MEHMET Dikici, gönüllü koordinasyon merkezi, ilk yardım ve afet eğitimi gibi hayati eğitimlerin verilebileceği toplum merkezi, kan bankası, ihtiyaç sahiplerinin ücretsiz kıyafet alabileceği Kızılay butiğin ve Kızılay Kliniği oluşabilmesi için hizmet binasının gerekli olduğuna dikkat çekti. Dikici, gün ve saat farketmeden ihtiyaç sahiplerinin gereksinimleri için yönetim kurulu, kadın ve gençlik kolları ile gönüllüler ile birlikte hiyerarşi gözetmeden çalıştıklarını belirtti. Kızılay’a yapılan bağışlarda vergi muafiyetinin olduğunu da vurgulayan Dikici, bağış ve hizmet binası için hayırseverlere açık çağrıda bulundu. Bu yılın gönüllülük yılı ilan edildiğini ve gönüllü hedefinin 2 milyon olduğunu söyleyen Dikici, gonullu.org sitesi üzerinden iyilik hareketine katılmak isteyen herkesi gönüllü olmaya davet etti. Mehmet Dikici ile röportajımızdan öne çıkan başlıklar ise şöyle: - Mehmet Bey, Pazartesi Sohbeti’ne hoş geldiniz. Bize kendinizden ve görevinizden bahseder misiniz? Hoş buldum. Ben aslen Malatya’nın Darende ilçesindenim. Aile büyüklerim soy ağacına göre bu bölgenin insanları fakat oradan da önce Orta Asya’dan göç etmişiz memleketimize. Ben Adana Ceyhan’da doğup büyüdüm. İlk, orta ve lise öğrenimimi Adana’da tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum. İş hayatına da İstanbul’da başladım. Uzun yıllar özel sektörde çalıştıktan sonra Beyoğlu Belediyesi’nde hizmet verdim. Ardından İstanbul Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nde uzun yıllar yöneticilik görevi de üstlendim. Aktif iş hayatının içindeyken yüksek lisans eğitimimi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde su üzerine yaparak tez savunmamı da başarıyla verdim. Memuriyetimde 1’in 4’ü kadrosu en üst seviyeye geldiğimden akademisyen olmak için başlamış olduğum doktora çalışmamı bitirdim. Bundan 4 yıl önce de doktor unvanını aldığım için ALKÜ’ye başvurumu yaptım ve atamam gerçekleşti. ALKÜ’de de İnşaat Mühendisliği Bölümünün kuruluşundan bugüne öğretim üyesi olarak çalışıyorum. ‘ ALANYA’YA GELDİĞİMDE KIZILAY YOKTU’Alanya’ya geldiğimin birinci yılı henüz dolmadan Alanya’da Kızılay’ın olmadığını öğrendim. Ankara’dan da burada Kızılay’ı açmamız için telkinde bulundular. Biz de 50 kişilik kurucular kurulu ile Türkiye’de iyiliğin amiral gemisi Kızılay’ı burada kurduk. Ben de burada üniversitedeki işlerimin yanı sıra iyiliğin peşinden koşmak için tüm çaba ve gayretimiz ile çalışmaktayız, yönetim kadromuz, gençlik kollarımız, kadın kollarımız ve gönüllülerimiz ile iyilikte sınır tanımadan, gönül tahtında olmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. ‘ALANYA KIZILAY OLARAK 50 BİN LİRALIK SANAL BÜTÇEMİZİN 45 BİN LİRASINI ÖĞRENCİLERE BURS OLARAK VERDİK’ Türk Kızılayı’nın kan ve ilik için verdiği mücadeleyi yakından biliyoruz fakat sosyal sorumluluk projeleriniz de çok kıymeti. Türk Kızılayı’nın görev ve sorumlulukları nelerdir? Biz bir iyilik hareketi yürütüyoruz. Evet, insanlar