MEB kritik düzenleme için düğmeye bastı! Artık fiyatın tamamı devlet tarafınca karşılanacak!

baboli

Global Mod
Global Mod
MEB kritik düzenleme için düğmeye bastı! Artık fiyatın tamamı devlet tarafınca karşılanacak!
Ulusal Eğitim Bakanlığı, mesleksel eğitim merkezlerinin hem patron birebir vakitte burada eğitim alan öğrenciler için daha cazip hale gelebilmesi için harekete geçti. Bakan Özer, yaptığı açıklamada tüm dünyada benzerlerinin yaşandığı gibi devletin üretim ve hizmet kesiminden çekildiği ve istihdam kaynağının özel dal olduğunu söylemiş oldu. Mesleksel eğitim sürecinin devletin elinde olduğunu belirten Özer, yapılan teşvik çalışmalarına karşın özel bölümün bu alanda geri kaldığını ve mesleksel eğitimdeki hissesinin yüzde 10’nun altında olduğunun vurguladı. Patronların mesleksel eğitim sürecinin yürütülmesinde katkı veremediğinin altını çizen Bakan bu noktada Bakanlık eliyle olaya daha kapsamlı bir müdahale için yeni bir model geliştirildiğini belirtti. İşte Bakan Özer’in mesleksel eğitim açıklaması…

“Artık Fiyatın Tamamını Devlet Karşılayacak”

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 3308 sayılı Mesleksel Eğitim Kanunu’nda yapılan değişikliğin muştusunu verdi. Dört yıl boyunca mesleksel eğitim merkezlerinde öğrencilere her ay verilen minimum fiyatın üçte biri devlet tarafınca karşılanacak. Mesleksel eğitim merkezlerinde eğitim alan öğrencilerin aldıkları fiyatlar patronlarda üzerine yük olmayacak.

Kalfa Olanların Alacakları Fiyat Değişiyor!

Mesleksel eğitimler 4 yıl boyunca sürüyor. Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada üç yıl eğitim aldıktan daha sonra kalfa olanların son yılda minimum fiyatın yarısı kadar fiyat alacağını söylemiş oldu.

Ortaokul Mezunu Olmak Kâfi Olacak!

Yeni uygulamaya geçirilecek model hakkında bilgiler aktaran Özer, mesleksel eğitim merkezlerini daha etkin kullanarak kapasitesinin artırılacağını tabir etti. Mesleksel eğitim mezunlarına lise diploması alabilme hakkı tanındığını vurgulayan Özer ” Bu epeyce değerli bir düzgünleştirme oldu ve öğrenci sayısı arttı. En kıymetli avantajlarından birisi bu merkezlere kaydolmak için ortaokul mezunu olmak kâfi, yaş sınırlaması yok.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığıyla İşbirliği Yapılacak!

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleksel eğitim merkezlerinin tanıtıma muhtaçlık olduğunu vurgulayarak ” Sahaya indikçe birden fazla patronun mesleksel eğitim merkezlerinden ve avantajlarından gereğince haberdar olmadığına biz de şahit oluyoruz.” tabirlerini kullandı. bu vakitte yüklü olarak merkezlerin tanıtımının yapılacağına dikkat çeken Bakan, örnek vererek Kültür ve Turizm Banıyla bir arada İstanbul’da konaklama hizmeti veren otellerin insan kaynağı muhtaçlığı karşılamak için toplantı yaptıklarını söylemiş oldu. görüşmede mesleksel eğitim merkezlerini tahlil olarak sunduklarını aktaran Özer, ilerleyen günlerde otellerde mesleksel eğitim merkezleri kurularak 25 bin gencin istihdam edileceği bilgisini paylaştı.

Mesleksel Eğitim Merkezlerinde Biroldukca Meslek Kısmında Eğitim Veriliyor!

Ulusal Eğitim Bakanlığına bağlı, mesleksel eğitim merkezlerinde kalfalık, çıraklık ve ustalık eğitimleri veriliyor. Çıraklık eğitim mühleti sonunda, kalfa adayları imtihanlara girip başarılı oldukları takdirde Mesleksel Eğitim Merkezinden kalfalık dokümanını alıyor. 3308 sayılı yasa kapsamında mesleksel eğitim merkezinde matbaacılık, dış ve iç giysi, terzilik, aşçılık, fırıncılık, sıvacılık, çanta tamirciliği, dokumacılık ve fotoğrafçılık üzere pek fazlaca meslek kısmında öğrencilere eğitim veriliyor.