Özten: “Halk Ekmek’te kapasitenin altında üretim yapılıyor”

baboli

Global Mod
Global Mod
Özten: “Halk Ekmek’te kapasitenin altında üretim yapılıyor”
İBB Meclisi, Yenikapı Kadir Topbaş Şov ve Sanat Merkezinde Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında gerçekleştirildi.

İBB Meclisinde Halk Ekmek büfeleri önünde oluşan kuyruk ve üretim kapasiteleriyle ilgili tartışmalar gündeme geldi.

AK Partili Arnavutköy Meclis üyesi Özten, İstanbul Halk Ekmek AŞ’nin ekmek arzını yönetememesi ve dağıtım ağında yaşanan problemler niçiniyle İstanbullular’ın ekmeğe ulaşmada zorluklar yaşadığını söylemiş oldu.

Özten, verdiği soru önergesinde Halk Ekmek’in resmi internet sitesinde 250 gramlık olağan ekmeğin üretiminin 2021 aralık ayında 1 milyon 800 bin adet olarak yazıldığını fakat bu ay sayının 1 milyon 500 bin olarak değiştirildiğini belirterek, üretim kapasitesinin niye düşük gösterildiğini sordu.

Halk Ekmek’in üretim kapasitesiyle ilgili hem internet sitesinde birebir vakitte yetkililer tarafınca yapılan açıklamalarda tutarsız sayılar bulunduğunu tabir eden Özten, “Halk Ekmek Genel Müdürü yaptığı bir açıklamada günde 1 milyon 400 bin ekmek ürettiklerini beyan etmiştir. Ayrıyeten vatandaştan gelen ekmek talebinin 1 milyon 600 bin civarında olduğunu lisana getirmiştir. Halk Ekmek’in web sitesinde söz edilen 1 milyon 800 binlik kapasiteyi dikkate aldığımızda, talebin karşılanmaması için hiç bir niye yoktur. bu biçimde Halk Ekmek büfelerinde oluşan kuyrukların niçini nedir? Ekmek arz kapasitesinde sorun olmayan bir işletme, kendi eseri için kuyrukta bekleyen insanları kamuoyuyla paylaşarak ticari prestijine neden ziyan vermeyi tercih etmektedir?” diye konuştu.

İBB Meclisinin geçtiğimiz yıl 142 Halk Ekmek büfesi açılması için yetki verdiğini ve bugüne kadar yalnızca 57 büfenin hizmete alındığını anlatan Özten, 85 büfenin niye açılmadığını sordu.

bir daha Mecliste alınan karar doğrultusunda bakkallara niye Halk Ekmek verilmediğini soran Özten, şunları kaydetti:

“Halk Ekmek büfelerinin neredeyse tamamında ekmek dağıtımının saatinde yapılmadığına yönelik şikayetler gelmektedir. Halk ekmek kuyruklarının uzamasına niye olacak dağıtım ağının gereken saatinde sağlanamamasının niçini nedir? Bu dağıtım ağının bir türlü Halk Ekmek idaresi tarafınca sağlanamaması yönetici zafiyeti mi yoksa taammüden mi yapılmaktadır? bir daha alandan aldığımız bilgilere bakılırsa halk ekmek büfelerinin talep ettikleri sayıda ekmeği fabrikadan alamadıklarını, kimi büfelerin talep ettiklerinin neredeyse yarısı kadar ekmek alabildiklerini, bu niçinle vatandaşların ekmeğin kalmayacağı kanısıyla kuyruklar oluşturdukları istikametinde bir bilgi edinilmiştir. Büfelerin talebi olan ekmeğin karşılanamaması idare zafiyeti mi yoksa taammüden yapılan bir süreç midir?”

GÜNLÜK 2 MİLYON 620 BİN ADET ESER

Özten’in akabinde kelam alan CHP Küme Sözcüsü Tarık Balyalı, Halk Ekmek büfelerinin önünde taammüden kuyruk oluşturulduğu savının gerçek dışı olduğunu belirterek, vatandaşların ucuz olduğu için Halk Ekmek’i tercih ettiğini kaydetti.

Üretim kapasitesiyle ilgili farklı sayılar olmasıyla ilgili de konuşan Balyalı, Halk Ekmek’in yalnızca olağan ekmek üretmediğini yaklaşık 40 farklı eser çıkardığını lisana getirdi.

Halk Ekmek’in günlük 2 milyon 620 bin adet eser çıkardığını söz eden Balyalı, 250 gramlık olağan somun ekmeğin ise 1 milyon 513 bin adet üretildiğini söz etti.

Yapılan tartışmaların akabinde soru önergesi oy birliği ile kabul edilerek cevaplanması gayesiyle başkanlık makamına havale edildi.

KAYNAK: AA