genelde bizi kan alma ile ilgili tanıyor fakat Kızılay’ın 9-10 farklı faaliyet alanı var. Biz, dünyanın en büyük yardım kuruluşuyuz. Sivil toplum kuruluşu olarak, devletin kamuya yararlı kuruluş statüsünde tuttuğu Kızılay’ın tüm faaliyetleri, vatandaşların yaptığı bağışlar ile gerçekleşiyor. Alanya’da da hem kan ve ilik alma birimlerimiz hem de sosyal sorumluluk ekimiz, gün, saat, tatil gözetmeden çalışıyor. Gıda yardımı, maddi yardım, kira desteği, maddi destek veriyoruz. Sadece Ramazan ayında 450 kişiye 500’er lira maddi yardım yaptık, gıda kolisi dağıtımımız bini aşkın kişiye ulaştı. Eğitim, en önem verdiğimiz konulardan biri. İlkyardım, afet eğitimi gibi acil durumlarda gerekli olan tüm bilgileri veriyoruz. Öğrencilerimize yurt ödemesi ve burs veriyoruz. Bu sene bize aktarılan 50 bin liralık sanal bütçenin 45 bin lirasını ilköğretim, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs olarak verdik. Burslar direkt öğrencilerimizin hesaplarına merkezden aktarıldı. İyiliği yayma kapsamında yaptığımız sosyal çalışmalarımız ile yaşlılarımızı, engelli bireylerimizi ziyarete giderek ne istediklerine kulak veriyoruz. ‘BİZDE HİYERARŞİ YOK; HERKES AYNI İŞİ YAPIYOR, O İŞ DE İYİLİKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL…’Sosyal sorumluluk projeleriniz için kadrolu ekibiniz mi var? Gönüllüler sizlere hangi rolü üstlenerek destek veriyor? Nasıl gönüllü olunur? Alanya Kızılay’ın kadrosunda maaş alan yalnızca bir kişi var. O da sabah 8 akşam 5 buradaki tüm resmi yazışmaları yürüterek gelen telefonlara bakıyor. Onun dışında tüm yönetim kurulu, başkan, üyeler, kadın kolları, gençlik kolları hepsi gönüllü. Kimsenin maaşı olmadığı gibi kendi ceplerinden kuruluşumuza bağış yaparak iyilik hareketini sürdürüyorlar. Biz yönetim kurulu da gönüllüler de aynı işi yapıyoruz aslında. Koli taşınacaksa birlikte taşıyoruz. Yardıma gidilecekse beraber, ziyaret var ise beraber… Bizde ast-üst yok; gönül tahtı için iyilik yapan bir grup gönüllü var. Gönüllü olmak için Kızılay’ın gonulluol.org sitesi üzerinden gerekli olan bilgileri girecekler, ikamet adreslerini Alanya olarak belirlemeleri halinde bizler iyilik çağrısı yaptığımızda onlara bildirim gidecek. Birkaç gönüllü iş, mülakat ve eğitimlerden sonra gönüllü WhatsApp grubumuza girerek iyilik hareketlerimizin her alanında çalışabilecekler. Bir yılı doldurduktan sonra da üye olmak isterlerse Kızılay üyesi oluyorlar. ‘İHTİYAÇ SAHİBİNİN DİNİ, DİLİ, IRKI OLMAZ. BİZİM İYİLİK YAPARKEN TEK KRİTERİMİZ İHTİYAÇ SAHİBİ OLUNMASI’- “İyilikte sınır tanımıyoruz” diyorsunuz. Bize bu sözü açar mısınız? İki manada kullanıyoruz bu sözü. Birincisi, ihtiyaç sahibinin dini, dili, ırkı sorulmaz. Biz, ihtiyaç sahipleri ile gönül bağıyla akraba gibi oluyoruz. Daima ellerimiz o ailelerin üzerinde oluyor. Örneğin Antalya’da hastası olup da kalacak yeri olmayan kişilere yönetim kurulu üyelerimiz, en büyük desteğim, bilgisi ve ilgisi ile çok iyi bir yardımcım olan Dr. Hasan