Bilader, Böyügşeer Yasası'la hepicii mahalle olan köyler gene köy olucamış. Duyunsura sevindim köylüler uçun, vergiler, algılar gakıcamış. Bilader köylü egdiile, digdiile, bagdı malıla melalıla gannını doyurur. Parası olmaz, onun uçun Güllermuharı'ndan oturanıla, Alacami'de oturan bir olmaz. Mesela geçen sene payamları hep tirigler yemiş. Guduz okuna oğrayasıcalar baccaları hep tertemiz çıkarmış. Hayılaca oldu, Dere'den Hasan Emmi deggeldi. Icıg gonuşdug, emmim baya bi derdli. Garip güler mi, meerem sırıda. "Mırrıın neci gırıg?" dediim de, "Tirigten bilader tirigden" dedi. Tirig deyi Alanya'da sincaba denir. Soona hööle annadıverdi: "Bu sene tiriin bi bollu var. Ööne geleni kemirib atıveriyoru. 5-10 senedir payam ekiceen deyi oğraşırım. Bu sene de eyi çiçegleri varıdı, bu sene eyi payam olucag dedidim. Ummacaya oğradım. Aaçtaa payamları 5-10 tirig on günün içinde avkalaverdiler, atıverdiler. Endee tirig yetmezimiş gibi, bide tıkdeleg guşu musallad oldu. Ananıncık, benim payamları bi tarafdan tirik kemirir, bi taraftan tıkdeleg kemirir. Benim en ufag oğlan da tam delaanlılıının üsdünde. Yanıyoru keloolan. Kaç dene yasdıg esgiddi. 'Payamdan aldıım paraala seni everivericem' dedidim. Keloolana da malamat oldum hazır." İşdööle bilader. Payamı tirig yediinde köylünün halı duman. Onun uçun köylünün çiyninden algıyı, vergiyi galdırıvericegsin. Benden böönlüg bu gadar. Hadi galın saalıcaala.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.