ÖSYM 2022 imtihan ve müracaat takvimi! KPSS, YKS, DGS imtihanları ne vakit yapılacak?

baboli

Global Mod
Global Mod
ÖSYM 2022 imtihan ve müracaat takvimi! KPSS, YKS, DGS imtihanları ne vakit yapılacak?
Her yıl milyonlarca öğrenci yahut mezun amaçlarına ulaşabilmek için düzenlenen imtihanlara katılıyor. Aldıkları eğitimleri, iş fırsatına çevirmek isteyen 4 milyondan fazla adayın bu yıl KPSS imtihanlarına katılması ön görülüyor. KPSS ortaöğretim ve ön lisans imtihanları iki yılda bir lisans imtihanları ise her yıl düzenleniyor. Aldıkları ön lisans eğitimlerini tamamlayanlar ise 4 yıllık kısımlara geçiş yapabilmek için DGS imtihanlarına iştirak gösterecekler. Üniversite imtihanı olarak da bilinen YKS imtihanında öğrenciler, Alan Yeterlilik, Temel Yeterlilik ve Yabancı Lisan oturumlarına katılacak. İmtihan tarihlerinin yaklaşması ile bir arada aileler ve öğrenciler imtihanlara kaç gün kaldığını öğrenebilmek için araştırma yapıyor. YKS müracaatları geçtiğimiz günlerde sona ererken geç müracaat süreçleri önümüzdeki hafta başlayacak. Pekala 2022 YKS, DGS ve KPSS ne vakit? İşte imtihanlara ait tüm ayrıntılar…

2022 YKS Haziran’da Yapılacak!

Üniversite imtihanı müracaatları 7 Mart itibariyle bitmiş oldu. Müracaatlarını tamamlayan öğrenciler ise imtihan takvimlerini gündemlerine aldı. YKS imtihanları, AYT,TYT ve YDT olarak üç farklı oturumda gerçekleştirilecek. Müracaatları kaçıran adaylar için 16-17 Mart tarihinde geç müracaatlar alınacak. İşte 2022 YKS imtihan tarihleri;

Temel Yeterlilik Testi (TYT) 18 Haziran Cumartesi 10:15

Alan Yeterlilik Testi (AYT) 19 Haziran Pazar 10:15

Yabancı Lisan Testi (YDT) 19 Haziran Pazar 15:45

KIYMETLİ:

Yükseköğretim Heyeti ve ÖSYM işbirliği ile yapılacak YKS imtihanında bu yıl kimi değişiklikler yapıldı. Geçtiğimiz sene 135 dakika süren TYT imtihan müddeti 30 dakika daha artırılarak 165 dakikaya uzatıldı. Soru sayısında rastgele bir değişiklik yapılmazken bu yıl baraj uygulaması da kaldırıldı.

2022 KPSS Ortaöğretim Ön Lisans ve Lisans İmtihan Tarihleri!

Devlet kurumlarında çalışmak isteyen adaylar açılan ilanlara KPSS imtihan puanı ile müracaat ediyor. Aldıkları eğitimleri pahalandırmak isteyen lise, ön lisans ve lisans mezunları ise KPSS imtihanlarına ağır ilgi gösteriyor. 2021 yılında yalnızca lisans öğrencilerine yönelik imtihan düzenlenirken bu yıl ön lisans ve lise mezunlarına yönelik imtihan yapılacak. İşte 2022 yılı ayrıntılı imtihan ve müracaat takvimi;

KPSS ortaöğretim (lise) müracaatları bu yıl 1-13 Eylül tarihleri içinde alınacak. Lise mezunu olan yahut koşulları yerine getiren adaylara KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek alanından 120 soru sorulacak. KPSS ortaöğretim imtihanı 6 Kasım’da yapılacak.

KPSS ön lisans imtihanı müracaat süreçleri 3-15 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Lise mezunlarına olduğu üzere ön lisans mezunu adaylara da aldıkları eğitim dikkate alınarak KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek kısımlarından toplam 120 soru yöneltilecek. 2022 KPSS ön lisans imtihanı ise 2 Ekim’de düzenlenecek.

Lisans imtihanları her yıl düzenlenmektedir. Bu yıl KPSS lisans imtihanı müracaatları 24 Mayıs’ta başlayacak ve 6 Haziran tarihinde sona erecek. KPSS lisans imtihanı 31 Temmuz’da, Alan Bilgisi imtihanları 6-7 Ağustos’ta ve ÖABT ise 14 Ağustos’ta yapılacak.

İKAZ:

KPSS müracaat süreçleri belirlenen tarihler içinde ÖSYM AİS üzerinden yapılmaktadır. ÖSYM her imtihan için geç müracaat günlerini belirlemektedir. İmtihan başvurusunu yapan fakat fiyatını ödemeyen adayların müracaatları geçersiz sayıldığından imtihana giremezler.

4 Yıllık Kısımlara Geçiş Yapacaklar Dikkat!

2 yıllık kısımlarda eğitim alan yahut mezun olmuş adaylar, 2022 yılında yapılacak DGS imtihanlarına hazırlıklarını sürdürüyor. ÖSYM tarafınca yayınlanan takvime nazaran Dikey Geçiş İmtihanı müracaat süreçleri 13 Mayıs-23 Mayıs tarihleri içinde alınacak. DGS imtihanda öğrencilere Matematik ve Türkçe kısımlarından toplam 120 soru yöneltilmektedir.