MEB’den yüz binlerce öğrenciyi ilgilendiren karar! Nakil kriterleri güncellendi

KriptoKamil

New member
Son dakika haberi… Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar ile fen liseleri, toplumsal bilimler liseleri, proje okulu olan anadolu liseleri ile anadolu liselerinin birbirleri içinde her sınıf düzeyinde nakil süreçlerine yeni nizam getirildi. Tarihler belirlendi.

NAKİLLERDE PUANLARDA EŞİTLİK HALİNDE YAŞI KÜÇÜKLERE ÖNCELİK VERİLECEK

9.10 ve 11. Sınıflardaki nakillerde aranacak kriterler güncellendi. Nakillerde puanlarda eşitlik halinde yaşı küçüklere öncelik verilecek.

Ulusal Eğitim Bakanlığı harekete geçti ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’de değişiklik yaptı. 81 vilayette uygulanacak. Yapılan değişiklik ile 9.10 ve 11. sınıflardaki nakillere ait koşullar bir daha düzenlendi. Yönetmelik bugünden itibaren uygulanmaya başlandı. Nakillerde boş kontenjan ve merkezi imtihan puan üstünlüğü dikkate alınacak. Fen liseleri, toplumsal bilimler liseleri, proje okulu olan anadolu liseleri ile anadolu liselerinin birbirleri içinde her sınıf düzeyinde nakillere ait kararlar şöyleki: Fen liseleri, toplumsal bilimler liseleri, proje okulu olan anadolu liselerine; başka okul çeşitlerinden sınıf atlatma süreçleri yapıldıktan daha sonra 9 uncu, 10 uncu ve 11 inci sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler ağustos ayı sonuna kadar sorumlu olarak, proje okulu kapsamındaki anadolu imam hatip liselerine başka okul cinslerinden sınıf atlatma süreçleri yapıldıktan daha sonra 9 uncu ve 10 uncu sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler ağustos ayı sonuna kadar sorumlu olarak, 11 inci sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler ağustos ayı sonuna kadar alt sınıflara ilişkin meslek derslerinden sorumlu olarak yahut ağustos ayı sonuna kadar başvurmak kuralıyla, bir yıl tahsil hakkını kullanmamış sayılarak alt sınıflara ilişkin meslek derslerinden bir eğitim ve öğretim yılı boyunca yapılacak eğitimden başarılı olmak kaydıyla geçebilecekler.

EYLÜL AYI SONUNA KADAR

Mesleksel ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu teknik programlarına ve proje okulu kapsamındaki mesleksel ve teknik ortaöğretim kurumlarının bakanlıkça belirlenen Anadolu meslek programlarının proje kapsamındaki alan ve kollarına başka okul cinslerinden; 9 uncu sınıfta birinci periyot sonuna kadar daima, 10 uncu sınıfta birinci devir sonuna kadar 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu olarak, 10 uncu sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu, 10 uncu sınıf meslek derslerinden yaz periyodunda yapılacak telafi eğitiminden başarılı olmak kaydıyla eylül ayının sonuna kadar, 11 inci sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu, 10 uncu sınıf meslek derslerinden yaz periyodunda yapılacak telafi eğitiminden başarılı olmak ve 11 inci sınıf meslek derslerinden tahsil hakkını kullanmamış sayılarak bir eğitim ve öğretim yılı boyunca yapılacak eğitimden başarılı olmak kaydıyla nakil yapılabilecek.

İMTİHAN VE PUAN ÜSTÜNLÜĞÜ KAİDESİ VAR

İmtihansız öğrenci alan okullar ile özel öğretim kurumlarından bu okullara, kontenjan ve merkezi imtihan puan üstünlüğüne nazaran; tıpkı tür okullara her sınıf düzeyinde, farklı çeşit okullara ise bu fıkranın (ç) bendi kararlarına göre, mesleksel ve teknik ortaöğretim kurumlarının anadolu teknik programlarında ve proje okulu kapsamındaki mesleksel ve teknik ortaöğretim kurumlarının Bakanlıkça belirlenen Anadolu meslek programlarının proje kapsamındaki alan ve kısımlarına alan/dal bulunmak kaydıyla kendi içinde her sınıf düzeyinde daima, alan/dal bulunmaması hâlinde; alan değiştirerek 9 uncu sınıfın birinci periyot sonuna kadar, alan/dal değiştirerek 10 uncu sınıfın birinci periyot sonuna kadar geçebilecekler.