Basri Savaş hocam hemen ilgileniyor. Doktor arkadaşlarından destek istiyor ve o ailenin tüm ihtiyaçları karşılanıyor. İkincisi de bu, ‘Bu bizim işimiz değil’ demiyoruz. Bir de bayram öncesi İbradı’da bir öğretmen arkadaş, öğrencileri için kıyafet ve kırtasiye bağışı talebinde bulundu. Biz, İbradı’da şubemiz yok, demedik. Hemen açık çağrımızı yaptık, bağışları topladık ardından İbradı’ya giderek çocuklarımıza bayramlıklarını verdik. İşimizde sınır tanımadan elimizden gelenin, görev ve sorumluluklarımızın fazlasını yapmaya çalışıyoruz. ‘BU SENE ALANYA’NIN YERLİLERİ DE İHTİYAÇ SAHİBİ OLDU’- Pandemi elbette herkesi yıprattı. Mevcutta kaç aileye destek oldunuz ve bu destekler nelerdi? Genel merkezden gelen nakit ve gıda kolisi yardımlarımızı yine yaptık. Onun dışından Alanyalı iş insanlarından da yardım aldık. MÜSİAD Başkanı Mustafa Durusoy’a buradan teşekkür etmek istiyorum, bize gıda kolisi yardımı yaptı, sayelerinde daha fazla aileye ulaştık. Tüm bunlarda geçen seneye göre fazla bir değişiklik yok ama geçen senelerde ihtiyaç sahibi olan kişiler Alanya’nın yerlisi değildi. Bu sene, Alanya’nın yerlileri de ihtiyaç sahibi olmaya başladı. Alanya’nın esnafları da bizden yardım aldı. Kadın Kolları Başkanımız Selbinaz Dere Bağışlar’a da bu vesile ile teşekkür ederim. Selbinaz hanım da bizzat aileleri ziyaret ediyor, geçen gün 20 aileye koli verdik, bu ihtiyaç sahiplerinin 16’sı normalde işi olan, esnaflar diyerek yardım alanların profilini aktardı bizlere. Yeni kurduğumuz Gençlik Kollarının Başkanı Osman Urgun geçen “Hocam girmediğimiz sokak neredeyse kalmadı” dedi. Onlar da çok gayret ediyorlar sağ olsunlar. ‘YOKLUKTAN İNTİHAR EDENLERİN MANEVİ MESULİYETİ KAMU İLE İLGİLİ ÇALIŞAN KİŞİLERİN BOYNUNDA’- Yardıma ihtiyacı olan kişiler size nasıl ulaşıyor? O kişinin gerçekten yardıma ihtiyacı olup olmadığını denetliyor musunuz? İhtiyaç sahipleri şubelerimize gelerek yardım almak için form doldurabilirler. Ramazan ayında şubemizin önünde yardım almak için başvuru kuyruğu oldu. Başvurular günde 100’e çıktı. Gelen formları başvuru sırasına göre sisteme giriyoruz. O kişilerin gerçekten ihtiyaç sahibi mi diye TC numarası ile bakabildiğimiz Aile Sosyal Çalışma Bakanlığı’nda da olan bir sosyal bilgi ağımız var. Oradan o kişinin muhtaç olup olmadığına bakabiliyoruz. Fakat bazen kişi sosyal ağda muhtaç görünse de aslında maddi gücü yerinde olabiliyor. Vatandaştan gelen bağışları en doğru kişilere ulaştırabilmek için yönetim kurulu, kadın ve gençlik kollarımız ile aileyi ziyaret ederek yerinde tespit yapıyoruz. Dolayısıyla yardım gerçekleşiyor. Yakın zamanda gönüllülerimiz arasından mahalle temsilcileri oluşturacak, yardıma ihtiyacı olup da söyleyemeyen ya da bizi bilmeyen ailelerin tespit edilmesini sağlayacağız. Ben, yokluktan intihar edenlerde kamu ile ilgili çalışan herkesin manevi bir mesuliyetinin olduğunu düşünüyorum. Bu tür insanlar bizi bilmiyorsa, ulaşamıyorsa, biz ulaşalım istiyoruz. ‘KIZILAY’ ÖZEL VERGİ MUAFİYETİ VAR’- Peki yardım yapmak, maddi ve gıda yardımında bulunmak isteyen kişiler size nasıl ulaşıyor? Kızılay 1868 ana hesabı var. O hesabın altında Alanya şubenin de hesabı var. Yardım yapmak isteyenler, Ziraat Bankası üzerinden maddi yardımda bulunabilirler. Onun haricinde sadece şubelerimize gelerek makbuz karşılığında bağış yapabilirler. Ayrıca mesaj kutularına Kızılay yazarak 2868’e SMS atabilirler. Kızılay’a has vergi muafiyeti var, elbette vergi verildiğinde de vatandaşa vergiler yol, su, elektrik olarak dönüyor fakat Kızılay’a verdikleri bağışta paraları iyilik olarak dönüyor. ‘ALANYA’YA YAKIŞIR HİZMET BİNASINA, MOBİL AŞEVİNE, KAN TOPLAMA ARACINA İHTİYACIMIZ VAR’- Yardıma ihtiyacı olanlar ile yardım etmek isteyen insanları buluşturan Alanya Kızılay’ın biz Alanyalılar’dan bir isteği var mı? Halen içinde bulunduğumuz 3+1 daire, aynı zamanda İlk Yardım Merkezi. Burası bir bağışçımızın desteği ile bize verildi fakat çok küçük ve yetersiz. Bizim bir hizmet binasına ihtiyacımız var. Kan alma birimi, kan bankası, eğitim konferans salonu, kızılay butiğin, kızılay kliniğinin, afetler için uygulamalı derslerin de olabileceği bir binaya ihtiyacımız var. Şu an bu dairede olmayan makam odası için değil; hizmet için bina istiyoruz. Bu hizmet binası en az 1.000 metrekare alanda olmalı. Geniş bir alanda olabileceği gibi 3-4 katlı bir bina da olabilir. Bu isteğimiz için birkaç girişimimiz oldu, başvurulur da yaptık ama bu istek genelde yereldeki güçlerin desteği ile gerçekleşir. Bugüne kadar 10 bin aileye kendi araçlarımızı kullanarak destek olduk, dolayısıyla bir hizmet aracımız yok, bir hizmet aracına ihtiyacımız var. Ramazan ayında Antalya’dan bir günlük istediğimiz mobil aşevi, ihtiyacı olan ailelere destek olacak, o yüzden şubemize ait bir aşevimizin olmasını isteriz. 8 kişinin aynı anda kan ve ilik almasını sağlayan kan alma aracı da kampanyaları en iyi ve steril şekilde yürütmek için ihtiyaçlarımızın arasında. ‘PROJELERİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN YİNE BİR HİZMET BİNASINA İHTİYAÇ VAR’- Kızılay Alanya’nın yakın gelecekte hayata geçirmeyi planladığı projeler neler? Hizmet binamız ve orada faaliyete geçireceğimiz birimlerin haricinde isteğimiz, bir kan bankasına sahip olmak. Antalya ile Mersin arasında bir kan bankası yok, acil ihtiyaç durumunda burada bir kan bankasının olması, vatandaşlarımızın hayrına olacak. Bununla ilgili fizibilite çalışmalarını Hasan Basri hocamız bir dosya olarak hazırladı. İhtiyaç sahiplerimizin gelip istediği kıyafetleri deneyip bir ödeme yapmadan alacağı bir Kızılay Butik istiyoruz. Bununla ilgili ana sponsorlar da var, fakat bunun için de yine bir binaya ihtiyacımız var. Gönüllü psikoloğumuz var, o haftada bir buraya geliyor fakat bu destekler gizlilik isteyen destekler, alan çok küçük olduğundan hem herkes birbirini görüyor, gizlilik ihlal oluyor hem de ses olduğundan yeteri kadar hizmet verilemiyor. Öğrenci yurdu