İsrail askerlerinin yaralıyken tutukladığı Filistinli Emel Takataka yaşadıklarını anlattı

YingYang

New member
Batı Şeria’nın askeri açıdan en kısıtlayıcı bölgesi ve epey sayıda Filistinlinin ömrünü kaybettiği ya da yaralandığı bir bölge olduğu için Filistinliler burayı “ölüm kavşağı” olarak isimlendiriyor.

İşgalci İsrail, Beyt Feccar beldesinden 27 yaşındaki Emel Takataka’nın bir askere bıçakla atak teşebbüsünde bulunduğu argümanıyla vurulduğunu ileri sürdü.

Vurulduktan daha sonra kan kaybederken yaklaşık bir saat ambulansın gelmesini bekleyen Emel, ondan sonrasında İsrail’e ilişkin ambulansla Kudüs’teki bir hastaneye sevk edildi. Genç bayan, yaklaşık bir ay hastanede hem tedavi gördü birebir vakitte sorgulandı.

Emel, 7 yıl mahpus hayatının akabinde 30 Kasım’da Batı Şeria’nın kuzeyindeki El-Cümle denetim noktasında özgür bırakıldı. Tıpkı günün akşam saatlerinde köyüne ulaşan Emel, bölge sakinleri tarafınca sevinç şovlarıyla karşılandı.

Şu anda 27 yaşında olan Filistinli Emel, yaptığı açıklamada, özgürlüğüne bir daha kavuştuğu için memnunluk duyduğunu lakin gerisinde İsrail’in Damon Hapishanesinde 31 bayan tutuklu bıraktığı için mutluluğunun buruk olduğunu tabir etti.

Vefat ve hayat içinde bekleme

İşgalci İsrail askerleri tarafınca vurulduğu ve yaralandığı; Yahudi yerleşimciler ve askerlerin saldırısına uğradığı o anları anımsayan Emel, “İşgalci İsrail, üzerime bir hayli defa ateş etti; gaz ve ses bombası attı. Bedenimin değişik yerlerine 6 kurşun isabet etti.” dedi.

Yahudi yerleşimciler ondan sonrasında askerler tarafınca darp edildiğini, o anların epey sıkıntı olduğunu, kendisini müdafaa edemediğini aktaran Emel şunları söylemiş oldu:

“Yahudi yerleşimciler, yaralı iken beni acımızca darbetti, ondan sonrasında işgal güçlerinin askerleri yerleşimcileri uzaklaştırdı bu sefer de kendileri şiddet uygulamaya başladı. Tüm olanları hissediyor fakat hiç bir şey yapamıyordum.”

Sol ayağında hala ses bombasının bir modülünün olduğuna işaret eden Emel, “şeref nişanı” olarak addettiği bu kesimin çıkarılmasını istemediğini aktardı.

İsrail istihbaratının bildirisi

Kudüs’te İşgalci İsrail’e ilişkin Hadassah Hastanesinde yaklaşık 1 ay tedavi gördüğünü belirten Emel, “İsrail istihbaratı sıhhatim için değil, benden bilgi almak için hayatta kalmamı istedikleri ve bu niçinle beni tedavi ettikleri istikametinde açık ve saygısızca bir bildiri iletti.” dedi.

Emel kendisine uygulanan baskı araçlarının ordu ve istihbaratla hudutlu olmadığını, hastanedeki tabiplerin kendisine acımasız ve ırkçı bir tavırla yaklaştığını; ne kadar gizlemeye çalışsalar da acı çekmesinden zevk aldıklarını kaydetti.

Sorgunun, daha hastanede baygın halinden çıkar çıkmaz başladığını tabir eden Filistinli genç bayan, “Hastanede istihbarat bakılırsavlileri ve polisler her gün sorguya çekiyordu. çabucak hemen yaralı iken hayli makus kurallar altında soruşturma için 2 günlüğüne Kudüs’teki El-Meskubiyye hapishanesindeki sorgu merkezine gdolayıldüm.” sözlerini kullandı.

Tutuklular içindeki dayanışma

Yaralarına karşın hapishanedeki bayan tutuklular tarafınca karşılanmanın kendisine uygun geldiğini, adeta yaralarına merhem olduğunu aktaran Emel, “Kadın tutuklular, orada birbirlerine dayanak oluyor. Benim için ikinci bir aile ve büyük bir dayanaktı.” dedi.

Emel bu duruma İsrail cezaevi yetkililerinin tutuklulara yönelik uygulamalarını reddederek hapishane şartlarının güzelleştirilmesini talep etmek için düzenlenen açlık grevine dayanak verdiklerini örnek olarak gösterdi.

Hapishane sürecinde de baskıların devam ettiğine dikkati çeken Emel, mahkumların tutulduğu yerlerin günde 4-5 sefer arandığını aktardı.

Emel, bir epeyce bayan tutuklunun fizikî ve ruhsal eziyete maruz kaldığını, mahremiyet alanlarının olmadığını; duş alınan yerlerin bile kameralarla gözetlendiğini belirtti.

Özgürlüğün kısıtlanmasının en ağır mahrumiyet olduğunu kaydeden Emel, bayan tutukluların en azından minimum ömür gereksinimlerinin karşılanmasını istediğini vurguladı.

Emel, bilhassa eylül ayında İsrail’in yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi’nden 6 Filistinli tutuklunun firar etmesinden ve yakalanmasından daha sonra bayan tutuklular da dahil olmak üzere tüm mahkumların acımasız ataklara maruz kaldığını; bir fazlaca haklarının ellerinden alındığını söylemiş oldu.

Hapishanede kalan Filistinli bayan tutukluların, “Ulusal safların birleştirilmesi, Filistin’in özgürleştirilmesi ve bayan tutukluların desteklenmesine” ait iletisini ileten Emel, yapılacak bir esir takası mutabakatının istisnasız tüm bayan tutukluları kapsamasını umut ettiğini lisana getirdi.

Filistinli genç bayan, hapishanenin kendisi için bir okul olduğunu; orada bir fazlaca şey öğrendiğini belirtti.

İsrail hapishanesinde ömrünün 7 yılını kaybeden Emel, ülkesine karşı sevgisinden ve kararlılığından hiç bir şey kaybetmediğini tabir etti.