Muhtardan gereksinim sahiplerine lokantada fiyatsız iftar

baboli

Global Mod
Global Mod
Muhtardan gereksinim sahiplerine lokantada fiyatsız iftar
Muhtar Özcan, Eyüpsultan’ın tarihi mahallerinden Düğmeciler’de nazaranve gelir gelmez seçim vaatlerinden biri olan “aktif toplumsal muhtarlık” projesini uygulamaya başladı. Yaşlı, engelli, yetim çocuklar ve muhtaçlık sahiplerine öncelik veren Özcan, mahallesindeki vatandaşların her türlü kederine derman bulmaya çalışıyor.

Özcan, maaş çekmekten ilaç almaya, hastaneye götürmekten kamu kurumlarındaki işlerini halletmeye, market ve pazar alışverişi yapmaktan tıpkı ve nakdi yardımda bulunmaya kadar yaşlı ve engelliler için farklı hizmetleri yerine getiriyor.

Kovid-19 salgını niçiniyle 2020 ve 2021’de belli aralıklarla uygulanan sokağa çıkma sınırlaması sırasında da bu hizmetlerini sürdüren Özcan, mahalledeki yaşlıların ve testi müspet çıkanların alışverişlerini uzun mühlet kurduğu grupla yaptı.

Ramazanın gelmesiyle toplumsal çalışmalarını artıran Özcan, muhtaçlık sahibi ailelerin kapısını tek tek çalarak onlara besin ve para yardımında bulunuyor.

Mahallede kendisi üzere istekli aza heyeti, imamlar, kamu nazaranvlileri ve komşularıyla çalışmalarını yürüten Özcan, vatandaşların muhtaçlıklarını temin etmede hem mahallesinde yaşayan tıpkı vakitte toplumsal medyadan kendisini takip eden hayırseverlerden dayanak alıyor.

İftarın masraflarını mahalledeki bir hayırsever karşılayacak

Muhtar Süleyman Özcan, işten geç çıktığı için konutunda yemek yapmaya vakit bulamayan gereksinim sahibi bir mahallelinin talebi üzerine bu ramazanda farklı bir çalışma daha başlattı.

Mahallesindeki bir lokantayla anlaşan Özcan, başta gereksinim sahipleri ile iftarda meskenine yetişemeyenlere, fiyatsız yemek imkanı sağlıyor. Muhtardan kaşeli ve imzalı kart alan herkes bu lokantaya giderek istediği 4 çeşit yemek ve tatlıyı seçebiliyor.

“Gıda, market kartı ve nakit para dağıtımlarına süratli bir biçimde başladık”

Muhtar Özcan, AA muhabirine, bu ramazanda da hayırseverler ile muhtaçlık sahiplerini bir ortaya getirdiklerini söylemiş oldu.

Hem toplumsal medya kanallarından tıpkı vakitte başka yollarla varlıklı insanlara ulaşarak mahallesindeki gereksinim sahiplerinin durumlarını ilettiklerini anlatan Özcan, şu biçimde devam etti:

“Ramazan başlamadan hayırseverlere ulaşarak ‘Bakın biz buradayız.’ dedik. Ramazandan 2-3 gün evvel dağıtımlarımıza başladık. Besin, market kartı ve nakit para dağıtımlarına süratli bir biçimde başladık. Şu ana kadar 460 hanemize ulaşmış durumdayız. Bu ramazan epey bereketli geçiyor. 280 besin kolisi yaptık. Nakit yardımı olarak da 100 bin lirayı geçmişiz. Hayırseverleri nakit parayı dağıtmaları için muhtarlığa davet ediyoruz. Yaptığımız çalışmaları hayırseverler destekliyor.”

Mahallenin sokaklarında gezmeyi “Ar-Ge” çalışmasına benzeten Özcan, bu yıl başlattıkları fiyatsız iftar uygulamasının da bu biçimde bir gezinti daha sonrasında ortaya çıktığına dikkati çekti.