projemiz, mobil aşevi, gönüllü koordinasyon merkezi ve saz, gitar resim, ilkyardım gibi derslerin verilebileceği toplum merkezi projelerimiz var. Fakat bunların hepsi için yine bir binaya ihtiyaç duyuyoruz. Bize atıl durumdaki bir kamu binası da verilebilir, sağ olsun Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel binayı temin edersek bize tadilat sözü verdi. Alanyalı iş insanlarına, Tüm Türkiye’ye açık çağrımız bir hizmet binasına ulaşmamız için bize destek olmaları. ‘VERİLEN HER KAN, 3 FİDAN’- Bitirmeden önce kan ve ilik bağışı ile ilgili çağrıda bulunmak isteriz biz de. Alanyalılara ne söylemek istersiniz? Öncelikle MHP İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan ve Alanya Ülkü Ocakları Başkanı Yavuz Uysal’a, stoklarımız kritik seviyeye ulaştığındaki çağrımızda 59 kan bağışı yaptırılmasına vesile oldukları için teşekkür etmek isterim. Normalde Türkiye ortalamasında bir günde 38 bağış ortalamamız var, şubemiz de kurulduktan sonra bu oran bizde 50 bağış oldu. Fakat yasaklardan ve Ramazan ayından dolayı bağışlar 18’e düştü, o dönemde hasta yakınlarından bağış isteyerek kan vermek durumunda kaldık. Kan sürekli bir ihtiyaç. Bir fabrikası olmadığından gönüllülerin bağışı ile ihtiyaç karşılanıyor. Bu nedenle, vatandaşlarımızın kan vermelerini rica ederiz. Verdikleri her kan karşılığında 3 adet fidanın da kendi adlarına dikildiğini hatırlatmada fayda görüyorum. İlik konusunda da söyleyeceğim yegâne konu, ilik bağışının hayat bağışına denk olduğu. Damarlarınızın içindeki ilik, bir başkasına can oluyor. Bu nedenle ilik bağışını çok önemsiyoruz. İlik, herkese uymuyor bu nedenle birisi ile dokularınız uyuştuktan sonra vazgeçerseniz o kişi için yıkım olur, bu nedenle, bir hayat bağışlamak için kan verirken ilik bağışında da bulunmanızı rica ederim. ‘FİLİSTİN DESTEK BEKLİYOR’-Pazartesi Sohbeti’ne katıldığınız için teşekkür ederim. Eklemek istediğiniz bir konu var mı? Biz teşekkür ederiz. Kızılay’ın iyilikten başka gayesi yok. Filistin’de yaşanan acı olaylarda Katar Kızılay’ını da vurdular. Bizler buradan Filistin’e yetişmeye çalışıyoruz. Gazze’de 9 hastane, 15 adet ambulans, 22 bin 500 adet gıda kolisi, 400 aileye ev eşyası ve kıyafet, evleri yıkılan 300 aileye bir yıllık kira desteği, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelere bir yıllık akaryakıt desteği, 11 okulda barınmak zorunda kalan aileler için maddi yardım yapıldı. Bunların tamamı, vatandaşların bağışı ile oldu, bu nedenle, vatandaşlarımızın şube hesaplarına Filistin’i seçerek bağış yapabilirler veya FİLİSTİN yazıp 2868’e SMS atabilirler. Tüm Kızılay bağışçılarına, gönüllülerimize teşekkür ederiz. İyilik nasip işi, herkese nasip olsun inşallah. Ne kadar iyilik yapsak o kadar iyi... Türk Kızılay Alanya Şube Başkanı Dr. Mehmet Dikici. Emel Aslan, Dr. Mehmet Dikici, Ümmühan Ergin, Zülal Uysal.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.
ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.