek “İçi ahşap, dışı taş, bahçesi göz alıcı bir peyzaja sahip olan bu lebiderya konağı lojman ismi altında malikâneye dönüştürmek ne Tayyip Erdoğan’ın ne de İstanbul’da en uzun müddet büyükşehir belediye başkanlığı yapmış olan Kadir Topbaş’ın aklına gelmedi.” sözlerini kullandı.

İMAMOĞLU’NA DAVET

Eğitim yuvasını kapatarak lojmana dönüştürme gibi Dalan’dan bu yana hiç bir büyükşehir belediye liderinin aklına gelmemiş dâhiyane (!) girişimden dönme daveti yapan Bozdağan “Ekrem İmamoğlu’nu bu büyük kusurdan dönmeye davet ediyorum.” daveti yaptı.

Prof. Dr. Recep Bozdoğan’ın Malikâne başlıklı yazısı;

İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri Ekrem İmamoğlu’nun Rumelihisarı’ndaki kıymet biçilmez topraktaki tarihî yapıtı lojman yapmakta olduğuna dair haberler medyada yer aldı.

Çabucak Google Earth’e girip hava fotoğraflarına baktım.

İki sene öncesine kadar son derece bakımlı ve estetik olan arazinin tarumar edildiğini büyük bir kederle gördüm.

Boğaziçi ön görünüm bölgesindeki bu güzelim araziyi ve tarihî yapıtı değil lojmana çevirerek bahçesine eğreti binaları rastgele kondurmak, çivi çakmak bile yasaktır.

Kelam konusu taş konakta yalnızca aslına uygun onarımlar yapılabilir.

Ekrem İmamoğlu, yaklaşık yüz yıllık tarihî geçmişe sahip bu güzelim konak hakkında muhtemelen kayda kıymet bir bilgiye de sahip değil.

Projesi ABD’de çizilen, 1920’lerde inşa edilen, bahçe düzenlemesi ince bir zevki yansıtan bu konak, uzun ve karmaşık bir müddetcin sonunda bahçesinin park olarak düzenlenmesi kaydıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.

Yaklaşık on yıl âtıl vaziyette durduktan daha sonra Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı devrinde Türkiye’nin birinci mahallî idareler okulunun kurulması koşuluyla Marmara Üniversitesi’ne tahsis edildi.

Bu hoş konağı ve nadide ağaçlarla bezeli bahçesini toplumsal tesis yahut başkanlık konukevi üzere emellerle değerlendirmeye yönelik tavsiyeleri reddeden Tayyip Erdoğan, buranın bir eğitim yuvası olarak kıymetlendirilmesi fikrini benimsedi.

Konak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafınca baştan aşağı restore edildi, bahçe düzenlemesi itina ile yapıldı ve Tayyip Beyefendi ile periyodun Marmara Üniversitesi Rektörü merhum Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel’in katıldığı bir merasimle eğitim-öğretime başladı.

Küçük ancak misyonu büyük bu müstesna okulda kimler ders vermedi ki!

Bilge Mimar Turgut Cansever, merhum Bilal Eryılmaz, Sadettin Ökten, Ömer Dinçer, Ruşen Keleş ve Sema Erder üzere kendi alanında ülkemizin en saygın bilim insanları büyük emeklerle geleceğin akademisyenlerini yetiştirdiler.

Bu mütevazı okul bugün birçoğu profesör unvanına sahip onlarca akademisyen yetiştirdi.

Bu akademisyenler Anadolu’nun birfazlaca kentinde mahallî idare programları kurdular.

Tayyip Erdoğan’ın sahip çıktığı bu okul, suya atılan taşın oluşturduğu halkalar üzere Anadolu kentlerine dalga dalga yayılan bir tesirde bulundu.

Rumelihisarı’ndaki mahallî idareler okulunda onlarca bürokrat da lisansüstü eğitim yaptı.

Yüzlerce ön lisans öğrencisi mezun oldu.

Türkiye’nin birinci sertifikalı lokal idareler programı (Yerel Siyaset ve Çağdaş Kent Yöneticiliği Sertifikalı Eğitim Programı) da bir daha bu okulda açıldı.

28 Şubat süreci Türkiye’de biroldukça şeyi altüst ettiği üzere, Rumelihisarı’ndaki taş konakta faaliyet gösteren bu idealist okulu da tarumar etti.

Üniversiteye atanan yeni idare, okulu Beyazıt’ta köhne bir binaya taşıyarak boşaltılan konağı kendi yazgısına terk etti.

Kısa vakitte balicilerin, tinercilerin ve ayyaşların yeri haline gelen konağın bütün kapıları, yer döşemeleri, sıhhî, elektrik ve mekanik teçhizatı sökülerek çalındı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi konağın tahsis sonucunı iptal ederek binayı devraldı ve kapsamlı bir onarımdan geçirerek Eğitim Müdürlüğü’nün kullanmasına tahsis etti.

Bina, o tarihten itibaren Eğitim Müdürlüğü’nün uyumunda belediyenin ve sivil toplum örgütlerinin eğitim faaliyetleri için kullanıldı.

İçi ahşap, dışı taş, bahçesi göz alıcı bir peyzaja sahip olan bu lebiderya konağı lojman ismi altında malikâneye dönüştürmek ne Tayyip Erdoğan’ın ne de İstanbul’da en uzun mühlet büyükşehir belediye başkanlığı yapmış olan Kadir Topbaş’ın aklına gelmedi.

Tayyip Erdoğan bir apartmandaki mütevazı dairesinde yaşamaya devam etti.

Kadir Topbaş ise Florya’daki başkanlık konutunu kullanmayı tercih etti.

Florya’daki başkanlık konutu sanki Ekrem İmamoğlu’nun hangi muhtaçlığına yetmiyor ki bir eğitim yuvasını kaparak lojman yapmak üzere, Dalan’dan bu yana hiç bir büyükşehir belediye liderinin aklına gelmemiş dâhiyane (!) bir fikri hayata geçirmeye çalışıyor.

Ekrem İmamoğlu’nu bu büyük yanılgıdan dönmeye davet ediyorum.

Unutmamalı ki kendisine makam donatanların siyasî ömrü kısa olur.

Kalın sağlıcakla.