“Ramazan sonuna kadar bu çalışma devam edecek”

Özcan, ramazanın birinci günü teravih çıkışında mahalledeki bir vatandaşın iftar konusunda takviye istediğini tabir ederek, şunları söylemiş oldu:

“Sorunları sokakta görüyoruz ve sokakta çözüyoruz. Teravih çıkışında bir vatandaşımız ‘Muhtarım bir sorun var. Ben çalışıyorum, akşam iftara 20 dakika kala konuta gelebiliyorum. Yemek yapıp iftara yetiştiremiyorum. Çocuklar da mağdur oluyor. Belediye çadırında, Eyüpsultan haricinden da hayli insan geldiği için yer bulamıyorum.’ dedi. Bu da bize keder oldu. ‘Yarın seni arayacağım.’ dedim. Mahallemizde ikamet eden esnaf lokantası sahibi arkadaşımızla konuştuk. Onun da katkısıyla bu biçimde bir çalışma başlattık. Kartvizitlerime kaşe basıyorum, vatandaşlarımıza veriyoruz. O kağıdı, kartı lokantaya teslim ediyorlar. bir daha bir hayırseverimizin takviyesiyle yapacağız bunu. Günde 10-12 kişi burada iftarını yapıyor. Ramazan sonuna kadar bu çalışma devam edecek. Esnaf arkadaşımızın dayanağıyla bu yemeğin fiyatını 50 lira olarak belirledik.”

Özcan, mahalledeki yetim çocuklara ve onların ailelerine yönelik çalışmalarının devam edeceğini anlattı.

“Lokantadan ve muhtarımızdan da hayli memnunuz”

Çalışmanın başlamasına vesile olan Metin Sarı, akşamları geç geldiği için iftar hazırlayamadığını muhtar Özcan’a ilettiğini söz etti.

Özcan’ın bir gün daha sonra kendisini arayıp mahalledeki lokantaya yönlendirdiğini aktaran Sarı, “İş yerim Esenyurt’ta, Eyüpsultan’a gelmek 19.30’u buluyor. Onun için muhtarımızla konuştum. O da evvel eşiyle konuşmuş, daha sonrasında lokantayla görüşmüş ve bize bu lokantayı ayarladı. Muhtarlıktan birinci olarak fiş alıyoruz. Ramazanın ikinci gününden bu yana burada iftar açıyoruz. 10 gündür burada yemek yiyorum. Yemekler fazlaca hoş, et yemekleri çıkıyor. Nezih bir ortam. Lokantadan ve muhtarımızdan da hayli mutluyuz.” tabirlerini kullandı.

Yemek yiyenlerden Emre Özkan, “Muhtarımıza buradan teşekkür ederim. Allah razı olsun. Çok hoş bir proje. Yemekler hoş. fazlaca beğendim” dedi.

“Her akşam geliyoruz”

Mehmet Gezen, bu uygulama yardımıyla sorun olmadan oruçlarını açabildiklerini söylemiş oldu.

Muhtar Özcan’a teşekkür eden Gezen, “Yemeklerimiz epey hoş. İşten geç çıkan, trafikte kalanlar için yemek yapmak sorun oluyor. Muhtarımız bu biçimde bir çalışma yaptı. Her akşam geliyoruz. 4-5 çeşit yemek çıkıyor. İstediğimizi seçebiliyoruz.” diye konuştu.

Lokanta sahibi Mustafa Güney de Özcan’ın öncülüğünde bu biçimde bir çalışma başlattıklarını lisana getirerek, “bu biçimde bir uygulamaya muhtaçlık vardı. Zira bu istikamette çok istek vardı. Kendisinden Allah razı olsun. Bize gelenleri muhtarlığa yönlendiriyoruz, onlar da fiş veriyor. Biz de fiyatlarda indirim yaptık.” dedi.

KAYNAK: AA