Matematik formülü mü, oyuncu değişikliği mi?

Semedov

New member
Uğur Meleke: Soruyorum: Ghezzal’ı oyundan çıkarıp Gökhan Töre’ye hak etmediği bir 25 dakikayı statü yoluyla verdiğimizde Türk futbolu ne kazandı?

Güntekin Onay: Teknik adamlar oyuna mı atak yapsın, berbat oynayanı mecburen alanda mı tutsun, yoksa yerli-yabancı algoritmasına mı baş yorsun?

Üstün Lig’in 2. haftasında Beşiktaş, evvelki gün deplasmanda Gaziantep FK ile 0-0 birliktee kalırken, müsabakaya damga vuran olaylardan biri, siyah beyazlıların yaptığı oyuncu değişiklikleri ve teknik yönetici Sergen Yalçın’ın yabancı kuralına ait açıklamaları oldu. ‘Sahada birebir anda 8 yabancı, 3 yerli olması’ mecburiliği niçiniyle 46. dakikada N’Koudou’nun yerine Larin’i, 67’de Atiba-Ghezzal’ın yerlerine Alex Teixeira-Gökhan Töre’yi, 68’de de Kenan’ın yerine Batshuayi’yi alan Yalçın, bu kuralı sert sözlerle eleştirip şunları söylemişti:

Sergen Yalçın: ‘Anlamsız bir kural’

“Bir Türk oyuncuya muhtaçlığımız var. Batshuayi’yi oyuna alırken bir Türk daha sokmak zorunda kaldık. Anlamsız bir kural. Dünyanın öteki yerinde bu biçimde kural var mı? Madem oynatmayacaksın, niçin yabancı oyuncu aldırıyorsun? Yazık değil mi bu ülkenin parasına? Yabancı kuralını epeyce hakikat bulmuyorum.” Beşiktaş Teknik Yöneticisi Sergen Yalçın’ın yabancı kuralına ait görüşlerini gazetemizin muharrirlerinden Uğur Meleke ile Güntekin Onay kıymetlendirdi…

UĞUR MELEKE:

Yabancıyı bu ligde yenemeyen yerli memleketler arası arenada nasıl yenecek?

16 Yıldır bu işi yapıyorum, 16 yıldır yabancı kuralını anlamaya çalışıyorum fakat anlayamıyorum. Tekraren sordum fakat karşılık alamadım:

İphone’u yasaklarsak dünyanın en düzgün taşınabilir telefonunu üreteceğimizi mi sanıyoruz? Bu ligde yabancı rakibiyle rekabet edip onu geçemeyen yerli, birebir yabancı rakibini milletlerarası arenada yenebilir mi? 100 yıllık profesyonel futbol tarihimizde 5 büyük lige gönderdiğimiz oyuncu sayısından daha fazlasını, yaklaşık 40 futbolcuyu son 5 yılda ihraç etmemiz tesadüf olabilir mi?

Evvelki gün Gaziantep’te Ghezzal’ı oyundan Sergen Yalçın çıkarmadı. Nihat Özdemir çıkardı. Özdemir ve onun üzere düşünenlere soruyorum:

Ghezzal’ı oyundan çıkarıp Gökhan Töre’ye hak etmediği bir 25 dakikayı statü yoluyla verdiğimizde Türk futbolu ne kazandı? Kenan’ın Batshuayi’yi hakkıyla kesmeye çalışması mı bizi geliştirir, yoksa formayı hak etmediği biçimde statü yoluyla alması mı?

GÜNTEKiN ONAY:

Teknik adamlar Türk oyuncular sakatlanmasın diye dua etmeliler

Yeni yabancı kuralının getirdiği birtakım zorluklar ve çelişkiler var. Bilhassa maçın devamındaki oyuncu değişikliklerinde… Performansı yetersiz olan yahut sakatlanan Türk statüsündeki oyuncuyu çıkarttığınız takdirde yerine kesinlikle Türk oyuncu sokmanız gerekiyor. Diyelim sol bek oynayan yerli oyuncunuz sakatlandı lakin yedekte bulunan birebir durumdaki oyuncunuz yabancı. Bu sefer de onu oyuna dahil edebilmek için öteki bir durumdan bir öbür yabancıyı çıkartmanız koşul. Teknik adamlar oyuna mı atılım yapsın, berbat oynayan oyuncuyu mecburen alanda mı tutsun, yoksa yerli-yabancı algoritmasına mı baş yorsun? İşleri hakikaten sıkıntı. Kuralın konma maksadı daha fazla yerli oyuncunun mühlet alması. Pekala Türk statüsünde olup da Türk Ulusal Takımı’nda oynama yeterliliği olmayanların bu kurala ne getirisi var? Ülke ortasından yahut altyapıdan yetişme üzere kriterlerle bu kural daha faydalı hale getirilebilirdi. Teknik adamlar alandaki Türk pasaportuna sahip futbolcularının âlâ oynamaları yahut sakatlanmamaları için dua etmek zorunda.

Çabucak üye ol, birinci 100 TL’lik kuponuna 100 TL hediye! Yeni üyelere özel…