İşte 75 yıllık belge ile Alanya'nın İL hakkı

Semerkant

Global Mod
Global Mod
Alanya Tarihçisi ve Araştırmacı Yazar Oğuz Korum, Alanya'nın İL olma konusundaki tarihi hakkı ile ilgili bir açıklama yaptı. Korum, Alanya tarihi yazarı İbrahim Hakkı Konyalı'nın bundan 75 yıl önce yazdığı belgeyi ortaya çıkardı. Korum açıklamasında şunları söyledi: Cuma akşamı sağolsunlar davet üzerine Zimbitlik'te Atatürk Spor Salonu'nda yapılan Alanya'nın fethinin 800. yıl etkinliğine katıldım. Öncelikle belirtmeliyim bu sıkıntılı süreçte ancak bu kadarı yapılabilirdi. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ortaçağ kürsü mezunuyum. Selçuklu tarihi bütün detaylarıyla alanıma girer. Burada yapılan açılışı gösteriyi takdirle karşıladığımı belirttikten sonra bir Alanya araştırmacısı olarak bazı hususlara değinmek istiyorum. Öncelikle etkinliklerin bir güne değil bir yıl boyunca değişik etkinliklerle sürdürülmesi ve lasmanda Alanya'nın İL olması gerekliliği öne çıkmalıydı. Oysa bundan 75 yıl önce İbrahim Hakkı Konyalı, ki kendisi Alanya tarihinin yazarıdır, Alanya'nın İL olmasının nedenini ilk defa açıklayandır. Merhum Konyalı, aynı zamanda Akşehir tarihinin de yazarıdır. 1984 yılında kitabın yeni basımını konuşmak için Akşehir'de belediye başkanının makamında kalp krizi geçirerek vefat etmiştir. Alanya'da herhangi bir yere ismi verilip verilmediğini bilmiyorum. Aynı zamanda Üsküdar tarihi yazarı olmasından dolayı her sene Haziran ayında Üsküdar Belediyesi tarafından adına gün düzenlenir. Özetle söylemek gerekirse İL isteğimizin meşru bir istek olduğu ve bu isteğin 1946 dan beri tekrarlandığı ortadadır. Tarihi hakkın tesliminin yapılmasının gerekliliği fetih etkinlikleri boyuncada işlenmelidir. Devlet kamu halk ricalinin de dikkatinin çekilmesi önemle yerine getirilmelidir. Alanya'nın İL olduğu günü tarih altın harflerle yazacaktı. Oğuz Korum'un ortaya çıkardığı belgede Alanya hakkında şu ifadeler yer aldı: "Osmanlı İmparatorluğu çökerken Antalya'ya bağlanmak sureti ile bağımsızlığını kaybetti. Müsait bir sınırla il haline getirilmesi onun tarihten aldığı bir haktır." ( Haber Merkezi)

ircfrm.net için Yenialanya-com sitesinden alıntı yapılmıştır.