Son dönemlerde yazan ve yorumlayan bazı arkadaşların, puan durumlarına göre geçtiğimiz yıl ile bu yılı kıyaslama yaptığını görüyorum. Bunun yanında beni hayretlere düşüren ise "Geçen yıl ile aynı sistemle oynuyoruz" yorumları idi. Bu sadece altı doldurulmadan haber olarak yapılabilir ama rövanşist duygularla yorumunu da katıyorsan benim buna itirazım olur. Bu yüzden bir yazı kaleme almaya karar vererek doğru bilinen yanlışların altını doldurmak istiyorum. *** Alanyaspor'un 34 maçı temel alınarak yapılan yorumlara göre; geçen yıl 57 puan, bu yıl 52 puan aldık. Aradaki fark 2 yenilginin fazla alınmasından dolayıdır. Ama unutmayalım ki, geçen sezon 22 gol atan Cisse, kritik goller atan Welinton ve sol taraftaki etkili oyuncu N'Sakala bu sezon yoktu. Bu sezon ana forvetinin 8 golde kaldığını düşünürsek bu kıyaslama başlı başına yanlış olur. Kupa kıyaslaması da bana göre yanlış. Taktiksel eleştiri olabilir ama totalde o müsabakada çıkacak en iyi kadro çıkmıştı. Zaten bu aradaki fark da kupa maçından sonra oluştu. Yine 10 gol 5 asistle oynayan ve takımın beyni durumundaki Bakasetas'ı kaybettikten sonraki durumumuz da ortada. Ayrıca bu sezon yaşadığımız sakatlıklar, cezalar ve Covid-19 hastalığını geçen sezon bu kadar yaşamadık. Tüm bunların yanında bu sezon maç yapmaktan idman yapmaya fırsat bulamayan ve yedek kulübesi devamlı boş kalan bir takım vardı. Tüm bunları bir araya getirdiğimiz zaman sezon kıyaslaması yapmak yanlış. Sahayı konuşan biri olarak bu kıyaslama takıma ve hocaya haksızlık olur. *** Diğer bir itirazım da, TV'de futbolu bildiğini söyleyen bir yorumcunun geçen yıl ile aynı sistemde oynadığımızı söyleyerek algı yapması idi. Bunu söyleyen birisi ile sahayı konuşmam ama okuyucum için bunu biraz açmam lazım. Geçen sezon Erol Hoca ile risk almayan, Cisse üzerine kurulu, arkada Ceyhun, Salih ve Bakasetas'ın yetenekleri ile sonuca giden bir Alanyaspor vardı. Sahada skoru sağladıktan sonra korumaya çalışan ve dizilişlerde farlılık gösteremeyen bir kurguda idik. Özetle geçen sezonki kadromuz daha skorer idi, daha yetenekli oyuncular vardı. Eğer onlarca maçta skora bağımlı kalmasaydık, geçen sezonki oyuncu grubu ile daha üst sırada yer alabilirdik. Bu sezon Çağdaş Hoca ise yeni bir oyun planı ile sezona başladı. Kısaca özetlersek, kaleci ile başlayan, defanstan oyun kurma, topa sahip olma, alan daraltarak oynama ve önde baskı ile oynamasıdır. Bu kurgunun geriden oyun kurulurken kaptırılan toplar gibi handikapları olsa da Bakasetas'ın gidişine kadar skor üretmede fazla sorun yaşamadık. Bu süreçte en önemli kazanım da, kaptırılan topların ağır baskı ile geri kazanmadaki süreler oldu. *** Sonuç olarak, Çağdaş Atan'ı oyunsal olarak, kadro seçimleri, oyun içinde müdahaleleri, bazı şeylerde ısrarı üzerine eleştir ama saçma sapan yorumlara girme. Her yaptığın yorumun altını doldur. "Erol Hoca ile aynı sistemde oynuyoruz" demek, en kibar tabir ile futbol cahilliğidir.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.