Nüfusa oranla en çok hadise görülen Rize’de bulaşlar ‘aile içi’

baboli

Global Mod
Global Mod
Nüfusa oranla en çok hadise görülen Rize’de bulaşlar ‘aile içi’
Rize Valisi Kemal Çeber “Köyler tıklım tıklım dolu. 700 bin kişinin testi yapıldığında ve bunlar olumlu çıktığında Rize’ye yazılıyor” dedi.

Sıhhat Bakanı Koca, toplumsal medya hesabından, 28 Ağustos-3 Eylül tarihleri içinde vilayetlere bakılırsa 100 bin bireye düşen Covid-19 hadise sayısının aktüel haritasını paylaştı. Haritada en hayli olay yoğunluğu yaşanan vilayetler listesinde Rize, geçen hafta olduğu üzere bir daha birinci sırada. Rize’de evvelki hafta 100 binde 614,18 olan olay sayısı 653,10’a yükseldi. Çay göçü ile nüfusu ikiye katlanan Rize’de filyasyon takımları, olayların ‘aile içi’ bulaş kaynaklı olduğunu tespit etti. Kentte aksine göçle hadiselerin düşmesi bekleniyor.

‘DAR ALANDA KISA PASLAŞMALAR YAPAN BİR VİLAYETİZ’

Rize Valisi Kemal Çeber, dilek etmedikleri bir liderliği yaşadıklarını belirterek nüfusa oranla olay yoğunluğu en çok olan ilin Rize olduğunu söylemiş oldu.

Kentin nüfusunun şu anda 700 binlerde olduğunu tabirden Çeber “Köyler, yaylalar tıklım tıklım. 600- 700 bin kişinin testi yapıldığında ve bunlar müspet çıktığında Rize’ye yazılıyor. Oranlama yapılırken, bizim gerçek nüfusumuz 350 bin üzerinden değerlendirildiği için bu olumlular de otomatik olarak Rize’ye yansıyor. Dar alanda kısa paslaşmalar yapan bir vilayetiz. Coğrafik ve fiziki özelliklerimizden dolayı diğer geniş alanlı vilayetlerin 2-3 bin metrekarede yaşadığı toplumsal ömrü biz 150-200 metrekarede yaşıyoruz. Bunun yanı sıra çay dönemindeyiz. 3’üncü sürgünümüz başlamak üzere, öteki vilayetlerde yaşayan üreticiler bölgeye geldiler” dedi.

‘YOĞUNLUK ÇAY HASADI BİTENE KADAR DEVAM EDER’

Rize’de artan hadise sayılarından tasa ettiğini belirten Fazlı Kutmen “Şu an Rize’deki nüfus yoğunluğunu trafikte bile hissediyoruz, otomobil park etmeye yer bulamıyoruz. Çay vakti olduğu için il haricinden gelen- gidenler fazla. Bu durumda olay sayısını haliyle yükseltiyor. Okullar açıldığı için geri dönüşler başladı ancak geri dönmek istemeyenler de var. Bu yoğunluk 3’üncü sürgün çayın bitimine kadar devam eder diye düşünüyorum” sözlerini kullandı.

‘NÜFUS YOĞUNLUĞUNU HİSSEDİYORUM’

Coşkun Koto da “Çay vakti ve tatili olduğu için büyükşehirlerden hayli fazla göç alıyoruz. Ben en ağır caddede esnafım, o yoğunluğu hissediyorum. Bu yoğunluğun da bir ay daha süreceğini düşünüyorum, daha sonrasında hadise sayıları düşer. Burada dikkat etmemiz gereken şey; aşılarımızın olması. Ortada bir salgın var ise herkes aşılarını olmalı” dedi.

Haşmet Uzun ise “Rize’de epey yoğunluk var, beşerler daima iç içe duruyor. Geçen gün parkta yaşlı bir amcanın yanında otururken amca ‘Bana yaklaşma ben de Covid-19 var’ dedi. Çabucak polisi arayıp şikayet ettim. Vatandaş kendisinin Covid-19 olduğunu bilerek düğüne gidiyor, orada horon oynuyor. Beşerlerle temas halinde oluyor, daha sonrasında herkese yayılıyor” diye konuştu.

‘ÇAY, DÜĞÜN İÇİN GELENLER HASTALIĞI GETİRDİ’

Aile içi görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Davut Ahmetoğlu “Rize’de mahallelerde, köylerde birbirinin konutuna konuk olma olayı epey fazla olduğu için olaylar daima artıyor. Dışarıdan gelen konuklarla Rize’nin nüfusu 700-800 binleri buldu. Çay ve düğün için gelenler hastalığı Rize’ye getirdi. Rize’de aile bağları epeyce sıkı olduğu için beşerler maskesiz birbirlerine sarılıp yan yana oturabiliyor. Hastalığın birbirine geçme mümkünlüğü artıyor” dedi.

KAYNAK: DHA