Kazaya davetiye çıkartıyor! Elektrikli scooterlar güvenlik sorunu oldu

baboli

Global Mod
Global Mod
Kazaya davetiye çıkartıyor! Elektrikli scooterlar güvenlik sorunu oldu
Elektrikli scooter, son periyodun tanınan ulaşım araçlarından biri haline geldi. Elektrikli scooterlera artık İstanbul’un birfazlaca yerinde rahatlıkla ulaşılabiliyor. Lakin bilhassa kısa uzaklıklarda ulaşım açısından kolaylık sağlasa da kullanmasına başlandığı günden bu yana çeşitli güvenlik sıkıntılarını da birlikteinde getirdi.

Gerekli tedbirlerin alınmaması, trafikte kurallara dikkat edilmemesi üzere niçinler yüzünden çabucak her gün scooter kazaları yaşanmaya başlandı. Son vakit içinderda meydana gelen kazaların birden fazla küçük çaplı olsa da geçtiğimiz yıl yaşanan bir kazada bir şoför ana yolda önlemsiz bir biçimde scooter kullandığı için hayatını kaybetmişti. Scooter kullanmasında şoförlerin ihmali ve kask, dirseklik üzere ekipmanları kullanmıyor olması yeni kazaların yaşanmasına da yer hazırlıyor.

SCOOTER KULLANIMINA YENİ DÜZENLEME

Scooter kullanmasına bağlı kazaların artması ve vatandaşların da durumu reaksiyon göstermesi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Uyum Merkezi, elektrikli scooter kullanmasıyla ilgili yeni bir düzenleme getirdi. Buna göre artık, 15 yaşını doldurmayanlar elektrikli scooter kullanamayacak. Scooterlerde azami sürat ise 25 kilometre olarak belirlendi. Bunun yanında scooterların yaygınlaşması ile kıymetli sıkıntılardan biri haline gelen birden çok kişinin tıpkı anda binmesine de yasak getirildi. Lakin vatandaşlar, tüm ihtar ve düzenlemelere karşın biroldukca kişinin hala kurallara uymadığını ve trafiği tehlikeye attıklarını lisana getirdi.

“KULLANIYORUM ANCAK KURALLARA UYAMIYORUM”

Elektrikli scooter kullanan fakat kurallara kendisinin de dikkat etmediğini söyleyen Hüseyin Hilmi Eker, “Ben de elektrikli scooter kullanıyorum. Olağanda uygulamasında kask takılması ve iki kişi binilmemesi gerektiği yazıyor ancak ben bile şahsen bu kurallara uyamıyorum. Daha fazla kontrol gelmesi lazım. Kask olmadan kullanılması aslına bakarsan sakıncalı, iki kişi binince de araçta dengesizlik oluyor” dedi.

“TRAFİKTE BİRAZ KORKUTUCU OLUYOR”

Trafikte scooter kullanmasının tehlikeli olduğunu söyleyen scooter kullanıcısı Mehmet Arı, “Açıkçası trafikte biraz korkutucu oluyor lakin kullanmak keyifli ve zevk alıyorum. Evet, bir tedbir de almadım. bu türlü kullanmak bence sakıncalı. Kimseye bu türlü kullanımını önermiyorum. Ben de niye bu biçimde tedbir almadan kullandığımı bilmiyorum. Daha değişik tedbirler alınması gerekiyor. Tahminen yalnızca kıyılarda kullanılması sağlanabilir, trafikte bulunması tehlikeli” diye konuştu.

“GÖZÜMÜN ÖNÜNDE ÇOCUĞUN KOLU KIRILDI”

Scooter kullanmasında gerekli tedbirlerin alınmadığını, bu sebeple kazaların da sık sık yaşandığını lisana getiren Ahmet Köse, “Önceki akşam bunu kullanan bir çocuğun kolunun kırıldığını gözlerimle gördüm. Üsküdar’da, benim mahallemde bu biçimde bir kaza yaşandı. Birinci kere olmadı bu, fazlaca kere kazalara şahit oldum, bence sakıncalı. Birfazlaca kişi kullanıyor ve dezenfekte edilmediği için koronanın bulaşmasına sebep oluyor. Bence kullanması fazlaca sakıncalı” formunda konuştu.

Scooter kullanmasında ehliyet kaidesi bulunması gerektiğini belirten Barış Akış, şoförlerin ihmali yüzünden biroldukca yayanın yaralandığını söyleyerek, “Sürücüleri scooterları fazlaca mantıksız kullanıyor. Kaldırımda giderken, otomobil geliyor mu, yaya var mı diye dikkat etmiyorlar. Bununla ilgili birkaç kaza haberi duyduk. Bir diğer sorun ise, araçları direklere bağlamaları zira direklere bağlanan scooterlara yayalar takılıp düşebiliyor. Kullanım konusunda sıfır bilgiye sahipler. Burada bilhassa bayanlardan oldukçaça kişi kaza yaptı. İki kişi binenler de oluyor ve bu güzel bir şey değil. Zira öndeki dengeyi kurmaya çalışıyor, gerideki de tutunmaya çalışıyor ve kaza yapıyorlar. Burada fazlaca fazla yayalara çarpma olayı yaşanıyor” dedi.

Yeni bir scooter kullanıcısı olduğunu söyleyen Talha Çaylak ise, “Ben de kullanmaya çabucak hemen yeni başladım. Kullanırken dikkat ettiğimiz sürece inançtayız. Kendim dikkat ediyorum, kendime güveniyorum. İnsanların dikkat etmesi lazım, sonuçta yolda yürürken bile başımıza bir şey gelebilir, ecel bu. bir daha de bundan daha sonra daha dikkatli olacağım” tabirlerini kullandı.

Scooter kazalarına ait bilinen birinci ölümlü kaza, Beşiktaş’ta 26 Şubat 2020 tarihinde meydana gelmişti. 17 yaşındaki Okan Yıldız, Beşiktaş Büyükderece Caddesi’nde elektrikli scooter ile ilerlerken kendisine çarpan bir arabanın altında kalarak feci biçimde can vermişti. Olayın akabinde kazaya karışan araba şoförü tutuklanmıştı. 6 Ağustos 2020’de ise Fatih Unkapanı Köprüsü’nde elektrikli scooter ile bir motosiklet çarpışmıştı. Kaza anı kameralara yansıyan olayda iki şoför de yavaşça biçimde yaralanmıştı. Şişli’de 19 Mayıs 2021 tarihinde kısıtlama niçiniyle boş olan yolda elektrik scooter kullanıcısı motosikletli kuryeyle çarpışmıştı. Kazada yaralanan şoförler hastaneye kaldırılmıştı.

KAYNAK: İHA