Mu varyantı Türkiye’de görüldü! TURKOVAC için son dakika seri üretim iletisi

baboli

Global Mod
Global Mod
Mu varyantı Türkiye’de görüldü! TURKOVAC için son dakika seri üretim iletisi
Son dakika haberi: Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısının akabinde yaptığı açıklamada, Mu varyantının 2 hastada tespit edildiğini duyurdu.

PCR testi uygulamasının mevcut haliyle devam edeceğini kaydeden Koca, “Genel olarak aşılama oranları giderek artıyor. 100 milyon sayısına herbiçimde 2-3 gün ortasında erişmiş olacağız. Bu manada kıymetli bir sayı. Çift doz ve en az bir doz aşı olma oranı da giderek yükseldi” dedi.

PCR testinin fiyatsız olarak alınmaya devam edileceğini söyleyen Bakan Koca, hastanelerde PCR testi alınması tarafında yoğunluk olmadığının anımsatılması üzerine, “PCR testini bütün alanlarda istemiyoruz, PCR’ın istendiği belirli alanlar var ve bunu da 48 saat evvelce istiyoruz. ötürüsıyla o yoğunluk 48 saate yayılmış oluyor, o manada önemli bir sorun olacağını düşünmüyorum zira büyük kapasitemiz var” diye konuştu.

Bakan Koca, zarurî olarak alınan PCR testlerinin, yapılan toplam testlere ileriki günlerde ek edilerek ilan edileceğini söylemiş oldu.

‘MU VARYANTI 2 olayda GÖRÜLDÜ’

Bakan Koca, birinci vakit içinderda Kolombiya’da tespit edilen ‘Mu’ varyantına ait yeni önlem olup olmayacağının sorulması üzerine şu biçimde konuştu:

“Yeni bir önlem manasında değil şu an ek bir önlem getirmeyi düşünmüyoruz zira şu ana kadar bizim yeni varyant olarak tespit ettiğimiz 2 hadise haricinde olmadı ‘Mu’ ile ilgili. ötürüsıyla yüklü Delta ve Delta Plus formunda ve yüzde 90’ı geçen oranda kelam konusu. Giderek aşılama oranının da artışıyla olayların aşağı hakikat düşeceğini düşünüyorum lakin bizim toplumsal bağışıklık oluşuncaya kadar önlemleri, maske, ara üzere bildiğimiz klasik önlemlere mutlak ahengi sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

Bakan Koca, 18 yaşın üzerinde en az 1 doz aşı olanların oranının yüzde 80’lerde, 2 doz aşı olanların sayısının ise yüzde 62’lerde olduğunu belirterek, “ötürüsıyla biz yüzde 80-85’lere hakikat bir oranın olmasını bekliyoruz 18 yaş üstü için” dedi.

‘ŞU AN İÇİN HATIRLATMA DOZU GEREKMİYOR’

Bakan Koca, “Toplumsal bağışıklık yüzde 85’te olacak mı?” sorusuna, “Biz olacağını düşünüyoruz” diye yanıt verdi.

Yılbaşında yapılan aşıların aktifliğini yitirdiği tarafındaki değerlendirmelerin anımsatılması üzerine Koca, “Biz inaktif aşılarla ilgili 3’üncü dozu önerdik, 3’üncü aydan daha sonra düştüğünü görür görmez bu teklifimizi yapmış olduk. Devamında 6 ay daha sonra esasen rapel dozlar olacak, hatırlatma dozu lakin MRNA aşısı için bunun şu an 3,5-4 aylık sonuçların fazlaca bariz düşüş ortasında olmadığını, önümüzdeki aylar takiple ne vakit bir hatırlatma dozunun gerekip gerekmediğini söylemiş olacağız. İsrail ve gibisi ülkelerde gördüğümüz biçimiyle 8 ay daha sonra bu hatırlatma dozunun yapıldığını, gereksinim olduğunu biliyoruz. Mümkün bizde de birebir biçimde olur fakat şu an gerekmiyor” diye konuştu.

Aşısız olan bireylerin restoranlarda farklı yerlere alınmayacağı taraftaki haberleri doğrulamayan Bakan Koca, aşı tedarikinde de bir sorun olmadığını söylemiş oldu. Şu an en az 30 milyona yakın aşının bulunduğunu ve aşıların gelmeye devam ettiğini söyleyen Koca, Sputnik V aşısının 1’inci ve 2’nci dozunun birbirinden farklı olduğunu, 2 dozun bir ortada gelmesiyle uygulamasına başlayacaklarını söylemiş oldu.

‘YERLİ AŞIDA 1,5-2 AY İÇİNDE SERİ ÜRETİME GEÇMEK İSTİYORUZ’

Bakan Koca, yerli aşı Turkovac’taki son durumun sorulması üzerine, “Yerli aşıyı şimdilik söyleyeyim. Sürpriz diye söyleyemiyoruz, Cumhurbaşkanı’mız söyler. Biz seri üretime önümüzdeki 1,5-2 ay ortasında en geç geçmek istiyoruz ve o hazırlıkları yapıyoruz. Şimdilik bu kadar söyleyeyim” diye konuştu.

Yerli aşının aktiflik oranıyla ilgili datalara ait Koca, “Biz rapel doz uygulamasını istekli kümede yapıyoruz. ötürüsıyla rapel doz uygulamasının sonuçları zannediyorum 3-4 hafta içerisinde çıkmış olur, onları aslına bakarsan söylemiş oluruz. Sinovac’la bir arada kıyaslamalı yapılıyor, o kıyası da görmüş olacağız” dedi.

‘OKULLARI KAPATMAK İSTEMİYORUZ’

Bakan Koca, okulları kapatmak istemediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Çünkü ‘Artık elimizde aşımız var’ diyoruz. O niçinle vatandaşımızın aşı pek, oranlar yükseldikçe, toplumsal bağışıklık oluştukça bunun kâfi olacağına inanıyoruz. Onun için oranların giderek artması gerekiyor. Şu an dünyada en çok aşının yapıldığı 8’inci ülkeyiz. Avrupa’da Almanya’dan daha sonra 2’nci ülkeyiz, zannediyorum 2-3 hafta içerisinde Almanya’yı da geçen dozda bir uygulamamız oluyor olacak. ötürüsıyla Ulusal Eğitim Bakanlığı’mızla bir arada biz önlemleri ortaya koyduk. Bu önlemlerin hangi durumda, hangi durumda, ne yapılması gerektiği belirli. Biz en çok sınıfın tatil edilebileceğini, 14 günlük vakit diliminde onun haricinde bir kapatmayı düşünmüyoruz, düşünmek istemiyoruz.”

Bakan Koca ayrıyeten süreksiz muhafaza altındaki bireyler ve göçmenlerin de aşılandığını belirterek, “Kaydı olmayanların sayısı fazlaca az. Toplamda bakıldığında o denli yüksek oranlı değil. Suriyeli 3,5-4 milyon kayıtlı olan kişi var, hepsine ulaşıyoruz. Kayıtlı olanları aslına bakarsanız yapıyoruz” diye konuştu.