OKUL ÇEŞİTLERİ ORTASINDA TERCİH

Anadolu liselerine başka okul çeşitlerinden sınıf atlatma süreçleri yapıldıktan daha sonra 9 uncu, 10 uncu ve 11 inci sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler ağustos ayı sonuna kadar sorumlu olarak, Anadolu imam hatip liselerine başka okul çeşitlerinden sınıf atlatma süreçleri yapıldıktan daha sonra 9 uncu ve 10 uncu sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler ağustos ayı sonuna kadar sorumlu olarak, 11 inci sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler ağustos ayı sonuna kadar alt sınıflara ilişkin meslek derslerinden sorumlu olarak yahut ağustos ayı sonuna kadar başvurmak koşuluyla, bir yıl tahsil hakkını kullanmamış sayılarak alt sınıflara ilişkin meslek derslerinden bir eğitim ve öğretim yılı boyunca yapılacak eğitimden başarılı olmak kaydıyla nakil gerçekleşecek.

TELAFİ EĞİTİMİ KURALI

Mesleksel ve teknik anadolu liseleri ile fazlaca programlı anadolu liselerinin anadolu meslek programlarına başka okul çeşitlerinden; 9 uncu sınıfta birinci periyot sonuna kadar daima, 10 uncu sınıfta birinci devir sonuna kadar 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu olarak, 10 uncu sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu, 10 uncu sınıf meslek derslerinden yaz devrinde yapılacak telafi eğitiminden başarılı olmak kaydıyla eylül ayının sonuna kadar, 11 inci sınıftan bir üst sınıfa geçen öğrenciler 9 uncu sınıf meslek derslerinden sorumlu, 10 uncu sınıf meslek derslerinden yaz periyodunda yapılacak telafi eğitiminden başarılı olmak ve 11 inci sınıf meslek derslerinden tahsil hakkını kullanmamış sayılarak bir eğitim ve öğretim yılı boyunca yapılacak eğitimden başarılı olmak kaydıyla, mesleksel ve teknik ortaöğretim programları içinde, alan/dal bulunmak kaydıyla kendi içinde her sınıf düzeyinde daima, alan/dal bulunmaması hâlinde; alan değiştirerek 9 uncu sınıfın birinci devir sonuna kadar, alan/dal değiştirerek 10 uncu sınıfın birinci devir sonuna kadar, Mesleksel ve teknik ortaöğretim kurumlarının yetenek, mülakat, mülakat ve vücut yeterliliği sınavıyla öğrenci alınan alanlarına, başka alan ve ortaöğretim kurumlarının hazırlık, 9 uncu ve 10 uncu sınıflarından ilgili alana kayıt şartları temel alınarak eylül ve ekim aylarının son haftasında birebir yöntemle yapılacak kıymetlendirme ile nakil ve geçiş yapılabilir.

NAKİLLERDE YAŞ VE PUAN HESABI

Nakil ve geçişlerde merkezi imtihanla öğrenci alan okullarda merkezi imtihan puanının eşitliği hâli ile öteki okullarda müracaatın kontenjandan fazla olması durumunda 9 uncu sınıflarda sırasıyla; OBP, 8 inci, 7′ nci ve 6’ncı sınıf yılsonu muvaffakiyet puanı yüksek olana, eşitliğin bozulmaması hâlinde yaşı küçük olana; 10 uncu, 11 inci ve 12’nci sınıflarda ise sırasıyla bundan evvelki sınıfın yılsonu muvaffakiyet puanı yüksek olana, eşitlik bir daha bozulmaz ise yaşı küçük olana öncelik verilir.

EĞİTİM HAKKINI KULLANMAMA

11 inci sınıf sonunda mesleksel ve teknik ortaöğretim kurumlarına geçiş yapmak isteyen öğrenciler o yıla ilişkin tahsil haklarını kullanmamış sayılır. 11 inci sınıf sonunda Anadolu imam hatip liselerine geçen öğrenciler de istemeleri hâlinde bu kapsamda değerlendirilirler. Tahsil hakkının kullanılmamış sayılması hâli, tahsil müddetince iki eğitim ve öğretim yılıyla sonludur.