İzmir’de “aşı sahteciliği” yaptığı sav edilen 14 sanık hakkında dava açıldı

baboli

Global Mod
Global Mod
İzmir’de “aşı sahteciliği” yaptığı sav edilen 14 sanık hakkında dava açıldı
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafınca hazırlanan, Vilayet Sıhhat Müdürlüğünün hatadan ziyan goren taraf olarak yer aldığı iddianamede, kentteki bir eğitim ve araştırma hastanesinde hemşire olan R.K.Y’nin, öteki ünitede vazifeli olduğu biçimde yakınlarının Kovid-19 aşısı yaptırmak için geleceğini belirterek “Kovid-19 aşı birimi”nde nazaranv aldığı açıklandı.

İddianamede, hemşire R.K.Y’nin, 11 Ağustos 2021’de hastaneye gelen kişiyi, aşı uygulamadığı biçimde, “aşı yapılmış” üzere gösterdiği ve bu metotla bireylerden para tahsil ettiğinin diğer bir hemşirenin ihbarıyla ortaya çıkarıldığı tabir edildi.

Hemşire R.K.Y’nin, 13 bireyle “Kovid-19 aşısı yapmadan kayıtlarda yapılmış üzere gösterme” konusunda anlaştığı, bunlardan kimilerinden para aldığı, 7 şahsa aşı uygulamadığı biçimde uygulanmış üzere gösterdiği, başkalarında ise hareketin teşebbüste kaldığı, WhatsApp yazışmaları ve para hareketleriyle tespit edildiği kaydedildi.

İddianamede, R.K.Y. hakkında 13 sefer “rüşvet almak”, 7 defa “bilişim sistemine hukuka alışılmamış data yerleştirme ve sistemdeki dataları değiştirme” ve 8 sefer de “kamu malına ziyan verme” kabahatlerinden 69 yıl 2,5 aydan 241 yıl 6 aya kadar mahpus cezası istendi.

13 sanık hakkında da “rüşvet vermek”, “bilişim sistemine hukuka ters data yerleştirme ve sistemdeki dataları değiştirme” ve “kamu malına ziyan verme” üzere kabahatlerden cezalar istendi.

R.K.Y’nin telefonunda yapılan incelemede, kendilerini aşı yaptırmış üzere göstermek isteyenlerle bilgi akışı ve uyum sağlamak için bir WhatsApp kümesi oluşturduğu bilgisine yer verilen iddianamede, sanığın kümede bulunan şahıslara “Lütfen ismimi sessiz zikredin”, “Arkadaşlar, iğnenin ucu küçük, emniyetteyiz ve inançtayız, tamam mı?”, “Aşı odasına elimde bir dolu bir boş enjektörle giriyorum, dolu enjektörü çöpe atıyorum, boş enjektörü aşı bölgesine uygulama yapıyorum.” halinde bildiriler gönderdiği kaydedildi.

Aşı enjekte etmediği biçimde sahtecilikle sisteme “aşılı” olarak tanımladığı bireylerden 189 lira tahsil ettiğinin hemşire R.K.Y’nin hesap hareketleri ile ispatlandığı belirtilen iddianamede, aşı yaptırmış üzere gösterildikleri öne sürülen şahısların tabirlerine de yer verildi.

Sanıklar 12 Mayıs’ta hakim karşısına çıkacak.

İzmir’de 13 Ağustos 2021’de aşı yapmış üzere göstererek yapmadığı ve düzmece aşı kartı oluşturulmasına imkan sağladığı ileri sürülen hemşire R.K.Y. tutuklanmıştı. Vilayet Sıhhat Müdürlüğü de mevzuya ait idari inceleme başlatmıştı.

KAYNAK: AA